Hayatının belli dönemlerinde çizdiği resimlere bakıldığında(yukarıdaki görsel), ilerleyen şizofrenisinin, sanatına yansıyışını rahatlıkla görebileceğiniz, nahif ve hassas kalpli, kedilerin babası lakaplı ingiliz ressam.
Bir galeriyi gezerken denk geldim kendisine. Kedi takıntısı olduğunu düşündüğüm, eşinin ölümünden sonra şizofren olan (?) (bkz: şizofren olunmaz şizofren doğulur) ünlü ressam.
Hastalığından dolayı kedileri böyle gördüğünü düşünmüyorum. Aldığı ilaçların beyin kimyasını bozduğunu o yüzden algısının değiştiğini , o kedi resimlerinin bunu sonucu ortaya çıktığını düşünüyorum.
ilginç gerçekten, eserleri görülesi.
1860-1939 yılları arasında yaşamış, ingiliz ressam.
louis wain denince, akla ilk gelen kedilerdir. kendisi kedi aşığıdır, ki bu en sevdiğim özelliği olmuştur. karısını çok seven wain, eşinin hastalığı döneminde onu güldürebilmek adına komik kedi resimleri yapar. olumlu tepki alınca, bu durum ilerlemeye başlar. eşi öldükten sonra, ağır bir depresyon sürecine girer ve şizofreni belirtileri baş gösterir.
neşeli, eğlenen kedilerin yerini; mutsuz, depresif kediler almıştır artık. şizofreni öncesi ve sonrası resimler incelendiğinde, aradaki sert farklar hemen dikkatinizi çekecektir. başbakan ramsey macdonald, wain'in şartlarını iyileştirecek bir fon açarak, ona sanat hayatı ve geçimi için destek olur. bu süreçten sonra çalışmaları daha da mükemmelleşmiştir.
herbert george wells kendisi için şöyle demiş; "o, kedileri kendisinin kılmış. bir kedi tarzı, kedilerden oluşan bir toplum, bir dünya yaratmış. o kadar ki, louis wain'in kedilerine benzemeyen ve onlar gibi yaşamayan ingiliz kedileri kendilerinden utanır olmuşlar." daha ne desin adam.
Muhtemelen kedi formlarında uzmanlaşmış en ünlü sanatçı olarak bilinir. Louis Wain, yaptığı antropomorfik kedi eserlerinde üretkendi ancak şizofreni onun hayatında yıkımlar meydana getirerek sevdiklerine karşı sanrılar geliştirmiştir; güvensizlik ve düşmanlık zamanla Wain'in hayatını paramparça etmişti.
Not:bunların hepsi eşi öldükten sonra cereyan etmiştir.
genellikle antropomorfik kediler çizmesiyle tanınan ingiliz ressam. şizofreniye kurban gitmesiyle beraber dünyanın en saykodelik kedi çizimlerini ortaya çıkarmış, uzun bir süre bethlem royal'da akıl sağlığı için ''tedavi'' görmüştür, gerçi böyle bir beyin tedaviye ihtiyaç duyar mı, bilemiyorum.
akli dengesiyle paralel giden dört adet çizimini vereyim ben de size, hem de tek resimde.
günümüzde yaşasa kedileri resimlerindeki gibi gördüğü için şaşıracak mı şaşırmayacak mı diye düşündüğüm ressam.
adını bildiğim nadir ressamlardandır. kediler sağ olsun.
Louis Wain şizofren ressamların en bilineni ve hastalığının tüm ruh hallerini resimlerine en çok yansıtanıdır.
--spoiler--
Louis Wain (1860 - 1939), yaptığı sıradışı kedi resimleriyle tanınan ünlü bir ressamdır. Onun tablolarında çay partisi veren kediler gibi olağan dışı durumlara rastlayabilirsiniz. Ölümünden on beş yıl kadar önce şizofreniye yakalan ve iyi olduğu dönemlerde kedileri en sevimli ve insanımsı halleriyle tasvir eden Wain'in, hastalığı atakta olduğu dönemlerde tavuskuşu kuyruğuna benzeyen, sanki dışarıya enerji yayıyormuş gibi görünen, rengarenk ve kelimenin tam anlamıyla rahatsız edici kediler resmetmeye başlamıştır.
Böylece sanatçı istemsiz olarak ortaya 2 farklı teknik çıkarmıştır. Hiç kuşku yok ki bunlardan en dikkat çekici olanı da şizofreniyken yaptığı resimlerdir. Onun şizofreni hastası olduğunu bilmeyen pek çok insan, aynen Picasso'nun da yaptığı gibi, resmetme yeteneğini mükemmelleştirdikten sonra artık kendisini aşan bir tarzı benimsediğine inanmıştır herhalde. Fakat migren hastalığından mustarip olan Picasso'da da olduğu gibi, Wain de aslında bunu farkında olmadan yapmıştır.
--spoiler--