doğu konferansında boston celtics ve batı konferansında los angeles lakers'ın şampiyon olması sonrası oluşan nba finali eşleşmesi. david stern ve spor medyası muhtemelen kobe bryant'ın karşısında lebron james'i görmek isterdi ama o şu an evde witness, seçilmiş kişi falan deyip şizofren takılıyor.
seriye gelecek olursak los angeles lakers'ın potaaltında çok büyük bir dezavantajı olduğu kesin gözüküyor. wnba oyuncusu kıvamındaki pau gasol ve dizleri sakat olan andrew bynum'ın kevin garnett, glen davis ve kendrick perkins'in adeta tekme tokat oynadığı olağanüstü sert basketbol karşısında direnme ihtimalleri hiç yok. herkes big three'nin yaşlandığını ve bu sene ikinci turu geçemeyeceğin düşünüyordu ama onlar play off'ların herkesin harcı olmadığını ve bu iş başarmak için olgunluk ve tecrübenin de gerektiğini gösterip bir kez daha finale yürüdüler.
orlando magic serisinde müthiş oynayan the truth ve çok yüzdeli şut atan ray allen lakers'ın başını oldukça ağrıtacak. troika'nın diğer ayağı olan garnett ise belki artık eskisi gibi atlet değil ama müthiş geliştirdiği orta mesafe şutu ile sadece sayı üretmekle kalmıyor aynı zamanda rakip uzunun üstüne çıkmasını sağlıyor ve otomatikman rakip takım kendi potaaltında bir uzun eksilmiş oluyor. benchten gelecek bir rasheed wallace ve an itibarı ile takımın herşeyi konumundaki rajon rondo'nun da lakers'daki mevkidaşlarından iyi odluğu kesin.
özellikle rondo o kadar büyük bir sorun ki lakers için, o'nun derek fisher'ı yere sereceğini bildikleri için kobe ile savunmak isteyebilirler. lakers'da kobe ve artest çok formda, lamar odom ise beklenen düzeyde değil gibi. boston eğer kobe'yi yavaşlatırsa (tamamen durdurmk imkansız), şampiyonluğa daha yakın duruyor.
2008 finalinde olduğu gibi savunmasını ön plana çıkararak şampiyon olacaktır celtics.normal sezonda lakers hiç son şampiyon havasında görünmedi zaten.4-2 boston alır diyoruz efenim.
boston yavas alsin saci basi bozulmasin, kobinin hayatindaki en onemli kariyer noktalarindan biri oldugu icin kobi kobi gibi oynayip seriyi 7. maca birakmadan 5. yuzugunu takacak.
rajon rondo'nun oynamasının kesinleştiği seri olacak. phil jackson'ın çakalca gazlamalarına ve medya üzerinde laf atmalarına karşı rondo dik durabilirse ve oyunu etkilenmezde finallerin mvpsi olma ihtimali çok yüksek.
boston celtics orlando eşleşmesinde olduğu gibi finallerde de piers ın eline kalmaz umarım. eğer final serisindede piers ı arkadaşları yalnız bırakırsa la lakers 2009-2010 sezonu şampiyonu olur.
kimin kazanacağını bilmem ama lakers tarafında kilit oyuncunun ron artest, boston tarafında ise rajon rondo olacağını tahmin ettiğim seridir. paul pierce imiş, kevin garnett imiş, kobe bryant imiş; bunlar zaten önemli oyuncular ama benim dikkat çekmek istediğim nokta ronnie pierce'ın karşısında durabilecek mi ve rondo ayakları yavaş olan fisher'a karşı ne kadar etkili oynayacak. lakers'ın çabuk guardlara karşı savunma yapamadığını zaten biliyoruz. ilk turda russell westbrook ve yarı finallerde ise deron williams'a karşı derek fisher'ın "matador savunması" yaptığını gördük. işbu bilgiler ışığında boston tarafında kanaatimce rondo bu seride kilit rolü oynayacaktır.
işin artest tarafına gelirsek istediğinde ne kadar iyi bir savunmacı olabildiğini biliyoruz. fakat kurt paul pierce gene ne yapıp edip seride 18 sayı ortalaması bulacaktır diyorum. aslına bakarsanız artest'in yapması gereken pierce'ı düşük yüzdede tutmak. ha bir de artset'in indiana pacers yıllarında pierce'ı nasıl savunduğuna bakın.
