radikalden ayrıldıktan sonra (belki de kovulmuştur Ama hakkı devrim e bile güle güle diyen bir gazete sonuçta radikal) kendi blogunda yazılarına devam eden ekonomist. Yamulmuyorsam fenerbahçeli idi.
Neyse mevzuya dönelim. Kendi sayfasında adeta iktisat dersi veriyor. Yazıları gayet anlaşılır dilde. Hatta başka akademisyenlerin bile uğrak olduğu yazılar yazıyor. Ayrıca kullanmadığım twitter hesabımı da sırf Bu Adam için aktif etmekten çekinmem.
albert camus'nün yabancı'sını temel ekonomiye uyarlayarak yaratıcı bir yazı yazmış olan mütevazı, atıp tutmayan, dürüst iktisatçı twitter'da takip etmeye değer kişilerden.
çok önemli bir saptama yapar ki değinmeden edemeyeceğim evrimsel sürecinde sürekli tüketen insanın bir anda kısa bir sürede üretime geçmesini kendisine yabancılaşması olarak yorumlamıştır.
2008 küresel ekonomi krizi ile ilgili bir kitabı çıkmış. geçen hafta bu kitabı vesilesiyle radikal kitap'a kapak oldu.* dünya ekonomisiyle ilgili görüşünü kısaca şöyle beyan etmiş:
''kişiler kendi çıkarlarını maksimum kılmaya çalışırlar. herkes için geçerlidir bu. bunu yaparken de toplumun refahını yükseltmeye çalışırlar. çünkü kendi çıkarlarını maksimize etmeye çalışırlarsa bütün toplumun çıkarları maksimize olur. işin özü budur yani. kapitalist sistem budur. bu maksimize etme olayı tüm diğer çıkarları tüm şeyleri geride bırakmayı gerektirir. dolayısıyla kriz de buradan çıkar. ahlak dışılığı getirir çünkü. siyasetçi de buna göz yumar çünkü onun da işine gelir. büyüme onun oylarını arttıracaktır. ama işler kötü gitmeye başlayınca siyasetçiden başlayan bir geri dönüş olur.''
ercan mumcuyla yazdıkları ekonomi politikası kitabıyla iktisadın temellerini ekonomi öğrencilerine popüler örneklerle süslenmiş harika bir kitaptır. iktisat okursanız bilinen iktisada giriş kitapları yerine bu kitabı kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
bence piyasaki en iyi iktisatçılardan birisidir. bir kere adam bildiğini karşısındakine aktarmayı çok iyi başarıyor, yani bariz bir öğretmenlik yeteneği var.
ayrıca uzun yıllar hazine'de çalıştığı için bir teorisyen gibi değil de iktisadı hayatın içinden anlatan bir tavrı var kendisinin..