takriben %37,5 civarı tasarruf sağlayan yakıt tipi. Artık neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Hummer h2'ye, lambortinghi'ye dahi montajı yapılmaktadır artık.
(bkz: ben bugün bunu gördüm)
Daha da tasarruflusu için (bkz: CNG)
1000 lt ham petrolün damıtılmasından yaklaşık olarak 110 lt lpg çıkar. yaklaşık 440 lt de benzin çıkar. aynı prosesten elde edilen ürünlerin, fiyatlarının farklı olmasına anlam verilememektedir.
daha bir hafta önce aygaz'dan 2.38'e depo fullenmişken hemen 2 gün sonra aynı yerde 2.12'ye arkadaşımın depoyu fullediğini öğrendiğim yakıt. fiyatında belli bir standard yok. bp, shell, petrol ofisi gibi yerler 2.50 falan derken ipragaz, milangaz falan olunca fiyat en az 30 kuruş iniyor. bakalım yarın sabah kaça fulleyecez depoyu? ankarada daha ucuz olduğuna, kırıkkalede ise ankaradan da ucuz olduğuna adım kadar eminim.
1)üretilen makina sağlam olacak, yani herhangi bir darbede kolay kolay deforme olup kullanana zarar vermeyecek
2)ekonomik olacak.
3)ergonomik olacak.
bu üç kuralı düşünürsek lpg dönüşümleri bir mühendis için doğru değildir.
sıvılaştırılmış petrol gazı.bezine göre çok daha ucuz bir akaryakıt çeşidi.orta seviyede benzinli bir aracınız varsa ve senede ortalama 10000 kilometre civarında yol yapıyorsanız,aracınızı lpg liye çevirmediğiniz her dakika zararınızadır.
sürekli yeni teknolojilerle geliştirilen ve benzinli bir otomobilde yarı yarıya tasarruf sağlayan yakıt türüdür.lpg dönüşüm kitleri konusunda en iyi yerli firma olarak atiker yer alırken ithal markalarda ise brc çok tutulur.
(bkz: lpi)
son benzin fiyatlarına bakıldığında benzinli araçların kurtarıcısı yakıt tipi,sıralı sistemlerde eski sistemlerin aksine çok büyük performans kayıpları yaşanmıyor taş çatlasın %3-4.
Kaza anında benzinden ya da motorinden daha fazla tehlikeli olmayan yakıt tipidir. Araca entegre edilen yakıt sisteminin denetlenmesindeki otokontrol bunu etkiler tabi. Lpg sistemi ilk çıktığında evindeki mavi aygaz tüpünü arabaya bağlayan dallamalar klasman dışında tutulmuştur.
diğer alternatiflerine göre daha ucuz olan fakat araç motorunu performanstan kaybına sebep olan ve kaza anlarında hayati tehlike taşıyan bir yakıt biçimidir.
yaz aylarında %70 butan %30 propan, kış aylarında ise yanıcılığı arttırmak için, %60 butan %40 propan oranında satılır. propan daha ucucu ve dolayısıyla daha kolay yanıcıdır. ama yandıgında cıkardıgı enerjı daha dusuktur.