şartlarını işçilere kabul ettirebilmek için patronların fabrikalarını kapatmalarıdır. Grevi bastırmak, işçileri öne sürdükleri isteklerden caydırmak için başvurulan bir uygulamadır. 18.yy da sanayi devrimi yıllarında, 20. yüzyılın başlarında yaygın olarak uygulanmıştır.
thy da işçilerin oy birliği ile grev yapma kararı almaları üzerine thy nın alması muhtemel karar. yapıldığı taktirde thy büyük prestij kaybına uğrayacaktır.
türk hukuk sisteminde lokavt bir saldırı değil bir savunma aracıdır. diğer bir deyişle, işçilerin grev kararını tebliğ etmeleri üzerine yasal bir lokavt kararı alınabilir. anayasada 'grev hakkı' ve 'lokavt' deyimleri kullanılmıştır. fakat yasal grev kararının alınmış olması lokavta gitmek için yeterli şarttır, yani alınan yasal grev kararının uygulanması şartı aranmaz.
özellikle yabancı yatırımcıların kullandıkları kaçak dövüş tekniğidir. türkiye'deki kanunları bilemedikleri ve sendikalara boyun eğmeyi gururlarına yediremedikleri için "bu parayı vermektense kapatır giderim" yaklaşımı vardır. işin kötü tarafı mavi yaka olarak adlandırılan personelin grev mücadelesine karşılık alınan lokavt kararı, beyaz yakalıların da işsiz kalmasına yol açar. bu bir adaletsizliktir. çünkü mavi yakanın grev sonucu alacağı zam oranı beyaz yakalılara en ufak bir getiri sağlamaz (kanunen). işverenin gönlünden koparsa azıcık bir zam yapabilir. mavi ve beyaz yakalıların aldıkları maaşlar arasında önemli farklılıklar yoksa; bu fabrika için çok büyük bir probleme işaret eder.