makina mühendisliği bölümünün geçilmesi için havada 2786 takla atılıp, sonrasında elinize geçirdiğiniz ilk civata vasıtasıyla dersin hocasına uygulamalı makina elemanlarını taa içinde hissettirmenizi sağlayıcı iç daraltan ama ne yazık ki gerekli ders!
Benim de aralarında bulunduğum Makine Mühendisliğinde okuyan öğrencilere verilen isim...Ayrıca bu dersi bu sene alacağım için pek bilgim yok ama civataydı dişliydi hesabı yapılıp teknik resimleri çizilen bi dersmiş duyduğuma göre, ama her zamanki gibi çalışan insanın yapamayacağı hiç bişi yoktur mantığıyla hareket edersek yapılır. ders işte ders..
esas olarak dinamik yükler altında çalışan elemanların boyutlandırılması ile ilgili makine mühendisliği dersidir.
miller ve akslar, bağlama elemanları, mil-göbek bağlantıları, somun -civata bağlantıları, çözülemeyen bağlantılar, elastik bağlantılar, kavramalar ve frenler, yataklar, kayış-kasnak, zincir mekanizmaları ve dişli çarklar dersin başlıca konularını oluşturur.
dersi verebilmek için iyi derecede mukavemet, statik az da olsa teknik resim bilmeniz gereken derstir.. aksi halde siz okula başlarken yeni doğan arkadaşlarınızla aynı derse girersiniz..
allah belasını versin dersidir. geçmek için ağlamanız gerekir, normal bir öğrencinin geçmesi imkansızdır. normal öğrencinin geçmesi için performansının tavan yapması veya bi kaç defa alması gerekir.
normal öğrenci: derse girmeyen, yerine imza attıran, sınavlara son gün çalışıp, fotokopi ile okulu bitiren öğrenci.
bir makine elemanının görevini emniyetli ve güvenilir bir şekilde yapabilmesi için o makine elemanının en zayıf kesitine gelebilecek en büyük ve tehlikeli yükün hesaplanmasını ve elemanın bu yüke dayanıp dayanamayacağını incelenmesini sağlayan makina mühendisliğinin en zor derslerinden biridir. Ayrıca bu derste makine elemanının emniyet sınırları içinde alabileceği boyutlarda belirlenir.
her makina mühendisi adayının en büyük kabusudur. bazı sınav sorularının çözümü iki- üç sayfa olabilmektedir. eğitim alanında hesap makinasının anlamını yitirdiği nokta da makina elemanları başlar. kısaca telafuzu mak-tek tir.
gemi makineleri işletme mühendisleri ** ve tekstil mühendislerinin de aldıkları derstir. sınavda defter kitap açık olmazsa nasıl geçilebilir diye düşünülmesi gerekir.
bir adet cıvatayı sıkmak için gerekli momentum kuvveti kadar olmalıdır gibi bir soruyla başlar herşey... ondan sonrası zaten anlatılmaz yaşanır ama çokta sonuç gormek isteyenler makina, metalürji otomotiv mühendisliği ve teknik biimler yüksek okulundan mezun olanların psikolojisine bakabilirler.