bu kişi zamanında dışişleri bakanlığı yapmıştı sanırsam. şimdilerde aşırı milliyetçi tavrıyla solculuğunu gölgede bırakmış bir kişidir. gereksiz ayrıntılarla uğraşırken hadisenin bütününü görememektedir kendisi ne yazık ki.
Dışişleri Bakanlığı sırasında ABD'ye karşı vize koyan adam. ama sonra bakanlıktan istifa ettirildi o ayrı. birkaç sene evvel bağımsız cumhuriyet partisi diye bir parti kurmuştu. türkiye'yi türkiye'den yönetme ülküsü vardı.
dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde kendisine bir gazetecinin "siz şahin misiniz, yoksa güvercin mi" sorusuna "ben kuş değilim" diyerek cevap veren kıvrak zekalı ve nüktedan anayasa profesörüdür.
hala boyle insanlar nasıl yasıyor, daha nesilleri tukenmedi mi diye dusunuyorum.
bugunku yazısı ile cehaletin ne demek oldugunu bize gosterdi.
"Başbakan da katıldı: Yakın geçmişte farklı etnik kimlik sahibi olanları ülkemizden kovmamız "faşizan bir yaklaşım"ın eseriymiş.
"Faşizan" sözcüğünü acaba faşizmin doğru tanımını, büyük sermaye ile zorba rejimler arasındaki bağlantıyı bilerek mi kullandı? Acaba faşizm ile ırkçılığın aynı kavramlar olduğunu mu söylemek istedi?
Durup dururken, ortada böyle bir yaklaşımı akla getirecek güncel bir olay yokken damdan düşer gibi böyle bir söz etmesinin belirli bir neden mi var? bugunku yazısından alıntı.
sozluklere bakarsanız aşırı milliyetçi ve/veya anti-demokratik ideoloji ve yönetim sistemlerinin adına faşist deniyor. hepimizin bildigi gibi dil, din, ırk, sermaye, siyasi guc ile zorbalık yapan rejimlere fasist denir. ırkcılıkla faşizmin alakasını bilmeyenlere duyurulur. bazı insanlar din kullanarak faşistlik yapar bazıları ırk kullanarak bazıları siyasi goruşunu kullanarak. ırkcılıkla alakasını bilmiyorsa burdan ogrenmesini dilerim. yaşı hala bir seyler ogrenmesi icin gec degil.
sayın soysal faşizan icin "büyük sermaye ile zorba rejimler" olarak tanımlamış.
faşizm konusunda ornek verirsek belki daha iyi anlar.
sermaye ve bu sermayeyi korumak icin zorbalık yapan rejimlere "faşizan rejim" denmez, kapitalist rejimler denir. örnek; amerika.
faşizan rejimler; ismet inönu devrinde ve ara darbe dönemlerinde turkiye, israil, 2.dunya savasında almanya ve italya için kullanılır.
bugünkü yazısında açık seçik türkiye'deki belli siyasi görüşe yakın kürtlerle kürdistan'daki türkmenlerin mübadele edilmesini önermiş "sosyal demokrat". iyi yemiş yıllarca sosyal demokrasinin ekmeğini. nazi partisinin hazırlamış olduğu gibi önerileri çözüm önerisi paketinde sunarak ulusalcı hafızanın sosyal vakalara nasıl baktığını bir kez daha görünür kılmışır.
temel nitelikleri dese 2. maddeyi söylüyor diyeceğim ama kafasında tek nitelik olduğuna göre bir fark var.
insan Haklarına Saygılı Olma
Atatürk Milliyetçiliğine Bağlılık
Başlangıçta Belirtilen Temel ilkelere Dayanma
Demokratik Devlet
Laik Devlet
Sosyal Devlet
Hukuk Devleti
bunlardan hangisi temel nitelik.
mahkemede kürtçe savunma yapılmasının tartışıldığı bir televizyon programında, "ülkemizin kanunlarını beğenmeyen kürtler kuzey ırak'a gidebilir" diyerek ne kadar dobra olduğunu bir kez daha göstermiş profesördür.büyüksün!
yurtsever bir aydındır. ülkemizin yetiştirdiği önemli insanlardan biridir. 1960 larda doğan avcıoğlu ile birlikte yön dergisini çıkarmıştır. cumhuriyet gazetesinde köşe yazısı yazmaktadır.
harbi anayasa profesörüydü. eserleri:
Avrupa Birliği ve Türkiye (1954)
Demokratik iktisadi Planlama için Siyasi Mekanizma (1958)
Dış Politika ve Parlamento (1964)
Halkın Yönetime Etkisi (1965)
Dinamik Anayasa Anlayışı (1969)
100 Soruda Anayasanın Anlamı (1969)
Güzel Huzursuzluk (1975)
Demokrasiye Giderken (1982)
Düşünceler Günlüğü (1995)
ideoloji Öldü Mü?
Aklını Kıbrıs'la Bozmak
Öpülesi Gemiler
Anayasa'nın Püf Noktası
içgüveysinin Encamı
Balinanın Böcekleri
Anayasanın Anlamı
bugün aramızdan ayrılmış atatürkçü ve sosyal demokrat anayasa profesörü. yetmişli yılların sonunda solcu ve atatürkçülere düzenlenen operasyonlarda eşiyle birlikte yok yere tutuklanmış isimlerdendi.