3-5 cebime fazla kalsın diyerek, devlete az vergi verme gayesiyle usulsüzlük yapmaktan çekinmeyen ve aradaki maaş farkını elden veren işverendir.
diyelim ki maaşınız 2000 tl. işyeri maaşınızı asgari ücretten 886 tl olarak gösteriyor, bunun yaklaşık 180-200 tl'sini vergi olarak ödüyor, kalan net 700'ü hesabınıza yatırıyor, 1300 tl'Yi de elden size veriyor. böylelikle maaşı düşük gösterdiği için daha az vergi ödüyor devlete.
peki bunun çalışana yansıması ne ? primler düşük ödendiği için emeklilikte düşük maaş, işten atılma durumunda alınacak tazminatın düşük olması.
götverendir daha fazla söze gerek yoktur.çalıştırdığı mühendisin mimarın maaşını da asgari ücretten biraz fazla gösterir bu götveren işveren,sonra da ahkam keser haktan hukuktan adaletten bahseder vicdandan bahseder aynı zamanda şerefsizdir de.
hükümete vurgun yapan işverendir.
çalışma bakanlığından gelen denetçiler, elden maaş alıyormusunuz diye soruyor. ( soru, kendi çıkarına sorulan bir sorudur )
ancak hiç kimse sormuyor ki işverenden memnun musunuz diye!
işçiyi düşünen yok efendim, devlet bile kesesine bakıyor.
eğer 3-5 kişinin çalıştığı küçük bir firma ise şikayet edilemez. Çünkü kimin ettiğini bulmak hiç de zor olmaz. zaten bu tarz firmalarda iş biz bir aileyiz tarzında yürür, ama aileye gösterilen özveriyi göstermesi istenen hep çalışandır. madem abi kardeşiz neden sigortamı az gösteriyorsun mesailerimi ödemiyorsun diye soramazsınız.
örnek verelim, şirketinizde bir mühendis/mimar falan çalıştırıyorsunuz. bir mühendisin/mimarın hakları devlet tarafından korunmaya alınır ve maaşının 1600 tl'den aşağıda olamayacağı ssk'sınında ona göre yüksek yatması gerektiğini yasalarla belirler.
herşey yasalarla belirlendiği için iş veren mecbur hem skk'yı yüksek yatırmak zorundadır hem de maaşı en az 1600 tl vermek zorundadır, aksi halde suç işlemiş olur.
götveren işveren skk'yı mecbur yüksek yatırır bundan kaçamaz. ama bunu telafi etmek için başka yol bulur. maaş olarak 1000 lira verir ama bankadaki hesabınıza 1600 lira yatırır. 600 lirayı çekip kendisine geri vermenizi ister. böylece götveren işveren yasaları uygulamış olur, ama bu yasalar sizi korumamış olur.
Kayıt dışı ekonomi %60larda seyretttiği ülkemizde , tüm yük düzenli şekilde vergisini veren, kdv kesen kesime yüklenmektedir. Ama bu dürüstlük de bir yere kadar kişi ya da kurumları ayakta tutar.
Devletin bir görevi de denetleme mekanizmasıdır. Devlet bu kayıt dışı ekonomiyi ne kadar çok kayıt altına alırsa,vergi kaçıranların, maaşı eksik yatıranların oranlarında da eksilmeler olacaktır.
Devlet bu durumda ne benzine, ne elektriğe, ne de doğalgaza büyük zamlar yapacaktır.
not: Akp'li değilim.
Ülkemizde vergilerin ağza sıçmasına karşın hayatta kalmayı öğrenmiş işverendir. Vergi elbet şarttır verilmesi lazım gelir, ancak türkiye'de vergi artık hırsızlık boyutlarına ulaşmıştır. Tayyip'e bir gemicik daha almak istemiyordur ne var yani?