pazartesi bütünlemesine gireceğim ders. arkadaş hangi üniversitede ve hangi hoca dersi sadece 4-5 parça fotokopiden ibaret olarak görür? o ne biçim iş öyle. koca makro dersini 50 sayfalık fotokopiye sığdır sen, derste hiç birşey anlatma. oh ne ala aq. **
25 dakikada çıktım sınavdan muhterem hocamızın 55 dakika vermesine rağmen muhtemelen 0-15 arası bir not gelecek özetle bana yazık olacak sözlük. (bkz: ibrahim kanyılmaz)
Dünya genelinde şöyle özetlenebilecek para politikasıdır:
1- bir milyon dolara kadar para kazanmak isteyenler ticaret yapar.
2- bir milyar dolara kadar para kazanmak isteyenler siyaset yapar.
3- daha çok kazanmak isteyenlerse savaş yapar.
--
alıntıdır.
1930'lu yıllar boyunca yaşanan büyük bunalım dönemindeki olaylar iktisatçıları makro ekonomi üzerinde durmaya yönlendirmiştir.
Kurucusu John Maynard Keynes'dir. Keynes 1930 yılına kadar temel ekonomik karar birimleri (tüketici, firma ve endüstri) seviyesinden bakılan ekonomi bilimine yeni bir boyut kazandırmış, toplam talep kavramını gündeme getirerek işsizlik ve toplam üretim konularını bununla açıklamaya çalışmıştır. Modern makro ekonomideki düşünce okullarından bazıları şunlardır:
*Keynesçi Ekonomi
*Monetarizm (Parasalcılık)
*Yeni Klasik Ekonomi
*Yeni Keynesçi Ekonomi
*Arz Yanlı Ekonomi
vizelerinde "ekonominin likidite tuzağında olduğu duruma göre keynes ve pigou etkilerinin işleyişini IS-LM ve AS-AD modelleri ile açıklayarak yorumlayınız"tarzında sorularla karşılaştığım asla geçemeyeceğim dediğim ders olmakla beraber deli gibi çalışmadan da edemediğim uyuz ders.
aslında çok önemli bir dersmiş gibi görülen fakat pratikte hiçbir işe yaramayan bir derstir... derslerde keynes babanın, friedmad'nın, yok klasiklerin teorileri anlatılır... bu teorilerin hepsi amerika ekonomisine göre oluşturulmuş modellerdir... mezun olan öğrencilerin merkez bankasında çalışsalar bile karşılaşmayacakları şeyler anlatılır derslerde... derste okutulan maliye politikasını, işşizlik politikasını, faiz politikalarını gerçek hayata uygulayın bakalım ne oluyor...