louis bonaparte in 18 brumaire i

entry5 galeri0
    1.
  1. Sol-Onur yayınları tarafından basılmış bir Karl Marx kitabı. Marx 1852'deki Bonaparte darbesini anlatır. "tarihte herşey iki kez yaşınır ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak" diyerek napoleon bonaperte darbesiyle olan bağlantısından bahsetmiştir. louis bonaparte darbesi komik bir kopyasıdır. louis bonaparte darbeyi bohem proleterya denilen sınıfı arkasına alarak yapmıştır. Aristokraklarla burjuvaların ortak ismidir louis bonaparte. O güne kadar burjuvazi ile beraber hareket eden proleterya ilk kez burjuvazi ile çıkarlarının uyuşmadığını anlamış, ve burjuvazi ile karşı karşıya gelerek 1848 devrimlerini gerçekleştirmiştir. Bunun sonucunda burjuvazi ve aristokrasi anlaşarak louis bonaparte'ı desteklemiştir. ve 1852 darbesi gerçekleşmiştir. işçi sınıfının en serseri denebilecek kesimini arkasına almasıyla ve küçük burjuvaziyide militinlaştırmasıyla 20yy faşit darbelerine benzetilir. daha doğrusu faşist darbeler bonaparte darbesine benzetilir.

    Ayrıca Marx kitabın başında; "Victor Hugo louis bonaparte'ı çok falza eleştirerek louis bonaparte'ı övdüğünün farkında değildir" der. Çümkü Marx'a göre louis bonaparte son derece vasat bir insandır. Hiç bir becerisi yoktur. Onu kral yapan şey nesnelliktir. Mevcut nesnelliğin ihtiyaçları öyle bir insanı başa getirmiştir. Hatta Marx "eğer louis bonaparte olmasıydı mevcut nesnellik başka bir bonaparte bulurdu" demiştir.

    Yaklaşık 220 sayfa olan kitap Marx'ın Fransız üçlemisinden biridir. Üçlemenin diğer kitapaları, Fransada Sınıf Savaşımları ve Fransada iç savaştır.
    1 ...
  2. 2.
  3. Brumaire devrim sonrası değiştirilen takvimde mart ayına karşılı gelir. 18 mart darbe tarihidir.
    1 ...
  4. 3.
  5. Louis Bonaparte'in 18 Brumaire'i, Karl Marx tarafından Aralık 1851 - Mart 1852 yılları arasında yazılmıştır. ilk defa New York`ta Almanca basılan Die Revolution aylık dergisinde yayımlanmıştır. Daha sonraki basımlarında Louis Bonaparte'in 18 Brumaire'i olarak adlandırılmıştır.

    Bir sosyal ve politik tarihçi olarak Marxın, tarihsel materyalist bakış açısıyla güncel olayları nasıl analiz ettiğini göstermesi açısından önemlidir. 3. Napolyonun gerçekleştirdiği darbeyi, amcası Napolyon Bonapart`ın daha önceden gerçekleştirdiği darbeyle kıyaslar ve daha sonra popüler olacak şu cümleyi yazar: "Hegel, bir yerde, şöyle bir gözlemde bulunur: bütün tarihsel büyük olaylar ve kişiler, hemen hemen iki kez yinelenir. Hegel eklemeyi unutmuş: ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak." (ilkinde Napolyon Bonapart kastedilir, ikincisinde de 3. Napolyon).

    Marx`ın bireyin tarihteki rolünü gösteren ifade de bu çalışmada yer alır: "insanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar, ama kendi keyflerine göre, kendi seçtikleri koşullar içinde yapmazlar, doğrudan veri olan ve geçmişten kalan koşullar içinde yaparlar."
    0 ...
  6. 4.
  7. karl max'ın siyaset üzerine yazdığı üçlemesinden biridir. 19. yüzyılda fransa'daki sınıf mücadelelerini ve hükümet darbesini inceliyor. bu kitap siyasi literatüre bonapartizmkavramını da kazandırmıştır zamanında.
    1 ...
  8. 5.
  9. marx'ın ve onun rehberlik ederek insanlığa kazandırdığı büyük mirası olan bilimsel sosyalizm ideolojisinin neden ölmediğini bu eserin şu satırlarında bulabiliriz:
    "insanlar tarihlerini kendileri yaparlar, ama onu serbestçe kendi seçtikleri parçaları bir araya getirerek değil, dolaysızca önlerinde buldukları, geçmişten devreden verili koşullarda yaparlar. tüm göçüp gitmiş kuşakların oluşturduğu gelenek, yaşayanların beyinlerine kâbus gibi çöker. kendilerini ve bir şeyleri altüst etmekle, şimdiye dek hiç olamamışı var etmekle uğraşıyor göründükleri esnada, tam da böylesi devrimci kriz dönemlerinde, endişe içinde geçmişten ruhları yardıma çağırır, onların adlarına, sloganlarına, kıyafetlerine sarılır, dünya tarihinin yeni sahnesinde bu eskilerde hürmet edilen kılıklara bürünür ve bu ödünç dille oynamaya çalışırlar."
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük