ele aldığı konuları coşkulu ve duygusal bir dille işleyerek okuru heyecanlandıran şiirlerdir. akıldan çok düş gücüne;düşünceden çok duyguya yaslanır. her ulusun ilk şairleri şiirlerini saz eşliğinde söylerlerdi.adını lirden* almaktadır.
lirik şiir müzikle olduğu kadar dansla da ilgilidir.eskiden bir düşünceyi veya duyguyu ifade etmek için hareketler kullanılır ve hareketlerin hızı müziğin ritmiyle değişerek şiirin anlatımına katkıda bulunurmuş.
aşk, ayrılık, hasret, özlem konularını işleyen duygusal şiirlerdir. okurun duygularına, kalbine seslenir. eskiden yunanlılarda ' lir ' denen sazlarla söylendiğinden bu adı almıştır. tanzimat döneminde de bir saz adı olan ' rebab ' dan dolayı bu tür şiirlere rebabi denmiştir. divan edebiyatında gazel, şarkı; halk edebiyatında güzelleme türündeki koşma, semai lirik şiire girer.
Vuslat, acı, mutluluk, hüzün, dert, neşe, yaşam, ölüm gibi konuların ele alındığı bir şiir türüdür. Geçmiş dönem Yunan edebiyatında ozanlar şiirlerini söylerken Lir isimli bir telli saz kullanmaktaydılar. Günümüzde Lirik isminin buradan geldiği kabul edilmiştir. Lirik şiir heceleri olarak; Lambic, Trochaic, Anapestic, Dactylic gibi Yunan ve Latin vezinleri kabul edilir. Türk Divan, Halk ve Tasavvuf Edebiyatında; Fuzuli, Nedim, Yunus Emre, Karacaoğlan gibi büyük şair ve halk ozanları lirik şiirden faydalanmışlardır.
eski yunan edebiyatında ozanlar, şiirlerini "lyra"(lir) denen telli bir sazla söyledikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denmiştir.
tanım: içten gelen heyecanları, coşkulu bir dille anlatan duygusal şiir türüdür.