yunan yarımadasında antik yunan medeniyetinin kuruldugu milattan önceki çağlarda, ege'nin karsi yakasindaki anadolu cografyasinda yasayan ırka verilen ad.
aynı zamanda hitit'lilerin de kökenidir.
luvi ırkı antik cagda yunanlıların en büyük rakipleridir, ve bu rekabet önemli bir luvi kenti olan truvalılar ile yunanlilarin savastigi truva savasini destanlastıran izmir'li yazar homeros tarafindan önemle vurgulanmistir. truvalilar denizi asan yunanlılara karsi bu savasi vermistir.
ege denizi menseili her antik medeniyete yunan diyen avrupa'lılar bu gercegi 1940'lı yıllarda kesfetse de, ülkemizde hala efes'e, bergama'ya*, hatta truva'ya antik yunan kenti denilebilmekte, hatta turizm dergilerinde bu sekilde yer almaktadır.
oysaki yunanlilar bu topraklara cok sonra, bu kentleri savasla yenerek göçle gelmişlerdir.
truva da, efes te, bergama da yunan kenti olmayip, bu her arapca kelimeyi kuran sanmak gibi, sartlandırılmaktan dolayı öne çıkan bir yanlış yorum olarak dile getirilir cogu cevrelerce.
ama kim bilir, belki de bu yanlis bilgilenme yüzünden* yunanlılar, turk'ler savasla yenerek, ve göcle doğu'dan geldi ama, anadolu'nun ege kıyıları ezelden beridir bizimdi diyerek kolayca hak iddaa edebilmektedirler bu topraklarda.
(bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Luwi)
Bu konuda isviçreli Dr. Eberhard Zangger tarafindan kaleme.alinmis muazzam bir eser bulunmaktadir. Orjinal adı "The Luwian Civilization – The missing link in the Aegean Bronze Age" olan bu eserde bronz çagın mevcut siyasi durumunu,troya efsanesinin detaylarını,hititlerin nasil coktugunu,karanlik cag olarak adlandirilan mö 1200 yilllarina ait bilgileri ve deniz kavimlerine dair guzel bilgiler bulabilirsiniz. Kitabin ana konusu ise anadolunun batisinda yasadigi ongurulen kendi dili ve yazisi olan Anadolu orjinli Luvi adli bir halkin varliginin tartisilmasindan olusur. Zangger'e göre mevcut politik durumlardan oturu yunan sevicilik modadir, butun tarihi greklere baglamak hatadir ve bu bakis acisi objektif degildir. Bu yuzden Luvi uygarligi dengeleri degistirme potansiyeli tasidigi icin arastirmacilar ve fon sahiplerince goz ardi edilmektedir.
Luvi uygarligi ve egenin bronz caginin arastirilmasinda en buyuk pay Turk devletine,universitelerine ve arkeologlarina dusmektedir.