izmir alsancak kıbrıs sehitleri caddesinde kilise sokagında, alt katında takı,ikinci el giysi satan üst katı cafe olan güzel mekan.bir dönem ne kadar hesap öderseniz alt kattan o hesap tutarı kadar alısveriş yapabiliyordunuz, hala öyle midir bilmem..
bilim anlamına gelen latince kelime örneğin arkeos ile logosun birleşimi eskinin bilimi anlamına gelir. yani günümüzdeki lojinin karşılığıdır arkeoloji gibi!
izmirde kıbrıs şehitleri caddesinde kilise sokağında bulunan bir cafe. önceden ortam güseldi ama artık dersane gençliği falan takılmaya başlayınca baya bi kalabalık olduğu için bozuldu güsel ortam. ama genede arada uğranası yerlerden kendisi.
gerçeğin insan gözü ile dile getirilmesidir. yasal bir düzeni yansıtır. epos ile mitos arasındaki bağ ne kadar kuvvetli ise logosla diğerleri tam tersidir...
hem oluşumların altında yatan ve onları biçimlendiren düzen ilkesi hem de evrenin böyle bir düzen olarak kavranmasında belirleyici olan bilgi ilkesiydi.
bir nevî mitos karşıtlığı. keza mitos dinsel motiflerle, logos ise mantıksal dizgelerle dünyayı ve evreni anlama çabasındadır. logos, eski yunanca kökenli bir sözcüktür ve tam olarak "bilim" anlamına gelir. bu özelliği, onu bilim alanlarının adlandırılmasının içine "loji" olarak iliştirmiştir. logos, evrendeki devinimleri tanrıya ya da tanrılara bağlamak yerine, deneyleyebileceği veya gözlemleyebileceği olgulara bağlar. mitos ise aynı devinimleri yaratıcı güçlerle açıklamayı yerinde bulur.
martin heidegger reyiz bu kelimenin ''konuşmak'' anlamına gelen legeinden türediğini söyler. legein kelimesinin ise almancada ''önüne sermek'' anlamına gelen legen kelimesi ile bağlantılı der. sonracığıma legen kelimesinin yine almancada ''okumak'' fakat aynı zamanda ''bir araya getirmek'' anlamına da gelen lesen kelimesiyle ile yakından bağlantılı olduğunu iddia eder. bundan kelli legein kelimesinin '' hem kendisini hem de ötekileri, bir araya getirmiş olan şeyin önüne serilmek'' anlamına geldiğini söyler ve örnek verir;
hasat kaldırmanın bir tür ''bir araya getirme'' ya da ''toplama'' olduğunu söyler. ekinler biçildiğinde, onlar bir tür ambarda bir araya getirilir. ekinler burada korunur ve saklanır. ek olarak sadece çürümeyecek kadar kuru olan ekinler ambara getirilir. böylece bir araya getirme sürecinde seçilme de söz konusudur. bu seçimi yapan ve ekini toplayan kişiler de zaten önceden bir araya getirilmiştir.
özetlersek heidegger logosu bir araya getiren ve koruma sağlayan bir olay olarak anlamamız gerektiğini şeyediyor.