eski louvre sarayı, yeni louvre müzesi... fransa' da bulunan müzedir. her sanat eseri için 1 dakika zaman ayrılsa, müzenin açık olduğu saatler dahilinde tüm eserleri görmek 364 gün sürermiş. ek olarak ünlü mona lisa tablosunu barındıran müzedir.
3 günlük paris gezimde beni en çok etkileyen yer olmuştur açık ara, tabi ki hepsini gezemedik, zaten bütün eserlere minimum 1 dk bakarsanız bile müzenin hepsini 8 yılda tamamlıyormuşsunuz* ,bir kere binanın dışından neyle karşılaşacağınızı az çok kestirebiliyorsunuz, zira ucu bucağı olmayan bir bina, genelde çok kalabalıktır tabi ki. bina 3 bölümden oluşuyor, ilk bölümde girince her taraf "monalisa şu taraftadır" tarzında tabelalarla dolu, zaten müzeye girenlerin de %90'ı monalisa için giriyor, ünlü tablo uzun bir koridorun sağ tarafında geniş bir odada yer alıyor, zaten önünde ki kalabalıktan da anlarsınız monalisa olduğunu, bir camekan içinde korunan tablo yaklaşık 4-5 metrelik bir çit ile çevrelenmiş, zaten küçük olan tablo iyice görülmesi zor bir hale geliyor. bana asıl tuhaf gelen tam monalisa'nın karşısında Paolo Veronese'in The Wedding at Cana adlı inanılmaz tablosunun olması, ne bir çit nede camekan tarafında korunuyor olmamasına* rağmen, 3-5 kişi tarafından ilgi görmesi. büyük ihtimalle müzede ki en çok emek harcanmış, en çok detay içeren tablonun tek şansız yanı monalisa ile aynı odada olması.
zaten monalisa'Nın adı bile yeter koca müzeyi doldurmaya, yetmiş de zaten, ama müzede ki bütün tablolar en az monalsia kadar başarılı ve değerli, tabi bakan eden yok, herkes o odaya doluşup monalisa ile fotoğraf çekme derdinde, neyse gelelim diğer bölümlere, biraz ilerledikçe tablo kısmından heykel kısmına geçiyorsunuz, heykelden gram anlamamama rağmen gitmeden önce müzede ki ünlü heykellerle ilgili yaptığım araştırma sayesinde tanıdım en meşhur heykelleri, tabi ki hepsi inanılmaz ve çok zor işler. çoğunluğun anlamayıp anlıyormuş gibi bakması* biraz heykellere haksızlık oluyor ama tabi ki bu işi bilen, hepsinin yaratıcısı hakkında bilgi sahibi olan gerçek sanatseverler de mevcut.*
binanın 3. bölümünde mısır kültürü ve başka kültürlerle ilgili tarihi kalıntılar mevcut, hammurabi yazıtları ve ramsey heykeli bunlara örnek. bir tane de mumya vardı ama kültürel bilgim ve hafızam müsait olmadığı için kimin mumyası hatırlayamıyorum.
demem o ki en odun, en yontulmamış insanı bile biraz yontan, biraz da olsa kültür, araştırma, öğrenme isteği aşılayan bir müze, fransa'ya yolu düşecek olan varsa eiffel'den falan bile önce gidin görün. 12 euro sanırım giriş, bir de girmeden önce bir harita alın, yoksa monalisa dışında bir bok bulamazsınız*
sadece müze girişi 11 eur, ekstradan napolyon salonunu da gezmek isterseniz 12 eur fiyatı olan büyük müze. yorgunluktan sadece birkaç salonunu gezerek çıkmak zorunda kalabilirsiniz. içeride aynı anda yüzbin ziyaretçi vardır ve mümkünse tuvaletinizi yaparak gidin. yoksa bir saat tuvalet sırası beklersiniz. mona lisanın önü çok kalabalıktır.
fransız ihtilalinden sonra 1793 senesinde, paris' te açılan, louvre sarayı' ndan dönüştürme, ilk devlet müzesidir.
mona lisa' nın da bulunduğu meşhur tarihi ve turistik mekandır.
gelmiş geçmiş pek çok medeniyetin belki de en kıymetli eserlerine haklı bir gururla ev sahipliği yapan paris'teki müze. o meşhur cam piramitin altındaki 3 tane ana bölümden meydana gelir. gezerken sanki bir zaman yolculuğu yaparak insanoğlu'nun geçirdiği bütün evrimlere gözünüzle tanıklık edersiniz.
önce topraktan tabak yapan insanların yavaş yavaş bronzla tanışması, sonra mumyalamayı bulan mısırlıların süslü mumya lahitlerini yapması, sonra büyük bir ustalıkla insan vücudunun inceliklerini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren heykeller, dini tablolardan rönesans eserlerine geçiş... bütün bunlara aynı gün içinde tanıklık edersiniz. müzede hemen her köşede yer alan mona lisa'ya gider işaretlerini takip ederek dünya'nın en ünlü eserini görüp yolunuza devam edersiniz. müzeden çıkınca kesinlikle girdiğiniz gibi olmazsınız, farkında olmadan değiştirir sizi, öyle de sihirli bir mekandır. ölmeden önce mutlaka gidilip gezilmesi gereken yerlerden biridir.
The da vinci code' de gördüğüm fransa' da bulunan içinde da vinci' ninde bulunduğu ünlü ressamların tablolarının bulunduğu ve görmeyi çok istediğim bir müzedir.
(le musée du louvre) 1793'de, fransa'da açılan ilk devlet müzesi. paris'te bulunan bu müze emsalleri arasında en ünlülerindendir. ilk inşası 1204 yılındadır.
adını ing. lower; güç/kuvvet anlamından alır.
