zorlama olduğu için başarılı olamayacaktır! bari seçmeli olsaydı da başlangıçtan bir şeyler gosterilseydi. gerçi, osmanlıca yarım yamalak öğrenilemeyecek kadar ağır bir dil. edebiyat fakültesindeki öğrenciler kolay geçemiyor.
not: der seçmeli olsaydı, o ders için atanan öğretmenlere kapı açılamazdı yani rant sağlanamazdı.
hürriyetin tık için yapmadığı şaklabanlık kalmadı şura üzerinden. 1.si şura kararları sadece tavsiye niteliğindedir. orada herhangi bir katılımcı atıyorum örgün eğitim kalkmalı medrese tip ya da usta-çırak ilişkisi gelmeli de diyebilir.. bunu ne haber yapar ama hürriyet..
ekstra olarak osmanlıca dersini tarihçilere ya da edebiyatcılara değil dincilere verirler..
not: şuradan biri
ingilterede zorunlu olmayarak latince egitimi veriliyor ve latincede ölmüştür. zorunlu olma kısmı yanlış lakin egitimimizde genelde çogu derslerimiz zorunlu. olmasada olurdu ama gereksiz dersler çıkartılması şartıyla eglenceli olabilicek derstir
eskiden anadolu lisesinde sayısal bölüm okurken haftada 8 saat ingilizce 2 saat de almanca vardı. ayrıca drama vb. bi ton boş ders de vardı, ve bu boş dersler yerine osmanlı türkçesi öğrenmek ve eski kaynaklarımızı da okuyabilmek güzel olurdu. Tabii ne kadar öğretebilirler, ne kadar öğrenebiliriz orası tartışılır efenim...
çocukların kelime hazinesi açılır .
yeni dönem abazalari artık güzel baggyann nazarı dikkatimi celb eylediniz. deşti izdivacınıza talibim. bu da bir yaklaşım oluyor.
öğrensinler güzel olur dediğim gibi kelime hazinesi yazım çalışmaları bu dersle birlikte hat sanatının da gelişmesini bekliyorum.
teknoloji devrindeyiz malumunuz sanatlar da değişik teknik kullanılıyor belki daha farklı stiller türeyebilir.
ayrıca gırtlak yapışı da bu dersle birlikte nefes eğitimi de verilmiş olur.
sonuçta tabi türkçe kalkıp tecvitli okuyacak halı yok çocuğun ama harf öğrenirken farkları yakalama açışından faydalı olacaktır
gayet faydalı .
ayrıca arşiv 12 yılda 20 milyon belgeyi anca topladı geride 75 milyon kusur belge var yetiştirmek zaman alıyor .
çocuklar öğrensin iş sadece bilgi belge mezunlarına kalmasın tarihçiler de can çekişiyor o yazılar zor okunmuyor ki erken öğretimin faydası var devam böyle .
okusunlar tarih açığımız da kapanır hem.
Avrupalılar ingilizceyi, Fransızcayı, Almancayı besleyen, dile zenginlik katan Latinceyi okuttuklarına göre bizim de Osmanlıcayı okutmamızda bir sakınca yoktur diye düşünmekteyim. çünkü Osmanlıca da bir yönüyle Türkçeyi beslemektedir.
inşallah olur. uyduruk kelimelerden bi kopabilirsek alır yürürüz. öyle muazzam lisanımız varken içini kendimiz boşalttık. akla gelmeyecek hallere osmanlıca da terceme vardır. inşallah olur.
Sadece merak hanedandan kaç Osmanlıca bilen var, bu konuyu araştıran, bilen var mı? (Hani Türkçe bilmeyen var onu biliyoruz da!..)
Latince, Osmanlıca gibi diller için zorunluluk olmaz, olamaz... Bu dilleri ilgisi olan öğrenebilir ancak.
Yani diyeceğim o ki ben sana Osmanlıca öğretemezsin demiyorum hobi olarak seçmeli şeklinde ilgisi olana yine öğret.
Ama zorunlu ne, ne zorunlu, zorunlu ne!!!