aynı mermiyi kullanan halk arasında keskin nişancı tüfeği olarak bilinse de anti-materyal tüfeği olan sürgülü, yarı otomatik vs tüfekler de mevcuttur. Bunlarla uzak mesafeden herhangi bir taşıyıcı jipin, akrep'in motor blogu veya diğer motor aksamları keskin atışla yarılıp araç etkisiz hale getirilir.
sağdan veya soldan dolduruşa göre tanzim edilen piyadenin destek silahıdır.
askerde uçaksavar kısım komutanı olmamdan dolayı kendisiyle baya haşır neşirdik.
denetlemeler ve denetlemeler öncesi baya sıkmışlığım vardır perde hedefe.
bir kısa dönem asker için fazla ağırdır. kısmımdaki 6 uzun dönem askerin beli gevremiştir.
silahtan, mermiden anlamayanlar için örnekle açıklayayım, gerçi ben de bi halt anlamam da..
şu an ordunun muhtelif birimlerinde kullanılan hk-33 tüfekler 5.56 mm çapındadır.
tartışma yaratan g-3 isimli silah ise 7.62 mm çapındadır ve insan vucuduna girdiğinde ciddi yaralar oluşturur, arkadan çıktığında girdiğinden büyük bir delik açar, koluna çarptıysa kolunu koparır.
o bir ağır silahtır. kullanması kesinlikle uzmanlık gerektirir. 200M'den bir tankı bile etkisiz hale getirebilir. 40KG ağırlığı vardır ve bir zırhlı taşıyıcıya monta edilerek kullanılması harp halinde inanılmaz avantaj sağlar. rahatlıkla 3 dakika da bir evi yıktığını görmüştüm.
m60 a3 tanklarındaki m85 uçaksavar makineli tüfeği bunlara bir örnektir. kendisiyle az dağ dövmemişimdir. tank komutan kulesinden müthiş bir hüküm gücü hissettirir atana. atış yapıldıktan sonra yaklaşık yarım saat civarı namluya dokunulmamalıdır, o kadar kızar ki namlu eliniz yapışabilir mazallah.
zırhlı personel taşıyıcılarında kimisi tarettir. Taretlere 4 tane uçaksavar takılarak koldan kumanda edilir. Şu da bir gerçek Tsk da çoğu uçaksavar bakımsızlıktan dolayı çürüme aşamasındadır.
namlu ağzı kulağınızın 15 cm kadar yakınında iken, silahin dolu olduğunu unutup tetiğe basan kazma bir astsubay tarafından ilk anda o korkunç sesle öldümmü lan ben acaba tribine sokup,ardından kendinize geldiğinizde işitme kabiliyetinizi yarım saat kaybettirecek kadar güçlü ve gürültülü bir silah.
12.7 mm'lik bir makineli tüfek. birinci dünya savaşı yıllarında john browning tarafından tasarlanmıştır halen dünyada pek çok ordu tarafından kullanılır.
uçaksavar makineli tüfeği hem şimdiye kadar en yüksek mermim çapı olan .50 calibreyi kullanmış hem de çok uzun bir mermi kullanmıştır.Bu insanda ve uçaklarda hem geniş hem de derin bir yara açmasını sağlamıştır.Açık arazide 400 m ye kadar insanı öldürebilir ama engebeli veya ormanlık bölgelerde standart menzili 200 m dir.Namlusu da çok büyüktür ve uzundur.Tahminen G3 piyade tüfeği kadar bir namlusu vardır.Bu da silaha çok büyük bir sertlik ve öldürücülük özelliği veriyor.Tek bir mermisi ile çok büyük zararlar verdiği görülmüştür.Hatta Kıbrıs Harekatında bir üsteğmenize uçaksavar mermisi geldiğinde anında kolu kopmuştur.Bunu uçaksavarın yapamsı şaşılacak birşey değildir ve normaldir.Soğuk kış şartlarına dayanıklıdır.Bakımı yapıldığı sürece her şartta çalışabilir.Ayrıca 9 çeşit mermisi bulunur.yani bir çeşidi piyadelere kullanırlırken zırh delici çeşidi zırhlı aaçları delip içindeki insanalrı öldürebilir.(örneğin polis panzerleri).Bir başka çeşidi de yangın çıkarıcı mermisidir.Buda çalıların olduğu bir araziye geldiğinde yangın çıkartan bir mermidir.Bunu gibi 9 çeşit emrmi türü bulunmaktadır.Gez ve arpacığı yani nişan alma yeri çok rahattır.Etkili menzili oldukça yüksektir.Ateş edildikten sonra 2 veya 3 km kadar gitikten sonra yere düşer.Tam ve yarıotomatik modları bulunur.Tamburalı hali 200 mermi alır.Hala Türk ordusu tarafından kullanılmaktadır.Piyade haricinde uçaklara karşıda kullanılmaktadır.Hava sehpası takılarak sınırsız bir hareket özgürlüğü olur.ikinci dünya savaşında pervaneli uçaklar bulunduğu için uçaksavarlarla bunları düşürmek çok kolay olmuştur.Ama günümüzde jet uçakları olduğu için birkaç uçaksavarın ateşiyle düşürülebilir.Bunun içinde uçaksavarın dört namlulu hali tasarlanmıştır.Bunada taret denir.Tareti dört tane uçaksavar olarakta görebiliriz.Gerçekten hiçbir zaman eskimeyeck silahların arasıdadır halada dünya çapında kullanılmaktadır.
12,7 mm namlu çapına sahip 1500 m menzilli ağır makinalı tüfektir. Şeritle beslenir. Duruma göre üç ayaklı sehpaya ya da büyük sehpaya monte edilerek atış yapılır.