dünyada bu kadar acı ve anormallik varken şu sözlükte gene bir senfoni analizi yapacağım, okumak istemeyen burada bırakabilir.
senfonik yazının sonlarına doğru mahler ortaya çıktı ve senfonik müzik yazısını geçmisten geleceğe doğru taşıdı.
gustav mahler pekçok insana göre en büyük senfoni bestecisidir. ama ilk önce anlayacağınız besteci değildir, mahler´e gelmeden önce beethoven, mozart ve schubert senfonileriyle, hele hele brahms senfonileriyle haşır neşir olmalısınız, gerçi bunu yapmadan direkt bir mahler senfoniyede bodoslamadan dalış yapabilirsiniz, ancak böyle yaparsanız, tematik kompleks yapıyı kavrayamazsınız- belki siz kavrarsınız, ancak kavrayamayan insan çoktur-.
6.senfoni bütün mahler senfonilerin içinde karışık olanlarından birisidir.
birinci bölüm- allegro energico- çelloda başlayan ton tekrarlarıyla başlar, bu devam ederken kemanlar ana temayı çalarlar, sonrası- çok tartışmalı bir bölümdürbu- normal bir müzik kulağının "ulan yapma bunu bana yaaa" diyebileceğı karışıklarla bezelidir.
marş benzeri bir giriştir bu, bu bölüm son derece sert bir karaktere sahiptir. ikinci temadaki romatik geçişler 20.yyıl müziğinin habercisidir. bölümün sonlarına doğru buhranlarla dolu ir atmosfer hüküm sürer, çok romantik, uzun müzikal deyişler buradadır. basların bu senfonideki kullanımı son derece haşindir, çelllo ve kontrabas çok önemli enstrumanlardır bu bölümde.
bölüm sonat formundadır. müthiştir, insanı- anlayabildiğin zaman- yerine mıhlatır.
ikinci bölüm- birinci bölümdeki tematik yapıdan beslenmiştir. çok güzel bir bölümdür, ve bu bölüm de hem çok romantik öğeler, hem de çok haşin oğeler içermektedir. öyle ki metal dinlemeye kendi alıştırmış birisi bu bölümün bazı yerlerine hiçbi metal şarkısında duymadığı haşinlikler duyacağı gibi, hiç hoşlaşmadığı aşırı romantik müzik fikirleri de duyacaktır. kornonun bu bölümde bestecisi tarafından kullanılma şekli, bir acayiptir
üçüncü bölüm- andante moderato- yazılmış en güzel senfonik bölümlerden birisidir. bu bölümdeki ana tema insanı mahveder, sonrasında da çok güzel gelişmeler olacaktır- bölüm en az 20 dakika sürer ama, takip edilecek o kadar çok vardır ki, bölümün güzelliğinden geçen 20 dakikayı farketmeyiz bile.
son bölüm- 4- sostenuto-allegro moderato, aynen haşinlikte birinci bölüme benzer, bu bölüm oldukça karmaşıktır- bu kadar karmaşık bir bölümüböyle büyük bir
senfoninin son bölümü yapması, mahler´ in, müzik yazma konusunda hiç yorulmadığı, ve de çalan müzisyenlere, ve dinlemeye konser ziyaretçilerine zerre kadar acımadığı anlamına gelir...
konuya ilgi duyan arkadaşlara- bu senfoniyi sadece bir kere değil birçok kere dinleyiniz, ve dinlerken mümkün olduğu kadar fazla enstrumanı duymaya çalışınız, göreceksiniz ki, her seferinde başka öğeleri keşfedeceksiniz.
eserin- birçok çok iyi yorumu mevcuttur- bernstein-wiener, klasiktir, bernstein zaten mahler denilince akla gelen ilk isimdir- öğrencisi zubin mehta ve israel philarmonic de gayet iyidir.
bir de sir john barbirolli ve london philarmonic yorumu vardır. bunu en son dinleyin-barbirolli tempoları yavaş almış ve zaten uzun olan senfoniyi daha da uzatmıştır, ama bu kayıtta daha hızlı çalınan diğer kayıtlarda anlaşılmayan birçok ayrıntı daha bir duyulur hale gelmiş ve bu, bu yüzden enfes bir kayıt olmuştur.