Kurtuluş Savaşı'nın gizli kahramanlarından biridir.
Mümin bey, izmir'in işgal edildiği dönemde izmir jandarma alay komutanı iken pek çok türk subayın yaptığı gibi milli mücadeleye katılmak için anadolu'ya geçmek yerine yunanlılar'la yakınlaşmış.
Yunan yetkililerin güvenini kazanarak aralarında rahatça dolaşma imkanı elde etmiş.
izmir'de yunanlılarla işbirliği yapar gibi görünüp, aslında türk gizli istihbaratı icin çalışarak ankara'ya önemli bilgiler göndermiş.
Bir süre sonra deşifre olarak tutuklanmış.
Mümin aksoy'un milli mücadeledeki yerini anlatan fazla kaynak olmamasına rağmen ona verilen değeri esir takasında kendisine karşılık yunanlılara iade edilen yunanlı komutanın rütbesinden anlıyoruz. Mümin aksoy'u almak için yunanlılar'a verilen kişi yunan orduları Başkomutanı general trikupis.
Mümin aksoy'un faaliyetlerinin gizli kalma nedeni gizli servis mensubu olmasından kaynaklanıyor muhtemelen. Bu tür bilgiler 50 yıldan önce açıklanmaz. Bizim kültürümüzdeyse 50 yılda her şey unutulduğu için bu kahramanın da büyük ölçüde unutulmasını yadırgamıyorum.
işgal yıllarında izmir halkı mümin bey'i işbirlikçi sandığı için ona gavur mümin adını takmış. Mümin bey görevi açığa çıkmasın diye halkın aşağılama ve hakaretlerine katlanmak zorunda kalmış.
Mümin bey'in Vatanım sensin dizisindeki cevdet karakterine de ilham kaynağı olduğu düşünülüyor.