lityum iyon pil

entry11 galeri3
    1.
  1. Lityum iyon pil (ya da ingilizce kısaltmasıyla: Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir ve çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş bir lityum iyon pil tasarımı ise lityum polimer pil hücresidir

    Avantajlar
    Li ion piller diğer diğer kimyasallarla hazırlanan denklerine oranla sıklıkla çok daha hafiftirler. Bunun sebebi lityum iyon pillerin en üst seviyede doldurulabilme yoğunluklarıdır. Li ion piller küçük ve taşınabilirdir. Li ion piller için hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez, yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.Ayrıca Li ion pilleri ilk şarj edildiğinde uzun şarj edilmesi gerekmez

    Dezavantajlar
    Li ion pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.

    %100 Şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25°C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0°C derecede %6, 25°C derecede %20 ve 40°C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

    Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0°C derecede %2'ye, 25°C derecede %4'e, 40°C derecede ise %15'e düşer.

    Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "toşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

    Li-ion piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. ileri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

    *
    5 ...
  2. 2.
  3. lityum anot ve karbon katot'dan oluşan pildir.

    edit: neye eksi veriyorsun kardeşim?
    4 ...
  4. 3.
  5. (bkz: Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pil.
    0 ...
  6. 4.
  7. Lityum iyon (Li-ion), bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir. Cep telefonundan dizüstü bilgisayara kadar elektronik ürünlerde kullanılan lityum iyon piller, ağırlıklarına ve büyüklüklerine oranla sağladıkları yüksek güç nedeniyle kabul görüyor ve yaygınlaşıyor.

    Lityum iyon piller diğer kimyasallarla hazırlanan pillere oranla çok daha hafiftir. Bunun sebebi lityum iyon pillerin doldurulabilme yoğunluklarının en üst seviyede olmasıdır.

    Lityum iyon piller için hafıza etkisi sorunu yoktur. Dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz. Bu pillerin kullanılmadıkları zamanlardaki enerjilerini kaybetmeleri de uzun sürer.

    Bu pillerin enbelirgin kusuru, kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Depoda tutulup kullanılmasalar da bu pillerin ömürleri geçen süre ile azalır.
    1 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. o kadar kimya okuduk. ve biliyorum ki bunların eski bataryalar gibi hemencecik ömürlerinin azalma şansı yok. ama telefon üreten şirketler nasıl li-on? bataryalar kullanıyorsa bazı bataryaları sarja takılıyken kullansanız bitiyor. resmen çin malıyım diye bağırıyorlar bizde satın alıyoruz salak gibi. gerçekten o kadar testten geçip aldıkları sertifikalara bile güvenemiyor insan artık.
    0 ...
  11. 7.
  12. Şarja takılı iken bitmesi, telefonun harcadığı gücün şarj aleti veya telefonun içindeki şarj devresinin yetersizliğinden kaynaklıdır. Pil ile alakası yoktur.
    0 ...
  13. 7.
  14. Tesla'nın inşa ettiği dev pilin hikayesi, Avustralyalı teknoloji girişimcisi Mike Cannon-Brookes'un Twitter üzerinden Tesla'nın kurucularından Elon Musk'a meydan okumasıyla başlamıştı.

    Cannon-Brookes, Mart ayında Musk'a Güney Avustralya'nın elektrik sorununu gerçekten çözmeyi isteyip istemediğini sordu.
    Musk ise projenin onaylanma tarihinden itibaren 100 gün içinde pili inşa edip, yaz başlamadan çalışır hale getirme sözü verdi. Hatta Musk, pil bu süre içinde bitmezse Avustralya'dan para almayacaklarını söyledi.

    Projeye onay 30 Eylül'de çıktı. Tesla pilin inşasını yaklaşık 60 günde tamamladı. Musk inşa ettikleri pilin, en yakın rakibinden üç kat daha güçlü olduğunu belirtti. Güney Avustralya elektriğini rüzgar enerjisi ve kömürle çalışan santrallerden sağlıyor. Mevcut elektrik şebekesi, özellikle çok sıcak geçen yaz aylarında talebi karşılamakta zorlanıyor. Elektrikli araba üreticisi Tesla, pil üretiminde de ciddi yatırımlar yapıyor.

    Güney Avustralya'da özellikle yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla ciddi elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Fransız enerji şirketi Neoen'in işlettiği bir rüzgar enerji santraline bağlı olan pil, Jamestown'da bulunuyor. Pil olası bir elektrik kesintisi durumunda tek başına 30 bin hanenin bir saatlik elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor, ancak daha çok mevcut elektrik kaynaklarını desteklemek ve dengelemek için kullanılacak.

    Güney Avustralya eyaleti Başbakanı Jay Weatherill, Temmuz ayında yaptığı açıklamada "Bu pil yenilenebilir enerjinin depolanma şeklini tamamen değiştirecek. Aynı zamanda Güney Avustralya'daki elektrik şebekesini dengeleyerek fiyatları düşürecek" demişti.

    Pil, resmi olarak cuma günü aktive edilecek.
    1 ...
  15. 9.
  16. bir üst teknolojisi halen çıkmayan pil. lityum geldik, lityum gidicez yemin ediyorum.
    2 ...
  17. 10.
  18. akülü el aletlerinde devrime sebep olan pil çeşididir.

    eskiden ni-cd pillerle 14.4 18v bile çok zor ve zayıfken.

    bugün 54v gibi hayvani bir gerilim verebilen aküler ve akülü el aletleri mevcuttur.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1971333/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1971334/+
    0 ...
  19. 11.
  20. (bkz: rechargeable) hiltiden tut traş makinasına telefondan tut bilgisayara kadar bir sürü elektronik aletlerin tercih edilen batarya çeşididir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük