maglev

entry14 galeri6 video1
    1.
  1. hızlı trenlerin en gelişmiş biçimi. bir elektrik motorunun, tren ve raylar üzererine açılarak, yerleştirilmiş biçimi olarak imal edilmiştir.

    saatte 500 km hızlara cok sessiz bir şekilde ulaşır.

    ilk kez cin in shangay kentinde 2003 yılında hizmete girmiştir.
    1 ...
  2. 2.
  3. turk lirasiyla 10 YTL'den daha ucuza binebileceginiz, 431 km hizla seyreden super hizli tren. 30 kilometreyi 8 dakikada gittigini bizzat gozlerimle gordum, hissettim. 500 km hiz yapabilen fakat makinistlerin kasmamasi sonucu max. gordugum hiz 431 olmustur. bir sakatlik cikmasin diye gece seferlerinde hizi biraz daha dusurmektedirler. shanghaida pudong havalimani ile longyang lu(longyang caddesi) arasinda seyr-u suluk etmektedir.
    2 ...
  4. 3.
  5. 581 km hızla dünyanın en hızlı treni olan ve manyetik hat üzerinde seyreden oturgaçlı götürgeç.
    1 ...
  6. 4.
  7. " magnetic levitation " yani " manyetik olarak yükseltme, havada tutma " anlamındadır. henüz geliştirilme aşamasında olduğundan yaygın olarak kullanımına başlanmamıştır. halen almanya ve japonya bu teknoloji üzerinde çalışmaktadır.
    maglev trenlerin günlük yaşamdaki ilk örneği çin in şangay kentinde kullanılmaya başlanmıştır. 30 km'lik bir hat üzerinde çalışan tren bu mesafeyi 7 dakika 20 sn'de almayı başarmaktadır.
    maglev trenler basitçe eş kutuplu iki mıknatıs ın birbirini itmesi gibi bir prensiple çalışırlar.
    raylar üzerinde 1-10 cm arasında bir yükseklikte ilerlerler. raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur. trenin şekli de havayla sürtünmenin en az olacağı şekilde tasarlanır.
    normal trenlere göre daha hızlı ve ucuz olmalarına karşın, çok güçlü elektro-mıknatıslar ve çok duyarlı kontrol sistemleri gerektirmektedir ve şu anki teknoloji yaygın olarak kullanılmalarına izin verecek kadar gelişmiş değil. ayrıca normal tren raylarında çalışamadıklarından özel raylar döşenmesi gerek ve bunun maliyeti de çok yüksek.
    4 ...
  8. 5.
  9. geleceğin ulaşım teknolojisi olarak gösteriliyor. mevcut maglev teknolojisinin ilerlemesi sayesinde kıtalar arası seyehat sürelerinin daha da kısalacağı ifade edilmekte.
    0 ...
  10. 6.
  11. kaza riski neredeyse 0 dır. şimdiye kadar 2 kaza olmuştur. yanlış hatırlamıyorsam bir tanesi şangayda tamamen insan hatası nedeniyle bakım vagonuyla çarpışması sonucu gerçekleşmiştir. diğeri de almanyada çıkan yangındır. tam sebebi bulunmamasıyla beraber aşırı ısınması büyük olasılıklı sebeptir.

    japon mühendisler 1000 km/s e çıkarmayı planlamaktır. ama öngörüldüğü gibi aşırı yüksek maliyet gerektiren bir teknolojidir.

    bu arada japonyadaki adı ise SMT (shangai maglev train)dir.
    4 ...
  12. 7.
  13. raylar ve lokomotifin altında hareketi sağlayan manyetik blokların, zıt yüklü olmasıyla yaklaşık 5 cm yükseklikte havada duran ve aynı şekilde ilerleyebilen tren.

    teknolojinin tavanı.

    türkiye ekonomisinin hatrı sayılır yerlerde olduğu hakkında böbürlenenlere de selam olsun burdan.

    yap bir maglev, öpelim elini. yüzde 3 büyümeyle, 4 yükselmeyle olmaz bu işler.
    2 ...
  14. 8.
  15. 1905'te alınan, 1940'larda ilk çalışan örneği yapılan, 1960'larda "hadi yapalım lan artık" denilen, 1973'te rafa kaldırılan ve 1984'te kısa mesafelerde kullanıma sokulan trendir.

    bu trenin olayı ray yerine kılavuz hatta, hiçbir yere dokunmayan, kaldırma ve itme gücünü tek motorla çalışan manyetik alandan almasıdır. ray gibi bir derdi olmadığından sürtünme nedenli aşınma söz konusu değildir. aynı nedenle raylar üzerinde giden trenlere göre çok daha hızlı hareket edebilmektedir. aynı nedenle çok daha konforlu ve sarsıntısız bir yolculuk sağlamaktadır.

    günümüzde kısa mesafelerde kullanılmakla birlikte uzun mesafeler için henüz yeterli değildirr. bunun yanında kullanımda olan türleri genelde turistleri gezdirmek için kullanılan düşük hızlı modellerdir.

    özellikle japonya'da uzun yolculuklar için geliştirilmesi sürmektedir ve pek çok ülkede de bu sistemi kullanan hızlı tren rotaları gündemdedir. bu trenler 500 km/s hızların üzerine çıkabilmektedirler.

    çalışma prensibi açısından görsel:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468543/+
    http://upload.wikimedia.o.../c2/Maglev_Propulsion.svg

    çalışır örnekler:

    1- yamanashi-japonya:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468544/+
    2- emsland-almanya:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468545/+
    3- osaka-japonya:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468546/+
    4- daejeon-güney kore:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468547/+
    not: daejeon'dakinin markasına dikkât. bize dünyanın en sikik metro trenlerini satan şirket, ibb'den aldığı paraları buna yatırıyor işte. adamlar haklı tabiî; bulmuşlar tavukları yolup duruyorlar.

    örnek düzenek:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/468548/+
    1 ...
  16. 9.
  17. 10.
  18. "manyetik levitasyon" kelimelerinin ilk harfleri lie oluşturulmuş kelime.

    ulaşımda kullanılan bir tekniktir.

    temel olarak aracın ivmelenmesinde en büyük engel sürtünmedir. aracın yoluna mıknatıs(manyetik) koyup havaya kaldırırsan (levitasyon) sürtünmeyi neredeyse sıfıra yaklaştırırsın. görece az bir kuvvetle bile aracı yüksek hızlara ulaştırabilirsin.

    http://www.kuark.org/2015/10/maglev-trenler1/
    5 ...
  19. 11.
  20. kurulum maliyeti çok yüksek olduğu için şimdilik sadece teknolojinin geldiği son noktayı göstermek amacıyla japonya, çin ve almanya'da birkaç hatta zararına çalıştırılan trenlerdir.
    0 ...
  21. 12.
  22. manyetik bir malzeme olarak lamine edilmiş sac kullanmak yerine som demir kullanılır. bütün raylar bu som demirlerle döşenir ve dc bir güç kaynağı trenin alt kısmındaki iletken tellerden akarken magnetizma prensibine bağlı kalarak gerilim indükler. belirli bir mesafe trenin alt kısmı bu som demirlere yaklaşınca tren çok ani sayılmasada kontrol edilebilirliğine bağlı bir biçimde göreceli olarak çok hızlı bir kalkış yapar ve bu momentum sayesinde 500 km/h hızları görebilir.
    istasyon duraklarına gelirken makinist akımı düşürür trenin endüklediği gerilim git gide azalır ve istasyonda tamamen durur.

    aslında temelde gayet basit bir yapısı var. alengirli alengirli anlatmayın şunları.
    2 ...
  23. 13.
  24. 2010 yılının bu aylarında Antalya ve alanya arasında 4 yıl içerisinde inşa edileceğini konuştuğumuz 5,5 milyar TL maliyetli yap-işlet-devret projesiydi.

    sahi ne oldu? almanya finansman desteği sağlamadıysa şaşırmayacağım.

    http://www.sabah.com.tr/e...alanya_arasinda_ucuracak#
    0 ...
  25. 13.
  26. genç kızların yedek sevgilisidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük