savunucularina makyavelist denir.mesela ben. ama burda asıl olay çaktırmadan makyavelist olabilmeniz. dahasını söyletmeyin. ımparator napoleonun da bu akimi destekleyen bi sözü var fakir kalmak için en kesin yol dürüst bi adam olmaktır.
Bir lider için sevilmek mi daha iyidir, yoksa korkulmak mı? Sorulan bu sorudan daha ilginç olan ise Machiavelli’nin soruya verdiği cevaptır. Machiavelli Prens‘te der ki: “Mümkünse hem sevilmek hem de korkulmak daha hayırlıdır; ancak insanda bu ikisinin bir arada bulunması çok zor olduğundan lider, sevgi ve korku arasında bir seçim yapmak gerektiğinde, korkuyu seçmelidir.”
makyavelizm italyan düşünür ve politikacı (bkz: niccolò machiavelli)'nin düşünceleri üzerine kurulu bir yaklaşımdır.
devlet yönetimi ile ilgili düşüncelerinin temelini (bkz: prens) adlı kitabında açıklamıştır. devleti yöneten prensin duygularına kapılmadan ve acıma duygularını bir kenara bırakarak devleti yönetmesi gerektiğini belirtmiştir. gerektiğinde bir insanın devlet tarafından öldürülmesinin çok daha fazla insanın yaşamasını sağlayacağını belirterek prense öğütler vermektedir. temelinde bu görüşlere paralel olarak başka bir bakış açısı da "amaca ulaşmak için her türlü araca başvurmanın uygun olduğu." savıdır.
machiavelli'nin geçen yıl bir kitabını okumuştum. farklı ama bir o kadar da sanki günümüzü anlatan detaylar var. siyaset düşünenlere tavsiye ederim. okuyun.
Makyavelizm, italyan düşünür ve politikacı Niccolo Machiavelli'nin düşünceleri üzerine kurulu bir yaklaşımdır. Temelinde aslolan şeyin amaçlar olduğu, bu amaçların hangi yolda elde edildiğinin ise o kadar önemli olmadığı yatar. Makyavelizme göre:
günümüz dünyasında geçerli değildir. amaca giden her yol mübahtır anlayışıyla gelişmiştir. neden geçerli değildir derseniz siz kendi amacınız doğrultusunda giderken başkasının haklarını gasp edersiniz. böylece günümüz dünyasında kendinizi bir anda mapushanelerde bulabilirsiniz. o yüzden dikkatli olmakta fayda var.
ama machivelli' nin (bkz: prens) adlı eserinde bu düşüncenin fazla ütopik olmadığı görebilirsiniz, tavsiye ederim.
Çoğu kimse tarafından yanlış anlaşılan pragmatik düşünce sistemi. şöyle ki, çoğu çoğu kişi machiavelli'nin " amaca giden her yol mübahtır" minvalindeki düşüncesini, genel bir düşünce olarak görüyor. Oysa ki machiavelli bu düşünceyi sadece devlet işlerinde, özellikle de uluslararası ilişkilerde kullanmak üzere öğütlüyor.
Machiavelli'yi anlamak için biraz da dönemin italya'sının durumunu anlamak gerekli sanırım. O dönemde italya prensliklere ayrılmış ve birbirleri ile mücadele içindeydiler. Ve bu da yetmezmiş gibi bir de fransa ve ispanya tehlikesi vardı başlarında. Dolayısıyla o dönemde bir prensin, krallığını ve tebaasını koruması için "ahlakçı" değil de "gerçekçi" ve "pragmatist" olması gerekli idi. Olayı bir de böyle okumlamak gerekli.
geçmişte, bugün ve gelecekte hep var olmuş, olan ve olacak olan yaklaşımdır. niccolo machiavelli sadece bunu isimlendiren kişidir. bütün ideolojilerde ve fikir akımlarında, siyasi partilerde veya örgütlenmelerde bu yaklaşım ile hareket edilir. zafere giden yolda her şey mübahtır. evet en kısa özeti budur. örneğin 3 büyük siyasi akımı örnek alalım.
1-) faşizm: artık dünyada bilmeyen insan kalmamıştır diye düşünüyorum. adolf hitler'in, mussolini'nin ve general franco'nun iktidara gelirken yaptıkları ortada. rakiplerini öldürmeleri, sürmeleri veya hapsetmeleri vs.*
2-) komünizm: herkese eşit yaşam sloganıyla yola çıkan bu fikir tarih deki en kanlı rejimlerden bazılarına sebep olmuştur. rakiplere acımayışı, kendilerine itaat etmeyenleri açlıkla pes ettirmek* gibi yöntemlerle makyavelizm'in en uç yöntemi diyebileceğimiz örneklerini sergilemişlerdir.
3-) liberalizm: günümüz dünyasının büyük bir çoğunluğunda hakim olan fikir ve ekonomi anlayışı. a.b.d. gibi liberal devletlerin bu ekonomik sistemi kabul ettirmek için girdikleri veya karıştırdıkları ülkeler vs. bu sistemi tüm dünyaya yaymak için insanların ölümünü göze almaları makyavelizme güzel bir örnektir. örneğin; libya, vietnam, kore.
aslında hepimize bir yerde bir şekilde hakim olmuş olan anlayıştır. öyle ki; rekabetin çok olduğu ortamlarda herkes kendini öne çıkarmak adına bu anlayışa sık sık başvurur. çünkü aynı düzeydeki insanlar birbirleri için risk ifade eder. bunun için bu anlayışa biraz da bencilliğin amaca güdülmüş hali de denebilir. hedefleri uğruna körleşirler ve tek bildikleri bir robot gibi hedefe odaklı çalışmaktır. robot gibi, çünkü duygu ve akıldan ziyade formatlı bir mekanizma gibi hareket ederler.
şu sözle de daha iyi anlaşılacaktır;
"insanlara ya iyi davranınız ya da onları ayaklarınız altında eziniz. az incinirlerse intikam peşinde koşabilirler, daha fazlasındaysa bunu akıllarına bile getirmezler."
Makyavelizm italyan düşünür ve politikacı Niccolo Machiavelli'nin düşünceleri üzerine kurulu bir yaklaşımdır.
Devlet yönetimi ile ilgili düşüncelerinin temelini Prens adlı kitabında açıklamıştır. Devleti yöneten prensin duygularına kapılmadan ve acıma duygularını bir kenara bırakarak devleti yönetmesi gerektiğini belirtmiştir.Gerektiğinde bir insanın devlet tarafından öldürülmesinin çok daha fazla insanın yaşamasını sağlayacağını belirterek prense öğütler vermektedir. Temelinde bu görüşlere paralel olarak başka bir bakış açısı da "Devlet her ne olursa olsun sorgulanamaz." savıdır.