ünlü siyaset teorisyen! Machiavelli'nin Prens adlı kitabında betimlediği ve manipülasyon yoluyla iktidarı elde etmeye ve kullanmaya ilişkin davranışlar bütününü ifade etmektedir.
en basit tanımı ile "amaç vasıtayı meşru kılar"
Makyavelizm, italyan düşünür ve politikacı Niccolo Machiavelli'nin düşünceleri üzerine kurulu bir yaklaşımdır. Temelinde aslolan şeyin amaçlar olduğu, bu amaçların hangi yolda elde edildiğinin ise o kadar önemli olmadığı yatar. Makyavelizme göre:
"güçlü olanın ezmekte haklı olduğu" ve "amaca giden her yol mübahtır." düşüncelerinin hakim olduğu düşünce akımı. kendi şartlarına göre ilerici ve devrimci olan bu düşünce günümüz için tasvip edilmeyen bir düşüncedir. o dönem gelişen ve düzeni değiştirecek olan sınıfın burjuvazi olması ile böyle bir düşünceye kapılmış ve ulusal bir devletin kurulması düşüncesine sahipti. bu düşüncesi ile dönemin hakim olan fikri feodalizme karşıdır. fakat günümüzünde felsefesini ve politikasını belirlemiştir bu düşünce akımı. çünkü günümüzde bu düşünce akımı yaygınca kullanılmaktadır dolaylı yollarla. kanaatimce nietzsche gibi felsefeciler az çok makyavelizmden etkilenmiştir. fakat nietzsche düşüncesi makyavelli gibi değildir doğal olarak. çünkü çıkış noktaları ve güçlü olan tarifleri tamamen farklıdır.
aslında hepimize bir yerde bir şekilde hakim olmuş olan anlayıştır. öyle ki; rekabetin çok olduğu ortamlarda herkes kendini öne çıkarmak adına bu anlayışa sık sık başvurur. çünkü aynı düzeydeki insanlar birbirleri için risk ifade eder. bunun için bu anlayışa biraz da bencilliğin amaca güdülmüş hali de denebilir. hedefleri uğruna körleşirler ve tek bildikleri bir robot gibi hedefe odaklı çalışmaktır. robot gibi, çünkü duygu ve akıldan ziyade formatlı bir mekanizma gibi hareket ederler.
şu sözle de daha iyi anlaşılacaktır;
"insanlara ya iyi davranınız ya da onları ayaklarınız altında eziniz. az incinirlerse intikam peşinde koşabilirler, daha fazlasındaysa bunu akıllarına bile getirmezler."
siyaset bilimi dersinde en çok okutulan ve de okutulması gereken prens adlı bir kitabı vardır machiavellinin. bu adam zirveye giden yolda yapılacak olan her türlü dalaverenin meşru olduğunu savunur ve buna makyavelizm denir. ingiltere'de doğan kapitalizmin, metafizik felsefesi olan ''pragmatizm''le de pekala örtüşür. her ikisi de düşüncelerin fayda gösterdiği ölçüde değerlenebildiğini savunur.