Ana isimli kitabını okumuştum yıllar önce. Küçüktüm. Küçük yaşlarda hakikaten nitelikli kitaplar okuyormuşum.
Boşa..
Boş yığınların arasında nitelikli bir insanın değeri olmuyor.
Maksim gorki de yaşadı öldü işte. Adını biliyor, okuyor, seviyorsunuz ee. O da boşa.. leninle bogdanovun satranç oyununu izlerken fotoğrafı vardı durun bulayım.
Komünist Rus yazar. sosyalist gerçekçi sanat anlayışının edebiyattaki ilk uygulayıcısıdır. Askerde iken ana, çocukluğum, benim üniversitelerim gibi birçok kitabını okumuştum bir arkadaş sayesinde.
Ayaktakımı arasında oyununun yazarıdır. ilkokulda evin çatı katından aşırdığım "ekmeğimi kazanırken", "ana" ve "benim üniversitelerim" kitaplarının da yazarıymış ayrıca, büyüyünce öğrendim.
takma adlar bazen çok anlamlıdır. gorki’nin takma adı olan soyadı acı demektir. 1933’e kadar sürgünde yaşayan bu adam ölü canlar ülkesinin yaşayan tek canıydı. Rus halkının sefaletine ve derinliğine kimse onun kadar derin gibi bakmamıştı. Öyle ki öldüğü zaman (bkz: Nizhny novgorod) ‘a ismini taşıyan Gorki ismi verilmişti.
Romain Rolland hakkında şöyle demişti: “ Çok yalnız; asla yalnız görünmeyen o, çok yalnız.”
"ANA" adlı romaninı okuyup bende gomünüüüüsttt olcaaaaammm diye don atlet sokaga fırlayarak öp beni pavveeelllll yala beni nikolaaayyy diye bağırmama sebep olan rus yazardır.
her sabah nereye gittiğini bilmeden bir işe giden, her akşam nereden çıktığını bilmeden bir işten çıkan, sevmediği hayatı yaşayan, sevmediği işi yapan, sevmediği kişilerle yaşayan, kalabalıklar yüzünden yaşamaya karşı ne bir sevgi, ne de bir sevgisizlik işareti olmadan gelip geçen,her akşam evinin dört duvarı arasına sanki bir mezara girermiş gibi giren, gecelerini bir sıkıntı yorganın altında yalnız ölü kentlerin, ölü doğmuş çocukları !
size bu ölü yaşamı hazırlayan; sermaye sahibi egemen sınıftır.
bu acımasız oyunun varlığı siz izin verdiğiniz sürece sürecektir.