Pariste Dünya'nın en zengin müzelerinden biridir. Fransız Devrimi sırasında,10 Ağustos 1793'te, Louvre Sarayı'nın Büyük Galerisi'nde açılışı yapılmıştır. Bu ilk müze, krallığın tablolarından oluşturulmuştur. 1810'da müzede 2.376 resim toplanmıştır. 1794-1815 arasında Napoleon Müzesi adını alan Louvre, Avrupa'nın her yanından toplanan yapıtlarla zenginleştirilmiştir. Ayrıca Louvre Müzesi Da Vinci Şifresi adlı kitapta da geçmektedir.
dünyanin en büyük müzesi- oldugu bircok kaynakta gecen müze. bir baskasina göre müzedeki sergi alani göze alininca dünyanin en büyük 3.müzesi olup, ayrieten "en cok ziyaret edilen müze" ünvanina kesinlikle sahip olan müze.
icinde 380bin adet eser bulunmaktadir. metro istasyonlari "cite" ve "concorde" da inilince kolaylikla ulasilabilir...bulundugu yer paris´in cok merkezi ve cok pahali bir kismidir. fransizlar pek bulasmazlar oralara. hemen yan tarafinda sen nehrindeki ada ile de cite´nin üzerinde de notr dame kilisesi vardir. yani louvre´yle notr dame birbirlerine cok yakindir.
louvre müzesinin bulundugu bina duyumlarimiza göre avrupa´nin en büyük yekpare binasidir. bu binanin her penceresinin yaninda birer tane röliyef mevcuttur. bunlar sirtindan duvara monte edilmis heykellerdirler. garip olan sey , bu heykelciklerin herbirinin farkli olmasidir...
louvre´deki en ünlü eser kuskusuz leonardo da vinci´nin "la giconda" isimli tablosudur. louvre´nin icinde insani bu tabloya yönlendiren levhalar vardir, önünde herzaman icin cok insan resim ceker, gittigim zamanlarin hicbirinde önünde japon turist kafilesinin olmadigina hic denk gelmemisimdir. japon turist kafileleri "mona lisa" nin önünde nöbet tutuyor olmalidirlar!!!
mona lisa´nin disinda misirlilardan, champilloione ´nun fransa´ya getirdigi 3.krallik döneminden cok nadide parcalar,
eski antik yunan parcalari, rubens´in tablalolari, couret, delacroix, albert dürer gibi önemli ressamlarin bircok resmi de bu müzededir.
müzeye giris 9 euro´dur, sabah 9´dan 6´ya kadar aciktir. carsamba ve cumalari gece saat 10´a kadar acik tutulur.
napolyon salonu´na giris ekstra ücrete tabiidir.
louvre´u tümden, gezmek, insanin en az 3 haftasini alir, ama louvre´u gezince insan,insanlik kültürüyle ilgili önemli bir birikim edinmis olur.
islam Sanatları Bölümü'nde hatırı sayılır bir esere sahip müze.* koleksiyon içinde Osmanlılara (1299-1923), iran'da 16. yüzyıl başlarında kurulmuş olan Safavi Devleti'ne (1501-1722) ve yine aynı dönemde Hindistan'da hüküm sürmüş Baburi Hanedanı'na (1526-1858) ait çeşitli sanat eserleri bulunmaktadır. bu eserlerden bazıları sakıp sabancı müzesinde de geçici olarak sergilenmişti. ne acıdır ki islam sanatları üzerine en güzel koleksiyonlardan biri müslüman olmayan bir ülkede sergilenmektedir. ama işin iyi tarafı, onların bu eserlere bizden daha çok değer vermeleri ve özenle korumalarıdır.
fransa'nın başkenti paris'te bulunan, dünyanın en büyük ve en bilinen müzesidir. leonardo da vinci ve michelangelo gibi ünlü isimlerin unutulmaz eserlerini içinde barındırır.
eşisiz mimarisi ile kendiside başlı başına bir eserdir.
Gezerken bir an nerde olduğumu unutup "Aa antalya muzesine venus kopyası yapmışlar lan" dememe sebep olmuş sonra gerçek bir an kafama dank etmiştir.
sonuç:Venus gordum
müzenin bütün salonlarini gezicem, beni tutmayin diye bi idealiniz varsa paris gezinizin minimum 3 gününü sadece bu müzeye ayirmaniz önerilir. Büyüklügü hakkinda oldukca büyüktür demekten baska denebilicek bisey yoktur sanirim. Resim cekme, görüntü alma gibi olaylari önlemek icin her yerde güvenlik görevlilerini görmek mümkündür. Ögrenciyseniz Cuma günü yanlis hatirlamiyosam 18 den 22 ye kadar ücretsiz bütün salonlari gezme hakkiniz var ama tabiiki bu zamanin 1.5 saatini anca da vincinin mona lisasina ulasarak, 30 dk mona lisayla özlem gidererek, geri kalan zamandada 1 salon dolasarak müzeden ayrilip, parisin kalabaliginda kaybolabilirsiniz.ama gün boyu o kadar sanatla kafanizi doldurduktan sonra cikista cam piramit ciksilarindan cikip sol daki müzenin avlusuna giderseniz, sizi bekliyen isiklandirmanin karsisinda etkilenmemek elde diildir. Gercekten görülmeye degerdir.
içinde tuvalet bulamayacağınız müze. yapıldığı tarih itibariyle tuvalet vb. temizlik konularında pek bi yetersiz olan fransızlar yüzünden insanların gittiği zaman ihtiyaçlarını gideremediği müze.