türkiyede 2-3 kurtlar vadisi izleyip takım elbise giyen özenti yada belinde tabanca olan hödük kendini mafya sanar ama gerçek bir mafya görseler altına işerler. misal rus mafyası italyada kalmadı ama italyan mafyası. yapon yakuza mafyası, körfez uyuşturucu mafyaları kartelleri gibi.. adamı canlı canlı betona göber anasından doğduğu için özür diletirler.
kökeni arapça barınma anlamında me-ma kökünden gelir. sicilya adasından çıkmadır. suç örgütlerinin hiyerarşiyle buluştuğu grubun diğer gruplarla arasındaki uzlaşmadan ve ortak çıkarlardan doğar.
mafyanın yaptıklarını söylemek abes kaçar çünkü her şeyi yapabilirler. önemli olan amaç sermayedir. mafyanın kendisine ne kadar güç kattığıdır.
bir mafya üyesine sen mafya mısın diye sorulamaz. çünkü kendisine mafya demek onu aşağılamak anlamına gelir bir çok mafya grubunda. bunun yerine saygın, güvenilir bir topluluğun parçası olup olmadığı sorulabilir.
üyemiz nihayetinde mafyada kademe atlayacak hayatını kendine bile anlatamadan saçma sapan bir yere gömülerek bitirecek. eğer kan davasından ölmeyip, devletin rüşvet yemeyen bir kademesinden içeri atılmazsa eceliyle gidecektir. yaptığı umarsızca davranışlara karşı nefret duymayacak belki hayatının ileri kısmında bundan kurtulmak isteyecek fakat başaramadan yine örgütü tarafından öldürülecektir. çünkü mafyada güven çok önemlidir. güvende sezgiye bağlıdır. umarım bu tuzağa düşüp bunların kölesi olan insanlar hiç bir zaman çıkmaz.
dipnot: devlet bunları kullandığı kadar halkını kullanmıyor ona üzülüyorum, nevet.
Nihai kökeni belirsiz olup yerel bir Arapça argodan türemiş olması muhtemeldir. Morte alla Francia, Italia anela (Fransa'ya ölüm, italya'nın umudu) sloganından kısaltma yoluyla türetildiği inancı yanlıştır.
ilk olarak italyanın sicilya adasında çıkmıştır. devletin yetersiz kaldığı, torpillerin, adam kayırmanın, adaletsizliğin havada uçuştuğu italyada devletin yapması gereken her şeyi mafya yapmaya başlamış tabi ücret karşılığında ve buna da vergi diyorlardı. halk tarafından mafya o kadar çok sevilip benimsenmiş ki mussolini mafyaya savaş açmak durumunda kalmış. italyada neredeyse mafyanın kökünü kazımış. mafya üyeleride new yorka kaçarak burada örgütlenmeye başlamış ve bu seferde amerikadaki italyanları koruyup karşılığında vergi almaya başlamış. italyada yaptıkları hatayı amerikada yapmamışlar ve siyasilerle aralarını iyi tutmuşlar.
eskiden ücret karşılığında halka adalet sağlayan italyan milliyetçisi mafya, siyasilerle fazla yakınlaşınca maşa olmaya ve mafyadan ganster olma süreçleri başlamış.
Türkiye de mafya yoktur.çakallık yapan itlerin mafya pozu atmasına inanan kolpacılar ve özenti gençler vardır. Mafya aile ile olur. Devletin kirli işlerini dönemsel olarak halleden modeller kendini mafya diye sunabilir.
Fakat bu soytarıların arkasındaki devlet gücü çekilince hikayesi biter ya bir kenara atılır ya da yeni tetikçiler tarafından ortadan kaldırılırlar.
Mafya olmanın temel kuralı bilinmezlik ve dokunulmazlıktır.bildiğiniz ve dokunulabilen kimse ve kimseler mafya değildir.
kurtlar vadisi, çukur, ezel, behzat ç 'de gördüğünüz modellerin tamamı baba filminden öykünmüş kolpacılardır.
Eski türkiye'de mahalle kabadayısı mahalle abilerileri vardı. Onlarında raconu semt haricinde iplenmezdi.
Şu an onların yerine semt torbacısı itler var.
Mafya (italyanca: Mafia) ya da Cosa Nostra (Türkçe: bizim işimiz ya da şeyimiz ya da davamız) yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir. Kumar, ticaret, uyuşturucu, finans, inşaat, kadın ticareti ve fuhuş, kaçakçılık, gasp ve adam öldürme, fidyecilik gibi yüzlerce yasal ve yasa dışı sektörde faaliyet gösterebilir.
1800'de Sicilya'ya gelen Napoli Kralı IV.Ferdinand,Fransız Devrimi'nden sonra olası bir Fransız işgaline karşı 1283'lerdeki bir savaş çağrısından esinlenerek MAFIA'yı (Morte Alla Francia: Italia Aneta = Fransa'ya ölüm, yaşasın Italya) kurdu.
Fransızca'da gizli teşkilat manasına gelen mafia veya maffia kelimeleri Sicilya lehçesinde de aynı manayı ifade etmektedir. Mafya şeklinde de söylenen bu kelime, ortaçağ sonlarında kullanılmaya başladı. Ortaçağ sonlarında Müslüman ve ispanyol idarelerini devirmeye yönelik bir teşkilat olarak ortaya çıkan mafyanın kökü mafie denen küçük silahlı gruplara dayanır. Bu gruplar Sicilya'daki toprak sahiplerinden ürünlerini koruma karşılığında haraç almaya başladılar. idarecilerin keyfi tutum ve davranışlarından yılmış olan halk da mafyaya sığınmaya başladı.
--spoiler--
Bir mekan açtınız, arkanız yoksa birkaç tip geliyor sizden koruma bedeli istiyor. Ne koruması bu bilader diyorsunuz, ansızın bir gece cam çerçeveyi indiriyorlar ertesi gün bunun için koruma diyorlar. Tıpkı bedelli gibi, seni seni kullanarak koruyorum. Seni kullanmamı istemiyorsan para ver der gibi.
her ne kadar illegal olsa da çoğu kişinin içten içe güçlerine hayran olduğu topluluk.filmlerden mi bilemiyorum ama değişik bir havaları var canım. carleoneler en bilinenleri.
kendine özgü hiyerarşik bir teşkilatlanma altında çalışan, görünen dünyayı görünmez ve sert kurallarla yöneten son derece teşkilatlı ve sağlam karanlık yapılardır.
ilgi alanlarını oluşturan,
uyuşturucu, finans, Kumar, ticaret, inşaat, kadın ticareti, fuhuş, insan ve mal kaçakçılığı, gasp, adam öldürme, fidyecilik, sahte para, borsa gibi alanlarda,
devlet erkanı ile kurdukları yasadışı ve rüşvet temelli ilişkileri sayesinde etkinlik gösterdikleri bilinmektedir. Bu faaliyetler ile Kazanılan akıl almaz paralar, çeşitli yollarla aklanarak mafyanın resmi ve yasal kurumları üzerinden piyasaya sokularak yeniden işletilir.