louis pierre althusser

entry16 galeri5
    1.
  1. derleme birkaç makalesi ithaki yayınları tarafından, "devletin ideolojik aygıtları" adlı kırmızı ve ince bir kitapta toplanmıştır.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. marksizmin 20.yüzyılın 2. yarısında ilerlemesine yardımcı olmuş bir kimsedir. sovyet revizyoniminin 1955'ten itibaren etkin olmaya başlamasından sonra, sosyalizmin ideolojik anlamda çökmesine engel olmuştur. üstyapı kavramı ile fazlası ile ilgilenen bu konuda yaptığı çalışmalar yapmış, epistemeolojik kopuş üzerine yaptığı çalışmalar ile de marksistler tarafından eleştirilmiştir.
    3 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. althusser, marks'ın; " filozoflar şimdiye kadar dünyayı yorumlamakla yetindiler, önemli olan onu değiştirmektir " şeklinde ifade ettiği tezine dikkat çekmiş, bu güne kadar aradan uzunca bir zaman geçmesine rağmen dünyayı değiştirecek marksist bir felsefenin oluşturulamadığını söylemiştir.
    althusser'a göre marks iki dönem halinde incelenebilir;
    - ilk dönemde marks daha insancıl ve felsefidir.
    - ikinci dönemde ise daha bilimsel ve önemlidir.

    althusser; pratikler, sorunsal, epistemolojik kopma, semptomik okuma, üstbelirlenim, yapısal nedensellik gibi önemli terimler ve kavramlar geliştirmiştir.

    en önemli yapıtları;
    - marks için,
    - kapital'i okumak,
    - ideoloji ve devletin ideolojik aygıtları.
    2 ...
  8. 6.
  9. yapısalcı marksizme çeki düzen vermiş, antonio gramsci'nin en iyi ardılı olarak görülen marksist kuramcı. 20.yy'ın 2. yarısında tıkanan marksist teoriye önemli katkılarda bulunmuş ve marksizmin tıkanıklığını bir nebze olsun geçirtmiştir. yapısalcılığı ise marksizme tam oalrak oturtamamış olması, bilinci kavramını maddeden yer yer bağımsız olarak ele almış olması eksi taraflarıdır. fakat üstyapı kavramındaki belirlenmeciliği gramsci'den sonra en iyi kotaran kişidir.

    devletin ideolojik ve baskı aygıtları isimli kitabı ile devlet aygıtını ele almış ve marksizmi bu konularda genişletmiştir. gramsci'den bağımsız olarak düşünür emekçilerin sürekli bilinçsizliğini ortaya atmıştır. bu noktada pratikte teorileri çökertilebilecekl ölçüdedir.

    marks'ın ilk dönemlerine ait eserleri daha çok insancıl olarak nitelendirmiş ve prtaikte bilimsel olmayan kimi sonuçları olduğunu söylemiştir. bu nedenle avrupa'lı komünistlere çatmış ve onları ifşa eder bir üsluba sahip olmuştur uzunca bir dönem boyunca. marks'ın daha çok kapital'e göre daha bilimsel olduğunu söyler nitekim altyapıdaki ekonomik belirlenmeciliği ise rededer. bu bana kalırsa çelişkili bir durum yaratmaktadır. epistemolojik kopuşu kimi yanlışlar içeriyor bana kalırsa, bu nedenle.
    2 ...
  10. 7.
  11. yirminci yüzyılın en önemli düşünürlerinden birisidir.

    özgün ve tesirli yorumlar yapmış, yapisalcilik alanında önemli çalışmalara imza atmıştır.

    etkisi o kadar muazzamdır ki tarihi eskiye dayanan yapısalcılığa katkı yapıp, bu yaklaşımı popüler kılmıştır.

    stalinizm eleştirileri yapmış, ancak bunları tamamen bilimsel temel üzerinden yaparak benzerlerinden keskin biçimde ayrılmıştır.

    michel foucault'u etkilemiş ve zaman zaman ona akıl hocalığı da yapmıştır.

    nitekim, foucault'un fransız komünist partisi'ne katılmasında onun payı büyüktür.
    1 ...
  12. 8.
  13. 9.
  14. ideoloji konusunda önemli çalışmaları bulunan, okul, kitle iletişim araçları, aile gibi kurumları devletin ideolojik aygıtları olarak tanımlayan, ideolojinin her yerde olduğunu ve bir ortamı ifade ettiğini ortaya koyan, neo marksist düşünür.
    0 ...
  15. 10.
  16. 11.
  17. devletin hiçbir zaman sadece baskı araçları ile ayakta kalamayacağını devletin meşruiyet araçlarına ihtiyacı olduğunu söyler. althusser bunları devletin ideolojik aydınları kavramı ile tanımlar.
    1 ...
  18. 12.
  19. ruhundaki çalkantı, yüzüne yansımış olan adam.
    resimlerine bakınız efendim; seri katil tipi var kendisinin.
    karizma üst düzeyde... piskopat!
    he iyi midir, iyidir.. babadır hatta, candır can.. *
    0 ...
  20. 11.
  21. büyük ölçüde antonio gramsci'nin düşüncelerinden etkilenen maksist entelektüeldir.
    0 ...
  22. 12.
  23. anlaşılması için gerçekten çok büyük bir dikkatle okumanız gereken yazar, marxist felsefeci ve siyasal eylem adamı. 1918'de doğup 1990 yılında ölmüştür. marx'ın yapıtlarına yeni yorumlar getirmiş, farklı pencerelerden bakmayı sağlamıştır. 1948'de üye olduğu fransız komünist partisi içinde oldukça etkin bir kişi olmasıyla tanındı. nazi işgali sırasında fransız direniş hareketi'ne katılan althusser, almanlar tarafından toplama kamplarına gönderildi. savaş bittikten sonra bir okulda felsefe okumuş; aynı okulda da 1980 yılına kadar öğretmenlik yaptı(okulun adı ecole normale superieure). 22 ekim 1990'da kalp krizi sonucunda öldü. başlıca yapıtları, marx için(1965), kapitali okumak(1968) ve lenin ve felsefe(1968)'dir.
    0 ...
  24. 13.
  25. karısını boğarak öldürmüş olan felsefe profesörü. olaydan sonra kendisine "sorumluluk eksikliği rahatsızlığı" teşhisi konmuş ve sainte-anne psikiyatri hastanesi’ne yatırılmıştır. 3 yıl sonra hastaneden çıkmış ve hayatının geri kalanını münzevi bir şekilde kimseyle görüşmeyerek ve otobiyografisi haricinde çalışmayarak geçirmiştir. ünlü felsefeci 1990 yılında bir kalp krizi sonucu 72 yaşında hayata veda etmiştir.
    3 ...
  26. 14.
  27. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1567004/+

    Foucault ve derrida gibi döneminin pek çok ünlü felsefecisine ecole normale superieure'de hocalık yapmış ve derinden etkilemiş geçirdiği bir cinnet anında karısını öldüren şizofren felsefecidir.

    Marksizmi bilimsel anlamda en iyi yorumlayan kişidir. En büyük eseri ideoloji ve devletin ideolojik aygıtları hala postmarksistlere kapak niteliği taşır.
    17 ...
© 2025 uludağ sözlük