müslüman toplumlarda geri kalmışlığın nedenleri

entry36 galeri1
    11.
  1. demokrasi ve insan haklarının aşağılanan kavramlar olması.
    3 ...
  2. 10.
  3. çoğunluğu başka dinlerin insanlrının yaptığı için kabul etmeyen kralları, başbakanlarıdır. ama bazı müslüman ülkeler fazlasıyla gelişmiştir.
    (bkz: iran)
    1 ...
  4. 9.
  5. Dini bilmemek ve uygulamamak. Avrupa ınsanına bakarsanız Müslüman değildir ama kendi dinine bağlıdır. Çalışır...

    Sorunu din olarak gören ve dının hakim olduğu hangi toplum gelişmiş ki yeaaaa diyen ergenlere 600 yıllık Osmanlı'dan selam olsun...
    0 ...
  6. 8.
  7. sömürgecilik başta gelir.
    bunun yanında kuranı yanlış yorumlamak, allah,inancını bağnazlığa çevirmek, kişileri tanrılaştırmak, bilim ve teknolojiyi günah diye yorumlamak gibi benzer bir çok nedeni vardır. devlet işlerine de din karıştı mı bitti gibi bişey oluyo o devletin hali.
    1 ...
  8. 7.
  9. 6.
  10. Kendi çıkarları doğrultusunda insanları kullanmak için, insanların cahil kalmalarının daha uygun olacağını düşünmeleri. Malum takke düşer kel görünür, karanlık büyük ölçüde kelliği saklar.
    4 ...
  11. 5.
  12. camide öğle namazını kılıp ikindi namazına kadar dedikodu yapan tipler ve bu tiplerin iyi müslüman olduğunu sanan tipler...
    4 ...
  13. 4.
  14. (bkz: Din)

    Dinin etkin olduğu hangi toplum gelişmiş ki?

    Bak ortaçağ avrupasına. Bak şimdiki müslüman ülkelere.

    Kimse kimseyi kandirmasin. Hedef de saptirilmasin.
    4 ...
  15. 3.
  16. Bence bu durumun nedeni müslüman insanların bilime karşı antipatisi olmasır. Aslında nedenini tam olarak bilmesemde bizim türklerde de çok fazla bilim adamı olayım da ülkeme katkı sağlıyayım diyen görmedim. Bizim ülkemizde en zeki insanlar doktor oluyor. Ve onlarında tek derdi muayene ve hastaneyi bir arada götürüp parayı kırmak. Artık bu konular hakkında insanlarımızın gorüşlerini genişletmeleri gerektiğini düşünüyorum. Anne ve babalar okul çağındaki çoçuklarına memur ol yeter dediği sürece kalkınabileceğimize malesef pek inanamıyorum.
    5 ...
  17. 2.
  18. dogmatizm.
    en basit örneğinden matbaanın 300 yıl sonra kabul görülmesi.
    1 ...
  19. 1.
  20. birden fazladır başlıcaları cehalet, eleştirel aklın gelişememesi ve de bilim karşıtlığıdır. müslüman toplumlar islamiyet'in doğuşundan itibaren incelendiğinde şu görülüyor Hz. Muhammed'in ölümünden itibaren 800lü yıllara kadar müslüman toplumlarda bilim karşıtlığı ortaya çıktı ancak 800lerden itibaren özellikle mutezile akımının etkisiyle akıl ön plana çıkarıldı ve 1100lere kadar avrupa cehaletten kavrulurken Müslüman toplumlar altın çağını yaşadı bu dönemden sonrada özellikle günümüzde hala çokca itimat edilen Gazali'nin ve Gazaliciliğin etkisiyle ki kendisi başlangıçta bir us savunucusu idi. Eleştirel akıl reddedildi bilimsel çalışmalarda bulunanlar bizzat Gazali ve Gazalicilerce kafir ilan edildi. 1100lerden beride kimi zaman ufak çaplı ilerleme hareketleri dışında genellikle Müslüman toplumlar Bilim alanında gerekli atılımı yapamadı ne ilginçtirki gericlik illeti bütün din ayırt etmeksizin bütün toplumlarda kendini benzer gösteriyor. Haçlı seferleriyle beraber geri kalmış Avrupa ibn-i Rüşd, ibn-i Sina, gibi müslüman bilginler aracılığı ile eski yunanı öğrenirken islam toplumlarıda hristiyanların ve iktidar düşkünü Müslümanların etkisiyle sezgiyi aklın önüne koydular sonucun takdiri ise sizin.
    edit: Ayrıntılı bilgi için Cengiz Özakıncı'nın islamda Bilimin Yükselişi ve Çöküşü adlı esere bakılabilir.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük