https://galeri.uludagsozluk.com/r/1981271/+
Tarihin ilk yazılı anayasası olan Manga Carta dünyanın özgürlük adına attığı en büyük adımı olarak kabul edilir. Magna Carta, ingiltere Kral’ı John’un (Yurtsuz Kral John), sınırsız yetkilerinden feragat ettiği, hukukun kendi arzularından daha üstün olduğunu kabul ettiği, tarihin akışını değiştiren bir antlaşmadır.
47 adet kopyası yapılan Manga Carta’nın sadece dört kopyası günümüze ulaşabilmiştir.
Kopyalardan biri Sallisburg Katedrali'nde
iki tanesi British Museum’da
Bir tanesi ise Lincoln Katedralin'de bulunmaktadır.
2015 yılının Şubat ayında Kent Bölgesi Belediyesi (KCC), araştırmacıların belediyeye ait Kent Tarih ve Kütüphane Merkezi'nin (KHLC) arşivinde bir defterin içerisinde Magna Carta'nın orijinal bir kopyasını bulduğunu açıkladı. Magna Carta Projesi'nde araştırmacı olarak görev yapan Sophie Ambler, belgenin 1215 tarihli Magna Carta'nın 13'üncü yüzyıldaki 24'üncü kopyası olduğunu kaydetti.
tam adı yanılmıyorsam magna carta libertadum'du.tarih te 1215 olmalı.büyük ferman diye geçer.en büyük özelliği tarihte ilk kez otoritenin yetkileri sınırlandırılmış ve cumhuriyetçi düşüncenin temelleri atılmıştır.ayrıca ingiltere de imzalanmıştır.
Latince Büyük Ferman anlamına gelen Magna Carta, insan haklarının medeniyet tarihi boyunca gelişimi açısından bir mihenk taşı olarak kabul edilmiş bir belgedir. ingiliz tarihi açısından önemi çok büyük olan Magna Carta ayrıca Avrupa siyasetinin de etkilemiş ve dünyanın birçok bölümünü etkilemiştir. 1215 yılında ingiliz krallarından 3. John ile 3. Papa arasında imzalanan resmi bir belge olan Magna Carta, kralın yetkilerinin belirli alanlarda kısıtlanmasını sağlamıştır. Monarşik bir yapıya sahip olan Avrupa toplumlarında insan hakları ve özgürlük konusunda resmi bir belge niteliği taşıması, Magna Cartanın medeniyet tarihi açısından da önemli bir dönüm noktası olmasına neden olmuştur.
asıl adı magna carta libertatum şeklindedir. latince "büyük özgürlükler sözleşmesi" anlamına gelir. 1215 yılında papa 3. innocent ile kral john ve baronları arasında, kralın yetkileri hususunu karara bağlamak amacıyla imzalanmıştır. günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihi sürecin (sözde) en önemli basamaklarından birisidir. kralın bazı yetkilerinden feragat etmesini, kanunlara uygun davranmasını ve hukukun kralın arzu ve isteklerinden daha üstün olduğunu kabul etmesini zorunlu kılıyordu. vatandaşların özgürlüklerini belirlemekten çok, toplum güçleri arasında bir denge kuran magna carta, kralın sonsuz olan yetkilerini din adamları ve halk adına sınırlıyormuş gibi görünse de aslında halk üzerindeki gücünü kralın gücünden üstün tutmak maksadıyla papalık tarafından hazırlanmıştır ve kilisenin gücünü artırmaya yöneliktir.