Büyük çarpmaları,bölmeleri,kök ve kuvvet alışlarını yapabilmek için bulunan bir yol;biri geometrik,öbürü aritmetik olarak kurulan iki sayı dizisinden aritmetik olanın her sayısı,karşılaştığı geometrik sayının logaritmasıdır.
ismi başlangıçta korkutan, ama kuralları öğrenildiğinde çok zevkli olduğu fark edilen, çıtır çerez muamelesi yapmayı gerektiren güzide matematik konusu.
üslü olarak verilen bazı ifadelerin gerçek değerlerini,doğrudan doğruya bulmanın matematik yönünden yapılması zor bir işlem olmasından dolayı bu tür birtakım hesaplamaların kolaylıkla yapılmasını sağlayan *logaritmadır...
ayrıca logaritmayı ilk kullanan da john napier dir (1550 - 1617)
Logaritmayı ilk kez 1730 - 1790 yılları arası yaşayan bir Türk bilgini olan Gelenbevi ismail Efendi bulmuştu. Gelenbevi ismail Efendi matematikle uğraşırken sayı değerlerini ondalık bölümlere göre düzenleyip hesapları son derece kolaylaştıran bir sistemi kendiliğinden bulmuş, ancak bunu pratik bir uygulama sayıp fazla önemsemediğinden kimseye bahsetmemişti. Bu, Batı'da kullanılan "logaritma" idi.
harzemli musa oğlu mehmed'in ismi ''alkhovarismus'' şekline girerek yavaş yavaş değişmiş ve ''algorithmus'' şeklini almış. bugün logaritma adı buradan gelmiş. harizmi'nin avrupa'da adı augrim olup, ismine izafeden hesap usulüne de algorisme denilmiş.
Bilmece tarzi ve pek zor olmayan sorulara sahip hede. Cok zekiyseniz 50 zekiyseniz 100 normal bi insansaniz 200 aptalsaniz 500 soru cozerek soru kacirmicak hale gelirsiniz.