]
tabiki bir ek olay zamanında hakkında "ilk 3 çeyreğin en iyi oyuncusu" denilen garnett'in lakers'ın pota altına karşı göstereceği performans olacaktır. kulaç genişliği ortalaması boy ortalamasından daha yüksek olan lakers pota altına imanıyla göstereceği savaş, celtics savunmasını ateşleyen faktör olacaktır diye düşünmekteyim.
kobe'den ise gene phoenix serisi tadında ekonomik bir oyun bekliyorum. ekonomik derken gene ilk çeyrekte 0 sayıda kalırsa şaşırmamamız gerektiğini belirtiyorum. sonradan zaten anlayamadığımız şekilde 30 sayıyı bulacak. zaten kendisi skor anlamında çok formda. yanılmıyorsam son 11 maçın 10'unda 30 ve üzeri attı. üstüne üstlük phoenix serisinde de triple double'a yakın ortalamalarla oynadı. savunulma yönüne gelince bildiğimiz gibi karşısında ortalama 30 dakika boyunca ray allen olacak ve kobe'nin sene içinde oynadığı tek boston maçında kobe'ye gayet de iyi bir savunma yapmıştı. *
diyeceğim odur ki gönlüm lakers'ı istiyor. çünkü medya ve hayranları tarafından "kral", "the chosen one" hatta ve hatta "tanrıkral" olarak nitelendirilen*lebron james'in evde otuturken; kobe'nin hala şampiyonluklar kazanabiliyor olduğunu gösterebilmesidir. ama her ne olursa olsun 7. maça kalmasını gönülden de dilediğim seridir.
Bu serinin hucum ve savunmanın karşı karşıya geldiği sıkı bir basketbol şöleni olacağı kanaatindeyim.Phonix serisini LAL Gasolun kötü performansına rağmen Kobenin insan üstü oyunu, Artest'in katkısı ve Derek Fisherın beklenmedik performansıyla geçmeyi bildi.Boston ise ligin üç sayı rekorunu kıran modern basketbolun nbadeki en büyük temsilcisi Orlando Magic'i Rondonun harika performansı, Pierce'ın bilindik hucum hatkısı ve zirve yapan bir takım savunmasıyla devirdi.Şuanki serinin kaderini bence; Kobenin yuh artık dedirten bu hucum performansı ne zaman kadar sürecek ve Boston savunması savunma direncini sürdürebilecek mi sorularının yanıtları belirleyecek. Rondonun Orlando maçındaki düşüşten sonra kalçasında sorun olduğu ve %100 olamıyacağı söylendi(tabi bu bir taktik mi onu da görücez).Rasheedinde durumunun hiç iyi olmadığı açıklandı.Eğer Nate Robinson Orlando serisinde yaptığı gibi sürpriz şekilde iyi performansıyla Rondonun dinlenmesine yardımcı olursa, Garnet havaya girerse ki konu Lakers ve final olunca girmemesi gibi birşey söz konusu bile olamaz ve takım savunmasını özellikle Kobe savunmasını iyi yaparsa Boston bu işi tekrar koparmayı bilir.
lakers'in almasini cok istiyorum ama boston 1 adim onde gibi geliyor bana. bench'i olmayan lakers nba'in belkide en iyi bench'ine sahip olan celtics'e karsi nasil ustunluk saglayacak bilmiyorum. kobe yine insan ustu oynayacak ama gasol, artest ve bynum'un da kobe'ye katilmasi gerekiyor. bu dort oyuncunun toplam sayisi mac basina 75-80 olmali boston'u elemek icin. boston'da ise pierce'dan ziyade rondo belirleyecek takimin kaderini. diger oyuncular zaten her zamanki ortalamasinda oynayacaktir boston'da. finallerin mvp'si olarak rondo'yu gorursek sasirmayalaim derim ben. tahminim ise 4-3 boston diyorum.
