Çalışmalarını saudade şarkılarının yorumlayıcıları olarak tanımlarlar. Neşeli ya da hareketli parçaları yoktur; varsa da ben dinlemedim. Teresa bana Emma Shaplin'i hatırlatır sesiyle. Sesinin güzelliği ile fiziği orantılıdır. Wim Wenders'in Lisbon Story filminin müziklerini yapmış olan grup ilk albümlerini 1987 yılında çıkarmıştır. 1997 yılında Nokta dergisinin bir yazısıyla tanıma arzusuna girip bugün dahi kopamadığım harika bir müzik yaparlar. Performanslarını daha çok tiyatro sahneleri, park gibi yerlerde sergilemeyi tercih ederler. Dinledikçe portekizce bilmediğime hayıflanırım. Bildiğim kadarıyla 13 albümleri var. A vaca de fogo favori parçalarımdandır. Hiç bir şey anlamasamda alır götürür bir yerlere ama geri getirmez; kalırsınız orada. Dinlediğiniz yerde deniz varsa daha dikkatli dinlenmesini tavsiye ederim, çarpar adamı.
az önce babamdan kalan birkaç eski cdyi karıştırırken gözüme çarptı bu grup. 1997 de çıkan existir adlı bi albüm bu. albümün ilk şarkıları olan o pastor beni anında etkilemeye başardı. müzikal hayatımda yeni bir kapı açacak olabilir bu grup bana. haydi bakalım. sağol baba *
istanbul'a da birkaç kez gelmişlikleri bulunan, modern fado yapan müzik grubu. müziklerini kendileri de fado olarak adlandırmazlar. tamamen geleneksel bir müzik tarzı olan fado'yu klasik müzik ve cazla harmanlayarak çalarlar. çift telli portekiz gitarını kullanmıyorlar sanırın ama, çift gitarla (normal 6 telli gitar) çift telli portekiz gitarı benzeri bir ezgi çalaran çok ilginç bir stil yaratıyorlar. alfama vb. klasik fado biçimlerini fevkalade güzel, orjinalinin melankolisine asla dokunmaksızın çok başarılı bir biçimde yorumlamışlardır. katiyen dinlenesi bir müzik grubudur.
grubun ismi hakkında birçok tahmin bulunur. portekizce, "aman tanrım" ya da "tanrının annesi" anlamlarına gelen bir söz olduğu da, portekiz'de gruba yakın bir muhit ve o muhitteki durak olduğu da söylenir... en çok söylenen, madre ve deus kelimelerinin birleşmesinden oluştuğudur.
Sarkılarını ilk defa Mozambikte dinlediğim ve Mozambik doğumlu olan Mariza'ya duyduğum hayranlığı bile zaman zaman geri plana atan nara attıkça sesi daha bir kadifeleşen şeker kız terasa'nın solistliğini yaptığı gökyüzünden dünyamıza teşrif ettiği sanılan Portekizin dünyamıza bahşettiği bir gruptur. Hayatım boyunca hiç bir şarkıcının şarkılarını onların şarkıları kadar dinlediğimi hatırlamıyorum. Yine sayelerinde Lisbon Story adlı film en fazla izlediğim filmler arasına girmiş bulunuyor. Madredeus, mariza ve dulce pontes'i dinledikten sonra brezilya portekizcesinin kulağınızı tırmaladığının farkına varabilirsiniz. Belkide portekiz portekizcesini bildiğimden bana öyle geliyor ama fado'nun tadını alan birinin hamiyet yüceses dinlemiş gibi çarpılması gayet tabiidir.Bir de şunları deneyin derim: vem (além de toda a solidão),o pastor, fado das duvidas, alfama, guitarra.
fado denince akla gelen ilk grup belki de.
zaten fado denince akan sular durur, bi de iyi icra edilirse -bu şekilde- amman amman işte.
getirin şarabımı.
seviyorum ben bunları, o kadar işte.
Teresa Salgueiro'nun bırakmasından sonra grup enstrümantal olarak müziğe devam etmiş ve eski günlerini aratmıştır. Tam da bu zamanda ortaya çıkan Deolinda, modern fado müziğinin uluslararası temsilcisi rolüne soyundu doğrusu.
yaptığı müzikte sadece fado ya bağlı kalmayan bir guruptur. içinde Portekize ait halk ezgilerini de yakalayabilirsiniz. Başka şeyleri de. Kendine özgü bir tarz yaratmış bir guruptur diyebiliriz kısaca. Çalgılardaki son derece yalın ve çalgıya hakim olma özelliği son derece güzel bir kadın sesiyle birleşince ortaya oldukça başarılı bir gurup olarak karşımıza çıkmaktadır.
"a vontade de mudar" ve "ao longe o mar" gibi, insanı bunalımlara sevketmesine rağmen, dinlemekten tarif edilemez bir haz aldığım şarkıların sahibi, portekizli grup.
teresa salgueiro sesi ile hayat bulan, cennetten gelen tını. antologia'dan a andorinha da primavera, oxala, o sonho, o parasio gibi parcalar ile insanı kaplayan huzur anlatılamaz. yatagınıza uzanın, gozlerinizi kapatın ve kendinizi madredeus'un kollarına bırakın.