rahmetli de çok emindi. kapitalizm hemen yıkılacaktı lakin öyle olmadı :D yoksulluğu azattı.
tabii işin şeyi bir tarafa; basic income ciddi ciddi tartışılıyor. otomasyon ve yapay zekanın yaratacğı işsizler ordusuna engel olmak için güzel bir öneri. bill gates de bir öneri sunuyor; robotlardan vergi alabilir devletler diyor.
makul görünüyor gates in önerisi. robotlardan dediği elbette demir yığınları değil. otomasyon sisteminin yarattığı üretim üzerinden kazanç sağlayan şirketten alınacak bu vergi.
tabii bu işsizler ordusu pat diye oluşmayacak. 100 yıl belki daha fazla. hatırlayın bir kaç asır önceki marksistlerin iddialarını. hatta 20.yy da bile bu iddialar ısıtılıp ısıtılıp öne sürüldü. lakin hala ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde makinalaşma komplocuların öngördüğü kadar işsizlik yaratmadı. üstelik başka işkolları da açıldı.
çok emin olduğum iddia. 2 milyar vasıfsız işçinin elinden işi alındığı zaman. her şey başlayacak.
maaşla falan olacak şey değil. devletler endüstri 4.0 a geçmelerinin nedeni başka ülkelerdeki ucuz iş gücünden kaçmak. fabrikaları kendi ülkelerine getirmek.
parayı kendi havuzlarına çekmek.
ee alman kazandı vatandaşına basınç income verdi.
tayland'lı, vietnam'lı? Türk? Çinli? Afrikalı?
pastadan nasıl bir pay alıp nasıl bir basic income verecek?
basit düşünülüyor. bir dünya devleti kurulmadan ve ırkçılık yok olmadan işlemez bu dedikleriniz.
kısaca 4.0daki asıl sebep büyük nufüs ve ucuz iş gücü sağlayan devletlerden elini çekmek amaç.
çin'in güçlenmesine engel olmaktır başlangıç amacı. herkes ütopya'lar anlata dursun asıl neden bu.
cyberpunk 2077, ve bunun gibi benzer oyunlar ve yapımlar toplumları buna alıştırma odaklı çıkıyor. bakalım göreceğiz durumu fakat kesin olan bir şey var.
gelir eşitsizliği çok daha fazla artacak. gelecekte ütopya değil distopya getiriyor.
asıl basit düşünce tıpkı 20.yy veya öncesindeki marksistlerin düşüncesi gibi düşüncelerdir. marksistler sanayi devrimi, makineleşme yaygınlaşacak hoop devrimler olacak demişti. öyle olmadı. sanayi devriminden bu yana neredeyse iki asır geçti ve marksın öngörüsü tutmadı. önce bunu kabullenin. bu gerçek güneş gibi ortada.
şimdi yeni moda endüstri 4.0 sonrası devrim getirme modası. bu da tutmayacaktır muhtemelen.
firmalar ucuz işgücünden kaçmak için endüstri 4.0 a geçecekler ,fabrikaları kendi ülkelerine çekecekler diyorsunuz. bu zorunlu bir hareket değil ki. bu, vergi dilimlerine göre şekillenecek bir olay,sadece ucuz işgücüyle değil.
örneğin çin diyebilir ki ben yabancı firmalar için vergileri %5 e çekiyorum. avrupada ve abd li firmalar da çinde kalmaya devam edecek. yani iddianızdaki gibi her firma kendi ülkesine gidecek diye bir zorunluluk yok. vergi silahını kaçırıyorsunuz.
ikinci bir husus da endüstri 4.0 a bir kaç yılda geçileceği yanılgısı. modern makineleşmeye bile dünyanın çoğu yerinde halen geçilebilmiş değil. gelişmiş ülkeler dışında, tarımdan sanayiiye,inşaata kadar hala makineleşme istenilen düzeyde değil. sanayileşme/ makineleşme, tahmin edildiği gibi işgücünü kırıma uğratmadı o ülkelerde.. zaten dünyanın bir çok ülkesinde hala makineleşmenin tam olarak yaygınlaşmaması ve bu süreçte yeni iş kollarının açılması, marksın öngöremediği bir şeydi... endüstri 4.0 e tamamen geçiş 100 yılı bulabilir. bu süreç içerisinde de yeni iş kolları açılacaktır. ve marksistlerin tahmin ettiği gibi bir korkunç senaryo ortaya çıkmayacaktır.
marksistler iyi senaryo yazıyor lakın kehanetleri tutmadı geçtiğimiz asırda. yine öyle olur muhtemelen *
Edit : "liberaller dünyaya terörü getiren ve finanse eden insanlardır aynı zamanda"
Solcularin ölümcül argumanini okudunuz az önce.buyuk resmi görmüşler woow! :)
her devrim sosyalist etiketle yaftalanamaz şu saatten sonraki her devrim kapitalist olmak zorundadır teknoloji bu noktaya sosyalizm ile gelmedi. kapitalizmin evrim geçirecek olması sosyalizme evrilmek olarak nitelendirilemez. sanayi eninde sonunda kendini otonom sistemlere teslim edip işçi sınıfını ortadan kaldıracaktır.
her şeyi makinaların ürettiği, kimsenin çalışmak zorunda kalmayacağı bir sistem nasıl mümkün olabilir, bunu henüz idrak edemiyor olabilirsiniz ama bu evrim beraberinde bu sorunun çözümünüde getirecektir. benim şahsi fikrim hiç kimsenin çalışmak zorunda kalmayacağı bir sistemde insanlar boşta kalmayacak ve teknolojinin artık mümkün kıldığı sanal evrenlerde yapay bir gerçekliğin içerisine göç edecektir. simüle edilen yapay bir dünyada sanal meslekler icra ederken bulabiliriz kendimizi.