kobe'ye destek olunması halinde lakers'ın ipi göğüsleyeceği seridir. kobe hariç (buna gasol'u da ekleyebiliriz; zira playoff'larda iyi iş çıkardı) diğer ilk 5 oyuncularının ve bench'den gelenlerin katkısı sınırlı sayıda. lamar odom'un tutukluğu, bynum'ın sakat oynaması ve fisher'ın istikrarsızlığı, ron artest'in belirsizliği ibreyi boston'a itsede, bu serinin 2008'in binevi rovanşı olması sebebiyle farklı bir lakers izleyebiliriz.
ilk maç itibarı ile pau gasol'un kendisi hakkında herkesin hemfikir olduğu "korkaktır, serlik görünce kaçar" görüşünden bıkarak evrim geçirip hakeem olajuwon'a dönüştüğü seri denebilir. üstüste üç pozisyonda yaptığı bloklar, ki bir tanesi garnett'e, potaaltına korkmadan girip bulduğu sayılar ve temposu ile takımın adeta motoru oldu. black mamba'yı zaten söylemeye gerek yok, yine harika oynadı ama son saniyede attığı şut yakışmadı bence. keşke o son saniye üçlüğünü atmasaydı deyip geçelim. andrew bynum'un yaşadığı ağır diz sakatlığına rağmen çıkıp oynaması ve lamar odom'unda belli bir seviyenin üstüne çıkması sanırım "lakers uzunları sertlikten kaçar" eleştirisine cevap niteliğindeydi. rondo karşısında paspas olur dediğimiz derek fisher ise tecrübesi ile tam bir baskı altında oynama uzmanı olduğunu gösterdi adeta.
boston celtics cephesinde ise işler hiç de beklenildiği gibi başlamadı. özellikle rajon rondo'nun beklentilerin altında kalması ve beş sene öncesinin tony parker'ı gibi silik bir görüntü vermesi garipti doğrusu. ray allen'ın çok erken faul problemine girmesi ve hiç sahada kalamaması celtics'in hücum opsiyonlarını bir hayli daralttı. öyle ki bir ara nate robinson ve tony allen aynı anda sahadaydı ki allah düşmanıma göstermesin, o derece kötü bir durum. rasheed wallace'ın sadece 9 sayı 1 blokta kalması ve kevin garnett'in muhtemelen hayatındaki en kötü basketbolu oynamış olması sonrası zaten celtics'in staples center'dan galip ayrılması imkansızdı. garnett üstüste iki topta ve neredeyse bomboşken potaya tipleyemedi diyeyim, izleyememiş arkadaşlar anlasın rezilliğin boyutunu. e bu kadar sıkıntı üstüne glen davis ve kendrick perkins'ten gelen katkı da doğal olarak çok sınırlı olunca boston tabi ki badem olacaktı.
hakemlerin de sertlikten bu kadar çekinip her halta düdük çalması maçın beklenen tempoda oynanmasının önüne geçti diyebiliriz. daha otuzuncu saniyede karşılıklı teknik faul çalıp herkesin gazını aldılar ama doğal olarak da maçın temposu çok düştü. seri 2-3-2 formatında oynanıyor; yani los angeles'da bir maç daha var ve sonra seri üç maçlığına boston'a gidiyor. lakers'ı üstüste üç maç yenmek bence mümkün değil. o yüzden boston'un ikinci maçı alması şart, yoksa durumu 2-0 yapan bir kobe bryant oradan yüzüğü kaptırmaz.
ikinci maç pazar gece yarısından sonra yani pazartesi sabahının ilk saatlerinde tsi 04de ntv'den yayınlanacak.
kobe'nin "nba'in efendisi benim" dercesine kendisini paralayacağı buna karşılık paul pierce'in "ağır ol burda başçavuş'un beygiri yok" tarzıyla cevap vereceği seri.
seri sonunda ne olur tahmin etmek çok zor tabi. ama boston'ın lebron'lu cleaveland, howard'lı orlando'yu ezip geçtiğini düşününce ibre, irlandalı yoncaları gösteriyor gibi.
her sene nba finalleri zamanında aklıma gelen, gözlerimi dolduran, uzaklara buğulu bakışlar atmama sebep olan muazzam finaldir. 2010'dan sonra hiçbir nba finali beni tatmin edemedi. belki de boston'ı özlüyorumdur. bilmiyorum. ah ulan ah! garnett, rondo, pierce, ray allen... bir daha bu adamları bir arada görebilecek mi bu gözler?