ülkemizde ve dünya üzerinde yapılmayandır. yapılması isteniyorsa iş yazılım üreticilerine düşmektedir. örneğin kişisel bilgisayarlar için konuyu ele alacaksak, donanıma dünya para veren son kullanıcının kolaylıkla korsanını elde edebileceği yazılımlara para vermesini beklemek bir çok kullanıcının ekonomik koşullarını düşününce boşa olacaktır. bunun birinci sebebi lisanslı yazılımların faydalarının belirtilememesidir. 2. sebebi ise yazılımların uçuk fiyatlardır.
bugün lisanssız yazılım kullanmak kesinlikle mümkün olmasa günümüz ücretleriyle bir üniveriste öğrencisinin oyun oynamak için satın alacağı bir bilgisayar lisanslı yazılımları ile birlikte 2000 tlden aşağıya gelmeyeceği gibi düzenli aralıklarla alacağı oyunlar yıllık 1000 tl, antivirüs lisansı yıllık 100 tl gibi bir fiyata tekabul edecektir. benzer şekilde;
grafikerlik üzerinde kendini geliştirmek isteyecek bir gencin lisanslar için ihtiyaç duyacağı başlangıç sermayesi 2500 tl civarında olacak, aynı zamanda her yıl üst versiyonlara geçiş için 1000 tl den fazla ücret ödemek zorunda kalacaktır. bir başka örnek vermek gerekirse;
bugün yazılım geliştirmek için kolları sıvayan bir gencimizin lisanslar için ihtiyaç duyacağı başlangıç sermayesi, geliştirme ortamları, editörler, veritabanları vs. vs. hesaba katacak olursak ortalama 2000 tldir. bunun yanında, güncellemeler, güvenlik önlemleri, extra ihtiyaç duyacağı eklentiler, farklı platformlarda test etmek için edinilmesi gereken işletim sistemleri ile birlikte genç, her yıl ortalama 2000 tl para harcayacaktır.
sonuç olarak korsan yazılım hayatımızda olmasa birçok grafiker, yazılımcı* yetişemiyecektir. bunun yanı sıra teknoloji kullanıcıların sayısı azalacak bundan yazılım ve donanım üreticileri zarar görecektir. korsan yazılımlara alışmış milyonlarca kullanıcıyı lisanslı yazılıma teşvik etmenin en temel noktası ücretlerin çok çok aşağıya çekilmesidir. sürümden ileride daha çok kazanacak yazılım firmları, yeni yazılımlar için daha çok yatırım yapabilecek ve yeni kazanç kapıları aralanacaktır.
sonuç olarak yazılım üreten firmalar bu adımı atmadığı sürece milyonlarca insan haklı olarak 1 kuruş bile lisans ücreti vermeyecektir.
windows 7'nin 270 lira olduğu bir dünyada saçma sapandır. adam 25 liraya 2 milyar cd satayım demiyor da 270 liraya 100 milyon cd satayım diyor. üstüne üstlük paraları korsan ürün satıcılara ve hackerlara kaptırıyor.