balmumu heykeli ustası olan marie tussauds (1791-1850) tarafından kurulan ve Londra'da bulunan balmumu müzesidir.dünyanın birçok yerinde şubeleri açılmıştır sonradan. içinde envayi çeşit insanın balmumundan heykelini bulabilirsiniz. gerçekten bu kadar olur da benzetilir dedirtir insana ve bu heykelleri öyle ayak altında bıraktıkları için yanlışlıkla çarpıp özür bile dileyebilirsiniz gerçek sanıp. arkadaşlarınıza mel gibson ile el sıkışırken, marilyn monroe nun uçuşan eteğini dizginlemeye çalışırken ya da jennifer lopez ile dans ederken çekilmiş fotograflarınızı gösterebilirsiniz. arkadaşlarınız ilk dumura uğrayıp daha sonra heykel olduklarını anlarlar ama orada bulunmuş olmak bile ayrıcalıktır. çünkü gerçekten sanat şaheserleridirler.
Bu heykellerin içinde ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de heykeli bulunmaktadır. ama bu heykel kendisine hiç benzememekteydi ki geçen yıl koç holding'in katkılarıyla yeni bir heykel yaptırıldı ve müzeye teslim edildi. bunun bir kopyası da şu an anıtkabirdedir.
o dönemin yunan başbakanının balmumu heykeli (bkz: eleftherios venizelos) atatürk'ün arkasına konuldu diye yunanistan'ın tartışma çıkardığı müze. sözde biz daha çok para vermişiz.
son olarak londradakine hayrı pıtır ı canlandıran Daniel Radcliffe in de bir balmumu heykelinin konduğu, atatürk ün önceki heykelinin atatürkle uzaktan yakından alakasının olmadığı * londra dışında ,new york, amsterdam, las vegas, shanghai, hong kong ve washington da da birer tane yer alan müze.
angelina jolie gibi bazı ünlülerin heykelleri tıpatıp gerçeğine benzerken, bazıları da onların yandan yemişi gibidir.
londra da sadece buraya tonca para bayılmak yerine buranın dışında london eye ve thames tekne turunu da kapsayan paket programlardan yararlanmak daha keseye göre ve mantıklı bir davranış olacaktır.
Londra müzeleri denince ilk akla gelen tabii ki canlandırma müzelerinin en ünlüsü Madame Tussaud olur. Atatürk dahil pek çok ülkenin politikacı ve sanatçılarının balmumu heykellerinin yer aldığı bu müzeye girişte her zaman uzun kuyruklar oluşsa da bu kuyruk içeride görülecekleri düşününce çokta önemli değildir.
almanya'da* heykel ustası madame tussauds adına açılmış müzedir. ünlü şahsiyetlerin balmumu heykellerinin bulunduğu müzede bu yıl hitler'in balmumu heykelinin sergilenmesi almanya kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuş ve sergi açılır açılmaz içeriye ilk giren almanyalı bir adam hitler heykelinin kafasını koparmıştır.
Londra'daki ünlü balmumu heykeller müzesidir.
Türkiye'de balmumu heykelciliğindeki en meşhur isim olan yılmaz büyükerşen'in madame tussauds müzesinde inceleme yaparken bir heykelden kopan parçayı anadolu üniversitesi'nde analiz ederek yıllardır ulaşamadığı balmumu kıvamına bu analizler sonucu ulaşmasıyla ülkemizdeki balmumu heykelciliği farklı boyutlara ulaşmıştır.
3 kere tavaf ettiğim kutsal mekan.
1-daha önceden biletle ilgili bir çalışma yapmadıysanız, yapın. çok sıra oluyor. grup olarak ya da önceden ayrılan biletler çok daha uygun oluyor hemde hiç beklemiyorsunuz.
2-içeri girer girmez dünyaca ünlü starlar karşılıyor sizi. tom cruise, jonny depp vb.
3-totonuz yiyorsa korku tüneline girin. eğer yemiyorsa trencikle old london turu var güzeldir. böyle yüzyıllar içinde londra'daki değişimi anlatıyor.
4-eğer haftasonu gidecekseniz şimdiden söyliyim çok kalabalık. inanılır gibi değil.
5-micheal jackson, obama gibi adamlarla resim çektirip bardağa, tshirte bastırabiliyorsunuz. ortalama fiyat £8. ama sırada beklemenizde gerekiyor.
6-ilk gittiğimde Mustafa Kemal Atatürk'ün balmumu heykeli henüz yenilenmemişti. gerçekten utanç vericiydi. Ama yeni halini görünce de Koç grubunu çok takdir ettim.
almanya'dakinde mesut özil'in balmumu heykeli var. bu türklere büyük jest olmuş. ayrıca, artık ırkçılıktan uzak durduklarını vurgulamak istercesine yahudi asıllı bir alman olan ve zamanında hitler yüzünden ülkeden sürülen sigmund freud'un heykeline de yer vermişler.
almanya'daki müze çok sakindi. önceden bilet almaya kesinlikle gerek yok. bir de almanya'daki müzede yer alan bence önemli olan heykeller şunlar: madonna, robbie williams, einstein, johnny depp, michael jackson. atatürk beklentisiyle gitmeyin çünkü yok* müzenin sonunda bir de hediyelik eşya dükkanı var. fiyatlar çok uygundu. kısacası ben müzeden memnun kaldım.
Sene 2004.
Londra’daki Madame Tussauds Müzesi’nde Mustafa Kemal’in balmumu heykeli vardı. Ancak, Mustafa Kemal olduğuna bin şahit isterdi. Raşitik bir vücut, alakasız bir surat, ne saçı benziyordu, ne göz rengi tutuyordu. Üstelik, müzede sergilendiği yer adeta kıyıda köşedeydi, büyük devlet adamlarına ayrılan bölümde değildi.
*
Müzeyi her sene bir milyon kişi ziyaret ediyordu, Türk vatandaşları gördükçe kahroluyor, yabancılar ise Atatürk’ü böyle tanıyordu.
*
Londra’ya her giden aynı şikayetle dönüyordu ama, sayın devletimiz, sayın hükümetimiz kılını kıpırdatmıyordu…
Mustafa Koç el koydu!
*
(Madame Tussauds müzesindeki tuhaf heykelden rahatsızlık hissedenlerin başında, varlığıyla onur duyduğumuz Profesör Yılmaz Büyükerşen geliyordu. Kendimiz yapmazsak, elaleme bırakırsak, olacağı bu diye düşünmüş ve sırf bu nedenle balmumu heykel çalışmaya başlamıştı. Büyükerşen’in çabalarından önce Türkiye’de balmumu heykel yapmak için malzeme bile üretilmiyordu. Dönemin hava kuvvetleri komutanı ibrahim Fırtına, Eskişehir’de görev yaptığı sırada, Profesör Büyükerşen’in çabalarına şahit olmuştu. Bir vesileyle biraraya geldiklerinde Mustafa Koç’a anlattı. Fikri ateşledi. Mustafa Koç, balmumu heykelde en yetkin ismimiz Profesör Büyükerşen’i aradı, projenin başına geçer misiniz diye sordu. Cevap, elbette evetti.)
*
Koç grubu, Madame Tussaud müzesiyle temas kurdu, resmi teklifini iletti: “Atatürk heykelini değiştirmek istiyoruz, Profesör Yılmaz Büyükerşen’in kontrolünde olacak, gereken neyse yapmaya hazırız.”
*
Müze tarihinde böyle bir değişikliğin örneği yoktu. Mırın kırın ettiler, olmaz öyle şey filan dediler. Koç grubu bastırdı.
*
Müze yönetimi iki şartla kabul etti. Müzenin başheykeltıraşı, Profesör Büyükerşen’le birlikte çalışacaktı, Koç grubu tüm masrafları karşılayacak, üstüne 70 bin pound ödeyecekti.
*
Derhal kabul edildi. iki şarta, iki karşı şartla cevap verildi. Müzenin heykeltıraşı öncelikle Lord Kinross’un Atatürk biyografisini okuyacak, ardından Anıtkabir’i görecek, sonra heykele başlayacaktı. Çünkü Atatürk, sadece vücut ölçülerinden, fotoğraflarından ibaret değildi. Atatürk’ün dehasını, ışıltısını tanımadan, Türk milletinin Atatürk’e sevgisini, saygısını tanımadan, Atatürk’ü Atatürk’e benzetebilmesi mümkün değildi.
*
Atatürk’ün 50 yaşındaki hali yansıtılacaktı. 10 Kasım 1938’de vefatından hemen sonra alınan ve Anıtkabir’de korunan birebir yüz maskı kopyalandı. Vücut ölçülerini ve karizmasını ortaya koyan fotoğraflarını Profesör Büyükerşen verdi.
*
(Parantez açalım… Bu projeye vesile olan ibrahim Fırtına, asrın iftirasıyla Silivri’ye tıkıldı. Bu projenin, Atatürk’e dair tüm askeri organizasyonunu üstlenen, değerli arkadaşım kurmay albay ismet Çınkı, asrın iftirasıyla Maltepe’de yatırıldı. Bu memlekette Atatürk’ü sevmenin maalesef ciddi bedeli var… Parantezi kapatalım.)
*
Bir sene çalışıldı.
Gerçeğe yakışır, muhteşem bir heykel ortaya çıktı.
*
Ayrıca…
Koç Grubu’nun sözleşmesi gereğince, heykelin yeri değiştirildi. Ana salon tabir edilen, büyük liderlerin sergilendiği bölüme taşındı.
*
Törenle açılışı yapılacaktı.
Gününü Mustafa Koç belirledi.
*
10 Kasım 2005.
Ölüm yıldönümünde, doğacaktı.
*
O zamanlar atv haber’in başındaydım. Atv de henüz havuz medyası değildi. Madame Tussauds müzesinden özel izinle canlı yayın yaptık. Koç Grubu tarafından yenilenen Atatürk’ün balmumu heykelini, açılışından bir saat önce Türkiye’ye gösterme onurunu yaşadık.
*
(30 dakika yayın yaptık. izlenme rekoru kırıldı. Telefonlarımız kilitlendi. Yurttaşlar ağlayarak arıyor, tekrarını istiyordu. Ana haber bülteni, o gün ve ertesi gün, üç defa tekrar yayınlandı.)
*
Mustafa Koç canlı yayınımıza katıldı. Yandaş medyaya biat etmediği için işten çıkarılacak olan değerli arkadaşım Korcan Karar’ın sorularını yanıtladı. Neden bu işe el koyduğunu anlattı.
*
“Atamızı aklımızda ve kalbimizde taşıdığımız biçimde, yani gerçek hatlarıyla tanıtmak istedik. Gururluyum, heyecanlıyım. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, fiziken aramızda olmasa da, 20’nci yüzyılın liderleri arasında, peşinden kitleleri sürükleyebilecek karizmaya ve öngörüye sahip… idealleri halen yaşayan, fikirleri ölümsüz bir başka lider yok. Atatürk Türkiyesi’ni çağdaş uygarlığın ilerisine taşımak, ülkemizi ve tarihimizi uluslararası platforma doğru tanıtmak için, üzerimize düşenleri yapmayı bir borç biliyoruz.”
*
2003’te Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Koç’un, bu koltukta bizzat gerçekleştirdiği ilk sosyal sorumluluk projesi buydu. ilk imzasını Mustafa Kemal’le atmıştı.
*
Ailesi ona mübarek bir isim verdi.
O da isminin hakkını verdi.
*
Ve önceki gün, sosyal medyadan hayatının son paylaşımlarını yaptı.
Bu defa Havana’da adaşı’nın yanındaydı.
*
Güle güle Mustafa Koç.
Nur içinde yat.
Seni hep güzel hatırlayacağız.
Hep Mustafa’yla hatırlayacağız.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1741271/+
Atatürk, Van Diesel, Bob Marley ve daha birçok kişinin olduğu harika ama biraz pahalı olan balmumu müzesi.
Atatürk ilk sıradadır. Özellikle başa koymuşlar.