her sey bolunebilir. surekli ikiye bölerek sonsuza kadar bi bolme islemi devam eder lakin gunumuzde henuz bi noktaya kadar bolunebiliyor. teknoloji ilerledikce daha cok bolunecek ama bunun asla finali olmayacak. yani asla en kuculmus ya da en cok bolunebilen hali bu diye bir sey konamayacak ortaya.
En küçük haline kadar parçalanması gerekir ki halen bu en küçük tespit edilememiştir.
Kuarklar ve gluonlar dana daha küçükleri halen aranıyor. http://www.focusdergisi.com.tr/bilim/00153/
leibnize göre sonsuza kadar bölünür en sonunda bölünemez metafizk bir parça olan ''monad''larına kadar bölünebilir.
not : biraz devrik oldu. fiziksel olan madde sonsuza kadar bölünebilir. zaman geçtikçe zaten daha küçük parçalara bölünebildiğini bulmuyorlar mı ? . sonsuza kadar bölünme fiziksel olarak devam eder ama maddenin özü son nokta ''monad''lardır der leibniz.
fiziki olarak sonsuza kadar nasıl bölünemez bir madde ,orta da bir parça var olduğu sürece sürekli bölünecektir. fiziki olarak sonsuza kadar bölünmemesi demek maddenin bölüne bölüne yok olması demektir. 0.1 /0.05/0.025 ... sonsuza kadar matematikte bu böyle gider maddenin bölünmesi içinde aynı şey geçerlidir.
şimdi en son quarklar var deniliyor bir gün onunda altındaki parçacık bulunacak ondan sonraki zaman diliminde onunda altındaki parçacık bulunacak paradigma değişecek asırlar boyunca hep daha küçük parçalar bulunacak. benim dayanağım sağlamda seninkisi haslalıklı bir ön yargı.
olgusal olan üzerinden konuşuyorsun kendince metaryalist bir bakış açısı getiriyorsunda , bilim bile mutlak doğruyu sana vermiyorken . paradigmalar sürekli değişiyorken. aristonun evreni - galileo ile , newton'un yasası ainstein ile bu şekilde sürekli düğişken bir zemin ile gidiyorken kendini olgulara bu kadar bağlama.