stajyer öğrenciyi bir köle gibi çalıştırmasına rağmen ona hiç bir para vermeyen, utanmasa staj yaptırmak için para isteyecek olan yerlerdir. öğlen yemeğinizde lokmalarınız sayılıyor olabilir. ona göre.
ne olursa olsun sabahın köründe kalkıpda staj yapmak için iş yerine gelen öğrencinin sarf etmiş oldugu emeği ve yarıda kesmiş oldugu uykusunu hiçe sayarak,
aman be canım sende 2 fotokopi çekti diye birde maaşmı vericektik ! uslubunda düşünen iş veren zihniyetidir.
ayni zamanda yanina stajyer eleman almak zorunda olmayan i$ yerleridir.
staja ba$lamadan once $artlari konu$mami$ ve sonrasinda maa$ beklemi$ stajyer ise amiyane daha dogrusu en basit ifadeyle maldir.
aslinda turk hava yollari gibi bir yerde staj yapip tam 1 ay boyunca teknik kisimdaki teknisyen ve muhendislerden cok daha fazla cali$ip maa$ almayan stajyerler vardir. lakin orada staj yapmadan once farkindadir maa$ almayacaginin ki zaten kimse gel yanimda staj yap diye zorlamaz kimseleri. staj yapacak yer bulunduguna dua edilmeli, maa$ isteniyorsa gidip bi yerlerde i$ bulunmali..
eğer bir firma stajyer kabul ediyorsa, firmanın öğrencilere mesleği öğretmek, sevdirmek gibi amaçları vardır. ilk günden itibaren stajyer teşvik edilmeli, bazı işleri tek başına yapması sağlanmalı ve bu yolla da o işlerin nasıl yürüdüğü gibi şeyler öğretilmelidir. ayrıca bazı işyerleri öğrenciyi çalıştırmasıyla ve sembolik de olsa verdiği ücretlerle dikkat çekmektedir. ki bence stajyere az da olsa para ve yapacak iş veren firma, stajyeri adam yerine koyuyor ve gelecekte belki de meslektaşı olacağını farkındadır demektir. ama malesef böyle firmalar çok az kişiye denk geliyor. ve biz şanssız olanlar da maaş almadan ve yapacak iş bulamadan boş boş zaman öldürüyoruz. ***
-bilader gel naylon staj ayarlayalım sana da
-yok abi ne naylonu ya para lazım,çalışmak lazım
-bak para falan vermez olum staj yerleri
-verirler abi deli gibi çalışırım, verirler.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
1 ay sonra
-dırrrrrrrrr,dırrrrrrrrr
-alo
-nerdesin kardeşim
-yazlıktayım,tatil modundayım abi
-staj noldu oğlum
-ya şimdi para falan vermez onlar biliom ben.
genelde maaş vermeden çalıştırılan stajyerlere öğle yemeği verilir.yemekhanesi olmayan yerlerde de sodexho, ticket vs.
bazı yerler vardır ki maaş vermediği ve yemekhanesi olmadığı halde sembolik bir yemek çeki verir.( etrafta sadece kalburüstü restoranların bulunduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. ) bu nasıl bir mantıktır, böylesine kurumsal bir yerde böyle bir şeyin olması utanç verici değil midir ? yani boğaz tokluğuna çalışmak bile söz konusu değildir.
"boş boş dolanan stajyere niye para yedireyim?" zihniyetindeki yerlerdir -ki bu zamanda staj yeri bulmak için tanıdık olması gerktiğinden- bulduğumuza şükretmemiz ve maaş verip vermediğini sorgulamamamız gereken yerlerdir. onun dışında acısını karın tokuluğuna verdiği yemeklerinden çıkarabilirsiniz ki bunlar arasında arçelik, toprak, ford otosan sayılabilir. **
iş yaptırmayan, yani size bir yararı olmayan, fakat maaş ödeyen staj yerinden pek de bir bir farkı olmayan staj yeridir. eğer şehir dışında okuyorsanız ve de staj döneminde kalacağınız yerin masrafı asgari ücretin üzerindeyse "lanet olsun,evimde yatsam bana daha yararlı, hem de yurt param cebimde kalmış olurdu" der ve her gün staja daha bir nefretle gidersiniz.
insanlıkdan çıkmış çalışmya önem vermeyen robotlaşmış şirketlerdir. kahrolsunlardır.
bazı denizcilik şirketleri gemilerde çalışacak stajerlere-ki geleceğin kaptanlarıdırlar- para vermezler örneğin.
sabah akşam fotokopi falan hikaye. denizdesin, ailenden, vatanından uzaksın, en çok sen çalışıyorsun, yerine göre gemicilerle bile.
ve para almıyorsun.
eziliyorsun.
sonra da diyorlar ki bu adam sıyırmış. e doğaldır.
çalıştığın yerde, pozisyonuna göre senden başka işi bilen yoksa, stajyer konumunda olup bütün işi sen yapıyorsan ama şimdiye kadar ne yaptın ki diyerek hakkını ilk burada gasp edip, ay sonunda konuşulan parayı vermeyen pis işyerleridir.