ekonominin canlı kalması için olması elzem olan tüketimdir.
birileri lüks mekanlarda para harcamalı, birileri lüks araçlar almalı. pahalı kıyafetler. evler, tatiller vs diye uzar gider. lüks tüketim olmazsa bir çok insan işsiz kalır. aç kalır. ödeme dengesi bozulur ve iflas bayrağını çeker.
yani zenginler şöyle böyle diye ağlaşacağınıza, zenginler daha fazla para harcasın diye dua edin. o para harcarsa, senin işin devam edecek. ne diye kapitalizm hedehödü, zenginler bıdı bıdı diyorsunuz ?
edit: konuyu yılmaz özdil e bağlayacaktım unuttum. yani yılmaz özdil'in kitabını alanlara laf etmeyin. o paralarla birileri iş sahibi oluyor. matba çalışanları, tasarımcılar,yayın evi çalışanları vs.
gelir dağılımında uçurum olan ülkelerde lüks tüketim fazladır.
bu kücük bir azınlığın sizin emeğinizin üstünde yükselerek parayla poposunu silecek kadar zenginleşmesi dısında bir şey kanıtlamaz.
zenginler lüks tüketime para harcasın diye dua etmenin kimseye bir faydası yok.
dua edecekseniz sıradan bir otomobilin ya da dışarda biftek yemenin lüks sayılmadığı düzgün bir ekonomiye sahip olmak için dua edin.
o lüks tüketim yapanların hepsi sermayelerini yurt dışına kaçırdı ve kimseye bir faydaları yok zira.
dua edine takılmayın sevgili yazarlar. vermek istediğim mesaj ellerinizi açıp dua edin demek değil :d vermek istediğim mesaj lüks tüketim yapanları eleştirmenin absürtlüğünü anlatmak. elbette bireylerin refahının artmasını temenni etmek lazım esasında. buna itirazım yok.
zenginler emeğin üzerinde yükseliyor önermesi muğlak bir önerme.daha doğrusu yetersiz. zenginler sadece işçilerin emeğiyle zengin oluyor derseniz bu yanlış olur. üretimin tek faktörü işçi değildir. sermaye ve maliyet düşüren üretim metotları emekten daha da mühimdir. üstelik otomasyonla birlikte işgücü talebi eskisi kadar revaçta olmabilir ki universal basic income tartışmaları tam da bununla ilgilidir.
lüks tüketim yapanların hepsi parasını yurtdışına kaçırdı mı kaçırmadı mı elimde bununla ilgili veri yok. bununla ilgili bir şey diyemem. lakin topyekün olarak lüks tüketimin durduğunu iddia etmek pek de gerçekçi gelmiyor.
edit: "türkiye gibi aşırı liberal ülkelerde "
doğru bilinen yanlışlar serimizde bu haftanın yanlış bilgisi olmaya aday cümle bu :D