Öyle dubai, katar gibi parayla değil kültürle, zerafetle ve hoşgörüyle incileşmiş, özellikle beyrut, bu incileşmeyi çekemeyen bi çok şiddet kaynagının hedefi olmuştur.
en çok hristiyanı barındıran arap ülkesidir. sömürge olmanın etkisinden çok iyi fransızca konuşurlar. ermeni, kürt ve süryani de kaynar. sünni, şii, ortodoks ve katolik bulunur.
11 sene önce eurovision'a katılacak olurlar, hatta şarkıcı ve şarkıyı da seçerler. sonra israil'i yayınlamak istemediler. eurovision yetkilileri karşı çıkınca da çekildiler. hayret, oysaki onlara saldıranlar ve saldıracaklar israilli şarkıcı ya da televizyon olmayacaktı ama. "beni gönderin" diyen mika'ya (evet relax'i söyleyen adam, yarı lübnanlı) ne der acaba tele liban?
dilerim ki israil ve lübnan barışırlar. ama ikisinin de işine gelmiyor.
Nüfusa oranla en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Güneyi şii hizbullah milisleri tarafından kontrol edilmekte. Başkentinde ciddi bir hıristiyan nüfusu mevcut. Söz konusu nüfusun bir bölümü esasen anadolu ermenisi, 1915 olaylarında anadolu'dan lübnan'a göç etmişler.
ilber ortaylı'nın yazısına göre bu ülkenin hıristiyanları kendilerinin arap değil fenikeli olduklarını söylerlermiş. ortaylı haklıdırlar diye ilave edip ötekilerin de ne kadar arap olduğu sorgulanabilir der.
http://www.pewglobal.org/...pendix-c-detailed-tables/
buradaki istatistiklere göre inanç özgürlüğü, azınlık hakları, medya, basın-yayın konusunda türkiyeden daha ilerde olan ülke. tüm türkiye olarak bu tabloya bakıp utanmamız gerekir.
Batı Asya’da bulunan bir Arap ülkesi olarak bilinmektedir. Lübnan’ın kuzey ve doğu tarafı Suriye’ye, güney tarafı ise israil’e komşudur. Ülkenin oldukça köklü bir geçmişi vardır ve ülke aynı zamanda da birçok medeniyetin bir arada yaşamış olduğu bölgelerden biri olması sebebiyle de oldukça kıymetli kabul edilmektedir.
Lübnan’ın batısının tamamı Akdeniz kıyılarına bakar ve oldukça etkileyici plajlara kumsallara sahip olması sebebiyle de bir dönem turistlerin uğrak yerleri arasında yer almaktaydı. Sıra dışı bir kültürel geçmişe sahip olan Lübnan’da birçok etnik kökenden insan bir arada huzurlu bir yaşam sürmektedir.
Bunun yanı sıra bölgede özellikle de Beyrut’ta birçok dine mensup insan yaşamaktadır. Bunlar arasında çoğunluğu Müslümanlar ve Hıristiyanlar oluşturmaktayken aynı zamanda da Musevi kesimi oluşturan guruplar da burada yaşamlarına sürdürmektedir.