zengin bir beyin fırtınası için önce literatür taramasıyla başlanır. çünkü yapılan araştırmaları ve kanıtlanmış sonuçları öğrenip, oradan yola çıkmak gerekir. hem de size çağrışımlar yapar konu için.
literatürü tararken aklınıza müthiş bir konu gelir, ama heveslenmeyin. akademik çılgınlar onu çoktan bulmuşlardır. vazgeçersiniz.
uyku ve uyanıklık arasındaki o yaratıcı beyninizi kullanmak için o anı kollayıp düşünürsünüz. buldunuz mu? haydi tekrar literatüre kontrole.
çünkü makale konusu düşünürken kafanıza göre düşünemezsiniz, mutlaka önceden yapılan çalışmalardan destek almanız gerekir. a ile b yi araştırıyorsanız, neden a ile b yi araştırıyorsunuz sorusunu da cevaplamanız gerekir. ve bu cevabı önceki araştırmalardan, güçlü kanıtlardan bulmanız gerekir. akademi dünyası aksini kabul etmez. hani şu ''ben bambaşka bir şey bulabilirim araştırmalarımla'' fikri burada küçülerek yok olur. ben bunu yoğurt yapılırken mutlaka içine bir miktar yoğurt katılmasına benzetiyorum.
konuyu düşündünüz, buldunuz diyelim. tebrik ederiz. diğer aşamaya geçebilirsiniz, şimdi onaylatmanız ve beğendirmeniz gerekir. hiçbir makaleyi tek başınıza (öğrenciyseniz ya da alanda çok yüksek bir yerde değilseniz) yürütemezsiniz. hocalarınızın konuyu beğenmeleri gerekir. dolayısıyla buradan tekrar bir önceki adıma (bkz: makale konusu düşünmek) geçmeye de hazırlıklı olun.
Her şeye rağmen, bana göre makaledeki en önemli, en derin yer bu ilk adımdır.
alında basittir. belli bir literatürü önünüze koyun. mutlaka bir yapılmamış bulursunuz. şahsen aklımda 20-30 tane tamamlanmayıı bekleyen yazı konusu var. asıl zorluk araştırmayı yapmak ve yazıya dökmektir. iyi bir makale en 1-2 ayınızı alır. hatta bir seneye kadar çıkabilir dahi. ama hiçkimsenin bu kadar geniş ve serbest vakti yoktur. araya sürekli başka şeyler girer. derken yazı yılan hikayesine döner.