yarin yabanci dil bolumunden girecegim sinav. nedense ustumde anlamsiz bi rahatlik var ama eminim tam sinava girdigimde korkudan uc bucuk aticam sozluk.
seneye ts-1 alanında ya da tm-2 alanında derece yapacağım sınavdır , ancak birisi bana hangi kitaplardan çalışacağımın bilgisini versin. mesala lys edebiyat mı lgs edebiyat mı?
Ygs nin ölçme yetersizliğini bir nebze dengeleyen sınavdır. Kaldı ki üniversiteye girmeye hak kazanmak için böyle iğrenç bir sınava girmek lazım mı bilinmez.
Ygs de en az 180 puan alanların hak kazandığı ikinci basamak olan sınavdır, işin garibide her ygs den sonra binlerce insanın 180 barajını gecemeyip lys sınavına girme hakkı kazanamıyor.
2013 yılında din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının da sorulacağı sınav. lisans öğrencisi seçmek için en gerekli derslerden birisi de dindi tabii ki. bu kadar bilimsel bir ders şimdiye kadar neden bu sınava konulmamış anlamadık, vatana millete hayırlı olsun.**
Ygsden daha kolaydir sayisal bolum icin. Elbette bir sinav olmak zorunda, ama keske bu denli abartilmasa ve buyutulmese... Sirf heyecan yuzunden daha kotu puan alanlar oluyor. Sonucta onlar ogrenci, yaris ati degiller. Aileler de artik bunu anlamali ve cocuklarina hep calis telkininde bulunmamalilar. Dersaneler zaten para icin var, o yuzden ne kadar iyi derece o kadar cok reklam demektir bu da ogrenci sayisinin artmasi anlamina gelir. Lysye hazirlanan gencler, bu sozum size: siz insansiniz, sosyalligi bir tarafa birakmayin, lutfen. Cunku daha sonrasinda sosyallesmekte zorluk cekersiniz ki sizin acinizdan da hic hos olmaz.
Edit: bu entryde neyi eksilediniz, anlayamadim valla.
liseyi bitiren öğrencilerin üniversite seçmeleri için yapılan sistem hatası barındıran sınavdır.
sistem hatasını açıklıyorum;
yazılım mühendisliği okuyacak öğrenciler matematik-fizik-kimya-biyoloji soruları ile sıralanıyor. bu dersleri iyi olanlar ya da bu dersleri ezberleyenler bu bölüme yerleşiyor. ama öğrencilik hayatını programlama dili öğrenmekle geçiren yazılıma ilgisi merakı yeteneği olan öğrenci istediği bölüme giremiyor !? ya da edebiyat-coğrafya-tarih-felsefe yapabilen bir arkadaşımız sinema-televizyon, fotograf-video gibi bir bölüme gidiyor. ama ne perspektif biliyor ne de kamera bilgisi vs. anlamadığım şey şu spesifik bölümler açıyor üniversitelerimiz ama genel bir değerlendirme sonucu öğrenci kabul ediyor. sonra da üniversiteye yerleşen öğrenciler 1. sınıf bittikten sonra yanlış bölümde olduklarını düşünüyor ya yatay geçiş (bkz: köprüden önceki son çıkış) ile doğru yolu buluyor ya okulu bırakıyor ya da hayatlarının geri kalan kısımlarını zehir ediyor..
işte böyle bir sistem hatası barındıran sınav bu. saygılar.