makyavelist yaklaşım

    3.
  1. makyavelist yaklaşımda, değişmenin gerçekleştirilmesinde demokratik süreçler ve yakın ilişkiler temel alınmaz. Bu yaklaşıma göre enerji, zaman ve çabalar tüm seçenekler için işe koşulmalı, az sayıda etkinlik belirlenip çabalar onlar için harcanmalıdır. Çünkü tüm seçenekler için harcanan emek, zaman ve madde, asıl etkinlik için gereken çabayı etkiler ve değişmenin yönetiminde başarısızlıklar ortaya çıkarabilir. Ayrıca değişimin neden olduğu olumsuzluklara karşı koymanın zamanı iyi seçilmelidir. ikinci kez karşı koymak için koşullar değişebilir ya da olanaklar yeterli olmayabilir. Gerekmiyorsa karşı koymanın bir anlamı yoktur. O nedenle mücadele zamanı iyi ayarlanmalıdır. Örgütün geçmiş yaşantısı, geçmişte karşılaştığı değişim sorunları ve kullanılan çözüm yolları bilinmelidir. Ayrıca bu yaklaşımda; gereksinim duyulan destekleyiciler için politik temelin oluşturulmalıdır. örgütün dışındaki aileler, örgütte daha önce çalışmış ve çeşitli nedenlerle örgütten ayrılmış olanlar, örgütün müşterileri ve ham madde gereksinimini karşılayanlar ve diğer kurum ve kuruluşlarla olan ilişkiler geliştirilmelidir. Örgütle yakından ilgili olan gruplar değişim sürecinde etkili kullanılmalıdır. Örgüt amaçlarının gerçekleşmesinde sorumluluğu bulunan alt ve üst sistemler değişimin gerçekleştirilmesinde etkili olarak kullanılmalıdır. Verilen kararların uygulanmasını sağlayacak yapının oluşturulması ve izlenmesi değişimin gerçekleşmesine olumlu katkılar sağlar. Değişim tamamlandığında değişim süreci boyunca yapılan etkinlikler, kullanılan strateji ve yöntemler değerlendirilmeli ve bundan sonraki değişimler için bir yol gösterici olmalıdır. şeklinde değişim sürecinin yönetilmesi ile ilgili bize yol haritası sunan bir yaklaşımdır.
    4 ...
  2. 2.
  3. kişilerin sosyal yaşamlarındaki etkisine bakıldığında oldukça negatif sonuçlar doğuran yaklaşımdır. bu negatiflik tabi ki zaman zaman aktif zaman zaman pasif taraftaki kişi içindir. iş hayatında insanların haklarını yiyerek başarı elde etme veya birisinin üstüne basarak prestij sağlama bunun örnekleri olarak görülebilir. politik açıdan ele alındığında ve uluslararası ilişkilerin çıkara dayalı olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda zaman zaman olumlu sonuçlar doğursa da insanlık adına majör anlamda zararlı olduğu ademoğlu tarafından tecrübe edilmiştir. kaba tabirle 'zafere giden her yol mübahtır' mantığı soykırımlara, sömürüye ve açlığa terkedilmelerle sonuçlanır. birinin 'ne olursa olsun' kar elde etmesi, bu süreç sağlıksız ve çok büyük ihtimalle haksız olduğundan diğer tarafın mağduriyetiyle sonuçlanır. bu açıdan bakıldığında makyavelist yaklaşım bu yönüyle bir insanlık suçu olarak da kabul edilinebilir.
    2 ...
  4. 1.
  5. son dönemde ülkemizde prim yapmış yaklaşımdır. ülkenin menfaatleri için ne gerekiyorsa yapılmalıdır anlayışını düstur edinmişlerdir.

    (bkz: amerika birleşik devletleri)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük