mahlep ağacı ya da halk arasındaki deyişle idris agacının olgunlaşmamış meyvelerinden elde edilir. meyvenin sert çekirdeği kırılır ve içinden çıkarılan tohumların öğütülmesiyle elde edilir. gıda, kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılır. ülkemizde bazı pastane ürünlerine tat vermek üzere kullanılır.
memleketimizin godamanlarından biri sayesinde içme şansını yakaladığım tadı harika olan kırmızı şaraptır. araştırıp bulmak çok zordur, ben bulamadım. bulamadıkça sayıyla üretilen nefis şaraplar kategorisindemi acaba sorusunu geçiriyorum içimden.
ilaç endüstrisi tarafından kullanılan bitki. Meşhur yönünü şarap ve unlu mamüllerde kazanmıştır. Unlular bir yana, şarap konusunda meziyet sahipleri süryanilerdir. Mezopotamya güneşi ile kavrulan asmalar, taştan havanda ayaklarla ezilen, (genç kadın ya da çocuk ayağı olması farz) meşe testilerde bekletilen... Mahlepli şarap mardin'nin süryani köylerinde ve tokat ilinde üretilir. Mardin üretimi orijinal kimliğe sahiptir. Zira Olay mahalline hayyam geliyor. Tokat'ınkine ise bekle ki gele.
bazi unlu mamüllerde kullanilan, enfes bir koku ve lezzet birakan baharat.
bugün kandil simidi yapabilmek icin aradim fakat bulamadim. orta büyüklükte marketlerde satilmiyor olmasi üzücü. firina sordum magnet yok ama kartimiz var dedi, güldük.
Çok güzel tat ve koku verir ancaaak... Yediğiniz şeyi tadında bırakmazsanız midenin mına kor alev alev yakar.
Misal ben çatal denilen eskiden çocukluğumda pastanelerde de çokça satılan unlu mamülü çok severim valide de yapar hemde mahlepli çayın yanında kıyır kıyır gider misss. 2 den fazla yersen sıkıntı banko mide yakar mahlepli mamüller.