güneş ışında yakılan ışık nasıl etkisiz kalıyirsa, uzayda madde plazma haline gelip yansıması kısitlandigi için etkisiz eleman oluyordur. isık bence uzayda lazerimsi. Lazer de isik ama etrafi aydinlatmiyor degil mi?
öncelikle ışık dediğimiz şey fotonlardan oluşur. foton denen şeylerin de hiçbir şekilde bir hacmi ve şekli yoktur. yönlerini de önüne çıkan maddelere göre belirlerler. bir yerin aydınlanması için öncelikle ışığı tutan bir maddeye ihtiyacı vardır. atmosfer gibi. fark ettiyseniz. yıldızların güneş battıktan uzun bir süre sonra göründüğünü söyleyebiliriz bunun nedeni atmosferdir. ışık tamamen kaybolmadan uzaydaki yıldızları göremeyiz.
buradan nereye geleceğiz. uzayın aydınlanması için uzayın ışığı tutacak bir maddeye bir kaplayıcıya ihtiyacı vardır. yani sevgili dostum. atmosfer gibi. uzayda atmosfer yoktur. uzay tamamen yer çekimsiz, kütlesiz bir boşluktur. boşlukta ışığın durması için gereken hiçbir şey yoktur. çünkü kendine ait hacmi olmayan bir şey uzay da yer kaplayamaz. eğer yer kaplasaydı dediğin gibi bütün uzay aydınlık olabilirdi.
küçük bir mum düşün ve koskocaman bir oda. ışık sadece çevresine ve gücünün yettiği yere kadar ilerler. odanın en uzak köşesinden küçük, yakına geldikçe büyük gözüken bir ışık miktarı vardır. şimdi o mumun üstüne şeffaf bir poşet koy. o poşetin içinden gelen mum ışığı biraz azaldı değil mi? işte güneşin de o kadar bir atmosferi vardır. eğer olmasaydı haşlanabilirdik. odan biraz aydınlık her yerde de alaca da olsa ışık. çünkü mumdan gelen ışık sabittir. odanı doldurdur ve aydınlatır.
orası bir oda olmasaydı da bir ormanın açıklık alanı olsaydı. o zaman ışık yine o alanı aydınlatabilir miydi? hayır! çünkü odadayken ışığın duvara çarparak odada kalması sağlayan bir sistem vardı. ancak ormanın o açıklık alanı çok büyük olduğundan o ışık yeterli olmamaktadır.
ışık kaybolmaz fakat sabit de durmaz sevgili arkadaş. bir yerin aydınlatılması için sabit bir ışık kaynağı olması gerekmektedir. güneşten gelen ışığın tamamı dünyada emilir. fakat bir kısmıda uzaya geri döner. ancak gezegenlere, meteorlara , yıldızlara çarparak ilerler. nasıl çoban yıldızı uzaktan parlıyorsa, dünyada venüs'ten o şekilde parlak gözükecektir.
edit: ikinci soru için pek bir bilgim yok. güneşte saf enerji vardır. bunun için nasa'nın son günlerdeki araştırmalarının sonuçlarını beklemek gerekiyor.
birinci soruya bildiğim kadarıyla cevap vericem: elinize bir adet ayakkabı kutusu alin yan tarafından ve üstünden 4 cm çapında iki delik açın (bıçakla efenim bıçakla) daha sonra doğrusal ışık gönderin ışığın doğrusal olması çok önemli çünkü doğrusal olması gerekiyor. Feneri yandan açtığınız delikten sokun ve açın Işığı. Evet actiniz Işığı ancak kutunun içerisi aydinlanmadi değil mi üstten bakınca? Çünkü tanecikli bir yapının olması gerekiyor. Simdi elinize tuz veya seker alin veya daha büyük tanecikli bi madde, mercimek gibi mesela. Üstten açtığınız delikten tek tek atin. Karanlıkta mercimek veya tuz tanecikleri görünüyor olacaktır. ayrıca ateist değilim. Altıncı sınıfta yani şimdiki haliyle ortaokul ikide fen dersinde yaptığımız bir deneyi iyi hatırlıyorum. ikinci soru hakkında bilgim olmadığı için yorum yapmayacağım efenim. Evet.
Bizim gözümüzde görüntü oluşabilmesi içn ışığın bir cisimden yansıyıp gözümüze gelmesi gerekir uzayda boşluk olduğu için hiç birşeyden yansımaz ve bizde karanlık görürüz.
Güneşinde dünyada olduğu gibi katmanları vardır. Nasılki dünyada oksijen varken uzayda yoksa güneşdede öyledir katmandan geçemez. Örneğin marstada çok fazla karbondioksit ve karbonmonooksit gazları vardır.
dünyadaki hiç bir madde ve enerji kaybolmuyor ise ve yıllardır bir çok yıldızdan ışık çıkıyorsa nasıl oluyor da evren bir türlü aydınlanmıyor? o gezegenler milyarlarca yıldır ışıyorsa şimdiye evren aydınlanmalıydı. aydınlanmıyorsa allah avr demektir. aksini iddia eden ateyiz bir adım öne çıksın ve sakın bana bu bir sınavdır falan demeyin, ağzınızı gözünü kırarım.
ayrıca uzayda oksijen yoksa nasıl güneş yanıyor diye soracağım!