insanın 15 yaşındayken hayatının yönünü belirlemesidir.geride bırakılan okul hayatındaki derslerin başarısını göz önünde bulundurarak sayısal veya sözel seçmek yerine amaç olarak belirlenen mesleğe göre seçim yapılırsa o öğrencinin okul hayatı ve öss hazırlığı rezil olabilir.
mesleğine karar vermişse birey pek de zor olmayan hadisedir.
yok daha kararsızsa.. pek zor..
çevresindeki herkes akıl vermeye çalışacaktır.. aile "sizin için en iyisi"ni isteyecektir.. siz asıl istekleriniz ve yapmak zorunda olduklarınız arasında kalacaksınızdır.. sayısalcı olmanın zorluğu-sıkıcılığı gözünüzde büyüyecektir.. şeytanlarınız kulağınıza "tm seç hayatı yaşa" şeklinde fısıldayacaklardır.. dinleyene tabi..
ögrenciler başarılı olacaklarını bildikleri,sevdikleri alan seçimini yapacakları sırada bazı kendini bilmez arkadaşları tarafından "salakmısın olm sen,o bölüme gidilirmi"denilerek vazgeçirilirler.ve başarılı olamayacağını bildiği bölüme adını yazdırırlar.öss sınavı gelip çattığında ise hayatının pişmanlığını yaşayacaktır.
fen lisesi öğrencisi olsanız bile fen-metematik seçilirken dikkat edilmesi gereken durumdur.daha sonra üniversitede gideceğiniz bölümde öss ye çalıştığınızın on katı çalışmak zorunda kalabilir ve "ulan türkçe-matematiğim de süperdi neden işletme yazmadım ühüüüü" şeklinde ağlayabilirsiniz.
fen matematik seçenler birde makina mühendisliği kazanırlarsa, son sınıfta benzer bir alan seçimiyle karşı karşıya geleceklerdir. sonra çalımaya başlarken bir alan daha sonra bir alan daha, kısacası hayat herşeyi detaylı görmek için biraz fazla geniş, odaklanmak kaçınılmaz..
"Mühendisten alası yok" gazı ile FM seçtikten sonra üniversitede EA bölümü okuduktan (bkz: işletme) ve sosyal bir alanda uzmanlaştıktan sonra (bkz: Davranış Bilimleri) ne kadar gerekli, yönlendirici veya faydalı olduğu tartışılası aktivite. Okul şartlarına, alınabilecek ÖSS puanına bakılmalıdır, idealizme gerek yoktur. (Alan alternatifi için FM, AOBP için EA)
fen lisesi dahilinde değil seçmek, şahsınıza sorulma gereği bile duyulmayan bölüm. hatta derslerle biraz alakasız olan kişiler lise 2'de alan seçimi yapıldığını, lise 3'te öğrenebilirler. böyle olması kötüdür. çok insan çıkar tm'ye geçmek isteyen de geçemeyen. (bkz: ben)
kızların yoğunlukta olduğu bölüm göz önünde tutularak yapılan,daha sonra ki senelerde allah belamı vereydi de kızların yoğunlukta olduğu bölüm değilde,istediğim mesleklerin yoğunlukta olduğu bölümü seçeydim dedirten,hayatımızın şekillendirildiği an.
aslında ne kadar özensiz yapılan ve yaptırılan bişeydir ki hem kim nereye niye uygundur bilinmez hemde öss de yok ben bunu seçecem desen hadi len düşürürüm alan puanını otur yerinde hödödsüyle karşılaşılır.gariptir.
ben lisede oturup köpekler gibi çalışırım diyen ve yüksek ideale sahip olanların sayısal seçtiği,
ben rahat yaşamak istiyorum lisemi ne olursa olsun diyenlerin eşit ağırlık seçtiği,
lisede neymiş ben çalışmak falan istemiyorum diyenlerin sözel seçtiği,
rahat lise hayatı isteyenlerin bi bölümünün ve diline son derece güvenen insanların dil seçtiği bi olaydır.
ben ise o ilk grupta yer almaktayım. evet maalesef.
hayattaki en önemli kararlardan bir tanesi.kız ayağına veya arkadaş gurubuna takılıp rastgele seçim yapılmammalıdır.
ben hala çekiyorum yanlış kararımın bedelini;zira mezun olduktan sonra dönüşü yoktur.
arkadaşa kazık atıldığının resmidir.ben kesinlikle tm seçicem deyip daha sonradan aniden karar değiştirip fm yi seçersin. ama arkadaşın tm yi seçmiştir.
-sen tm demiyomuydun?
-diyodum ama birden kararımı değiştirdim *
-hassssss. **
- hocam ben ts* seçmek istiyorum ama üniversitede tıp okumalıyım
+ kızım olmaz öyle mf* şeçmen lazım tıp için
- ama hocam benim kafam basmıyor matematiğe,fiziğe filan
+ ....
şeklinde diyaloglara tanık olmamı sağlayan aktivitedir...