lobotomi

    2.
  1. isveç'te, evet bildiniz, o şimdinin süper hümanist sevgi pıtırcığı göçmen dostu ülkesinde 1970'lere kadar uygulanan, özellikle saami ve fin kökenli "alt - mongoloid ırkların"* üzerinde sisteme karşı çıkmasınlar diye denenmiş, alien hand syndrome'a sebebiyet veren iğrenç olay. neyse ki isveç bugün bıdı bıdı iskandinav sosyalisti bir devlet olmuştur, ve bu insanlara aylık tazminat ödemektedir. toplumcu olacaklar ya, o bakımdan.
    14 ...
  2. 12.
  3. (bkz: lökotomi)

    1930 larda başlayan, Lobotomi 1940 ve 1960lı yıllar arasında oldukça yaygın olarak kullanılan ve beyin cerrahileri bu zamanlar beynin sağ ve sol loblarını birleştiren bölgedeki bağlantının koparılmasıyla epilepsi semptomlarının iyileşme olacağı düşünülmüş tıbbi tekniktir.
    Lobotomi ayrıca diğer ruhsal rahatsızlık durumları için de kullanılmaya başlanmış o dönemlerde. Beynin ön lobuna bağlı sinir liflerinin kesilmesi ile yapılan tedavi şekliymiş.genellikle keskin bir aleti göz yuvarının ( göz yuvarı, Kafatasında bir çukur içine yerleşmiş bulunan gözün yuvarlak bölümü) üstünden sokarak yapılıyor.
    Lobotomiler günümüzde çok ciddi epilepsi durumları olmadıkça çok çok az bir biçimde kullanılıyor. (ilerleyen zamanlarda olumsuz etkileri üzerinde halen tartışma konusu olmakta)
    1950'lere gelindiğinde piyasaya sürülen Thorazine isimli yeni bir antipsikotik ilaç, lobotomi pratiğinin modasının geçmesine sebep olmuştur.

    Lobotominin yarattığı etkiler ve doktorlara yüklediği ahlakî yükümlülükler, Ken Kesey'nin 1975 yılında sinemaya aktarılan "Guguk Kuşu" isimli romanında anlatılmıştır.
    12 ...
  4. 1.
  5. ruh hastalarını iyileştirmek (!) amaçlı yapılan beynin bir bölümünü tamamından ayırma işlemi. Sene 1949'da egas moniz'in üzerine yaptığı çalışmalar ile nobel ödülü aldığı, sonuçlarının yararları tartışılır yöntem.
    8 ...
  6. 3.
  7. bulan malın kadınlarda uygulanmasını önerdigi mallık cünkü uygulanan hastalar daha iyi bi ev hanımı da olabiliyomuş ayrıca.

    (bkz: ben sana nobel verenin)
    6 ...
  8. 7.
  9. erenköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden randevu aldım, yaptıracağım.
    bence herkes lobotomi yaptırmalı. biraz gözünüz ölüyor ama insanın kafası boşalıyor yani. ilk günkü gibi...
    4 ...
  10. 10.
  11. Sabaha kadar ingilizce sunumuna hazırlandığım konu. Öğrendiklerimin bir kısmı beni dehşete düşürdü. Çok ilgi çekici bir tedavi yöntemi.

    Beynin ön kısmıdaki frontal korteks bölgesine yapılan müdaheleyle o lifleri ayırarak sosyo-duygusal tepkileri minimuma indiren bir tür ameliyat. Diğer bir deyişle o zamanın prozac'ı lobotomi operasyonuymuş.

    Yine ilgi çeken kısımlardan biri de bazı hastaların operasyonu gönüllü olarak geçirmesi. Beyin kanaması, kalıcı beyin hasarı, hareket bozuklukları, kalp krizi, mental bozuklukların şiddetinin artması gibi çok ciddi riskleri olan bir uygulamaya gönüllü olmak şaka maka baya deli işi.
    4 ...
  12. 8.
  13. Tam adıyla prefrontal lobotomi olarak bilinen cerrahi girişim; beynin alın (frontal) lobunun akmaddesindeki sinir lifleri kesilerek uygulanır.
    2 ...
  14. 10.
  15. 9.
  16. yapılması gereken o bazılarında beyin bulunabilinirse yapılsın dediğim.
    1 ...
  17. 4.
  18. kişiyi bitkisel hayata sokmak için uygulanan yöntemdir. bir çeşit idam gibi düşünülebilir. genelde ruh hastalarına uygulanmaktadır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük