13.05.2014 tarihinde gerçekleşen soma faciasının ardından akıllara yeniden gelen sorudur. türkiye bunun gibi kazaları sürekli yaşamıştır. buna benzer grizu faciası da bunların başında gelir. peki bu sorunun cevabı nedir ? neden önlem alınamaz ? neden maden ocaklarında bu katliamlar devam ediyor ? aslında sorunun cevabı basit; ilgisizlik.
2012 yılında giren iş sağlığı ve güvenliği kanunundan sonra bir şeylerin değişmesini bekledik. öyle de oldu. bir şeyler değişti. ancak değişen tek şey, para kapısı arayan girişimcilere para kazandıran bir sektör ortaya çıktı. bunun güvenlikle sağlıkla alakası olmayan bir sektör. bir çok firma kuruldu iş yeri denetimi yapan. denetimci adı altında firmalara giden kuruluşlar. çalışılan yerin güvensiz bölgelerini belirliyor, düzeltilmesini istiyor, çalışanlara yani işçilere eğitim veriliyor ve bu eğitim sonucunda sertifika bile veriliyor. işte bu anlattıklarım hep formalite. çünkü bu kuruluşlar bir denetime tabi değil. bir iş güvenliği uzmanı geliyor. iş yerinin içine bile girmeden telefonda anlatılana göre tutanak tutuyor. sağlık personeli geliyor. işçi başına en az 5 dakika ayırması gerekirken, kapıdan içeri giremeden işini halledebiliyor. ondan sonra manşetlerde görüyoruz. iş güvenliği teftişi yapıldı. mevzuata aykırı bir duruma rastlanmadı. ama nedense bir trafo patlamasıyla gelen 200 den fazla ölü var ortada. ''her şey kuralına göre yapıldığı için mi bu kadar can kaybı yaşanıyor ? '' evet biri bu soruyu soruyor. güzel giyimli takım elbiseli biri oradan diyor. ''biz bütün önlemlerimizi aldık, kaderin de önüne geçecek halimiz yok.'' bu kadar basit her şey. kader! onlara göre kader bir kurtuluş, eksik yaptıkları bir şeyleri gizlemenin yegane yolu.
sorgulanması gereken soru.
neden bilinmeden netleşmez çünkü önlemler.
gaz oluşumu tehlikesi (bkz: grizu),
yerin bilmem kaç metre altında çalışılması sonucu göçük tehlikesi,
malumunuz üzre yangın tehlikesi,
madene iniş çıkışlarda asansör tehlikesi,
bilinçsizlik,
işin ehli olmayan çalışanlar,
ücret azlığı,
işsizlik,
kaçak işçi problemi,
3 kişinin yapması gereken işte 1 kişinin çalıştırılması...
iş güvenliği olayı daha ülkemizde oturmamıştır. iş güvenliği uzmanları şirketlerden kiralanacak, aylık denetim yapacak kişiler değildir. her ağır sanayinin veya yeraltı, denizaltı işlerinin mutlaka daimi bulundurması, gerekirse hergün denetim yaptırması gerekmektedir.
işçi sağlığı güvenliği yasasının maden ocaklarındaki faciaları önlemesi beklendi ama olmadı. bu uzmanlar sadece ticaret amacıyla varoldu. gereken işi yapmadı ve sonuclar facia doğurdu.