Abd'nin üretimini durduğu, dünyanın ilk radara yakalanmayan uçağıdır. soğuk savaş döneminde popüper olmuş uçak, daha çok bombardıman amaçlı kullanılmıştır. Lockheed tarafından üretilmiştir ve ilk uçuşunu 1981 de gerçekleşmiştir. 2008 nisan da kullanımdan kaldırılmıştır.
Teknik özellikleri
* Mürettebat: 1 Pilot
* Uzunluk: 20,08 m
* Yükseklik: 3,78 m
* Kanat açıklığı: 13,20 m
* Ağırlığı: 23.814 kg
* Servis tabanı: 10,000 m
* Hız: 1040 km/s
* Menzili: 860 km
* Motor : 2× General Electric F404-F1D2 turbofans
* Motorun itiş gücü: 96 kN
Silahlandırma
* Bombalar:
o BLU-109
o GBU-10 Paveway II
o GBU-27
* Füzeler:
o AGM-65 Maverick
o AGM-88 HARM *
yerden çıplak gözle bakınca, havada güvercin gibi görünürmüş. yüzeyinin düz olmaması ve sürekli açı değiştirmesi, kayalık gibi olması sebebiylen radar sinyallerini düzgün yansıtmazmış, bu yüzden "hayalet uçak" denirmiş. işlevini bilmem arkadaş, dışardan bakınca tip itibariyle ingiliz tornado savaş uçaklarının yanından geçemez.
yağmur altında yüzeyine vuran damlaların 3d radarda siluetini kabak çiçeği gibi ortaya çıkardığı, eskilerin "yarasa uçak" diye tabir ettiği kabini tek pilotluk keşif ve bombardıman uçağı.
düşük görünebilirlik teknolojisinin kullanıldığı ilk operasyon uçağıdır. 45 milyon dolara mal edilip Körfez Savaşında sıkça kullanılmıştır. Havadan yakıt ikmali yapabilmekle beraber gelişmiş navigasyon ve saldırı sistemleri sayesinde pilotun üzerindeki yükü azaltan bir teknolojiye sahiptir.
bu uçak bosna savaşı sırasında çok fena tufaya getirilerek düşürülmüştür. siyah beyaz televizyon yayınlarının bu uçak geçerken bozulduğu görülmüş, eski nesil bir sovyet hava savunma füzesi ile gez-göz-arpacık denilerek vurulmuştur (bkz: http://kokpit.aero/belgradta-f117-avi)
gerçek manada ilk hayalet uçaktır. sadece hava-yer görevlerinde kullanılır. makineli topu bulunmaz. radarlara karşı en savunmasız anı bomba kapaklarını açtığı andır. çünkü rkası bozulur. eğer bu anda uçağın üstüne kilit atılır ise uçak istediğini yapsın tekrar görünmez olamaz.
ksıtlı alanından dolayı az mikarda mühimmat taşıyabilir.
Bosna savaşında düşürülene kadar karizması olan uçaktı. Uçuş dinamiği olarak mükemmel olmasa da radara yakalanmaması hayalet uçak sıfatını aklımızda kazımasıyla on plana cıkan bir modeldir.
Düşürüldükten sonra gelişen teknoloji ve ram boya dedikleri boya teknolojisi ile hava dinamiğini bozmadan yeni 5. nesil savaş uçakları ortaya çıktı. Yeni nesil savaş uçakları hem aerodinamik hem de stealth (Hayalet) özelliği ile 4. nesilde ayrılıyor.
sonuçta F-117 köşegen yapısıyla hava araçları arısında ayrı bir yeri vardır.
uçakların bosna savaşından sonra forsu gitmiş hele ki parçalar rusların ve çinlilerin eline geçince f-117'ler 2008'de ön hattan çekilmiş ve emekli edilmiştir. ancak kalan 1-2 uçak test amaçlı olarak uçurulmaktadır.