türklerin bilgisayarı bilmeyen kesiminin kullanmadığı işletim sistemi.(kendisi windows'tan daha iyi yönleri ve daha kötü yönleri de vardır.) bizim bilgisayarı bilmeyen kesim windows 7 kullanmaya devam...
eğer kullandığınız programlar bunda çalışıyorsa bi saniye bile düşünmeden geçilmesi gereken hede.
bilgisayara kaynaklarını oldukça verimli kullanır.bu sebepten olmalıdırki sunucuların alayı bunda çalışır.
ayrıca 2014 yılında değiliz desktop tarafıda gayet iyidir.ben ubuntu yu gayet beğendim en azından.
ama aq mun eclipsesi çalışmadı.jar dosyaların açmayı beceremedim.gibe gibe windowsa dönüyorum arada o ayrı.
millet bu yüzden sevmiyo.yoksa düz mantıkla hertürlü tokatlat windows bokunu ama programlarda cortlama tehlikesi var.programı yüklüyom nereye yükledi bilmiyom.falan.accık zor.
ama tek yaptığınız tarayıcıya girip internette gezmek ise.ki yüzde99 u bu şekilde.en iyisi linux.
Yaklaşık 5 yıldır kullandığım işletim sistemi. Elementry OS ile başlayan yolculuğum, sırasıyla Manjaro sonra da Void Linux ile devam etmekte. Gelecek istasyon Gentoo.
amd ye has rocm teknolojilerinden, pytorch un saf kas gücünden, gpu çekirdeklerinin yapay zeka işlemlerini x100 e varan ölçüde ivmelendiren niteliklerinden yararlanabilmek için bilgisayara kurulması elzem olan açık kaynak işletim sistemi.
bu işin uzmanı kesinlikle değilim.kişisel deneyimlerime göre ubuntu beş para etmez.debianda masaüstü için uygun değil.server değilse hiç ö çöple uğraşmayın.
dolu distro var ama demeden edemicem.
ya zoris os mind falan kurun yada arc yada fedora.
fedoraya bugün başladım ama daha bişi bilmiyom ama ubuntudan çok daha iyi olduğunu net görüyorum.ubuntu eşşeğeyle boşa vakit kaybetmişim.
serverde zate debian. o ayrı dünya zaten.
ama bizim gibi standart masaüstü kullanıcıları için zorin os yada fedoradır.bende fedoradan şaşmayın ve asla iğrenç ubuntuya o leş balon şeye bulaşmayın.
ya ben beceremiyom sanıyordum.her boka hata.
windows 10 günceller bu aq mun ubuntusu silinir.
bu sefer ubuntu güncellenir gene siler kendini gruptan.pc yi açarken fn -f12 yaparken bulursunuz kendinizi.
1 günüm gitti ya aqmun ubuntusu seni ananı s.k
iyim senin.
ama en azından fedora gibi kaliteli bir os a denk geldim nihayet.
ubuntu tofaşssa
fedora mercedes maybahdır kesinlikle.rakibi falan değil.
zate linux camiyasına ubuntu pek sevilmezde.
bi bildikleri varmış.
ha o ubuntunun bi paket yöneticisi var..ya o kadar çöp bişi ben daha görmedim ya..ne iğrenç bi distrosun sen ubuntu..
genç kardeşlere tavsiyedir...
fedora çok daha gelişmiş bir sistem.mercedesin tofaştan torasadan iyi olduğunu anlamak için aylarca kuallanmanıza gerek yok 1 km öteden anlarsınız.aynı hesap 4-5 saatte fedora ile ubuntunun farkını anlarsınız.
%5 pazar payını hızla büyütecek olan işletim sistemi.
%10 u yakında bulacakdır.distroların yeni sürümleri baya başarılı.3-4 yıl için de %8 ler sonra 10 larda görülür.
ps3, ps4, ps2 ps1, psp vita, psp 2000, nintendo switch, nintendo gamecube, nes, snes, sega oyunları dahil birçok yapımı bugsız biçimde denemenize olanak sunan müthiş işletim sistemi. steam ve epicgames oyunlarını yine protondb yardımıyla yükleyip yüksek fps le çalıştırabiliyorsunuz. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2380367/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2380368/+
winetrickle biraz uğraşarak cad cam uygulamaları dahil,
steam deki tüm windows uygulamalarını kurabildiğiniz için,
piyasadaki en iyi işletim sistemi sayılabilir.
Bu yazıyı kırbaçlama usulu ile yazacağım. Belki birazcık iflah olursunuz. Ayrıca yazı biraz uzun olacak.
Bende bir Linux kullanıcısıyım ama gördüğüm şeyleri anlatmak yerine susmayı tercih ederdim ta ki dün akşama kadar. Bir Linux dedim diye olay çıktı. Oraya geleceğim ama bazı konuları konuşmanın tam zamanı diye girişi bitiriyor ve asıl meseleye geçiyorum.
Kırbaç 1: Çok Fazla Dağıtım ve Masaüstü Ortamı Cehennemi
Linux’un en ciddi sorunu. 100’lerce dağıtım var ama sadece 5 tanesi düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu dağıtım bolluğu aslında kafa karıştırmaktan fazlası değil. Herkes bir dağıtım yapıyor ama bir kaç gün sonra mezara gömülüyor. Tüm enerjilerini boş işlere yatırarak hem kendine hem de sonrakilere yazık ediyor maalesef.
Bir diğer mesele ise masaüstü ortamları. Günümüzde 5 – 10 tane masaüstü ortamı var ama hepsi birbirinden dertli. Kimisi sorunsuz olmasına rağmen, aptalca hatalar yapması. Kimisi ise, varlığı ziyan olması. insanların kafasını karıştıran fazlalıklardan başka bir şey değil açıkçası. Geliştiriciler, bu saçmalıklarla zamanlarını ziyan ediyorlar farkında bile değiller.
Kırbaç 2: Ego Yarışmaları ve Donanım Sorunları
Linux geliştiricilerin an can alıcı noktası, ego yarışmaları‘dır. Kendilerinden başkalarına hem varlığına hem de düşüncelerine katlanamıyorlar. illa hep benden başkası kullanmasın, bilmesin veya önermesin modundalar. Herkes bir şeyler kodluyor ama ne amaçla kodladığını kendinden başkası bilemiyor veya anlamıyorlar. Görünüş dersen ayrı facia, tasarım desen Windows 98’den bile hallice. Anlayacağın, durum çok vahim.
Biraz da çuvaldızı kendime de batırayım demek için, donanım uyumsuzluğu cehennemini deşeyim. Her kafadan ayrı bir şey çıkıyor. Sürekli her çıkan yeni donanımda acaba benim Linux’ta çalışacak mı gibi, sorularla zamanlarını kemiren bir meseleye dönüşüyor. Bu sadece kitlenin değil ama büyük kısmı onlarında problemidir.
Kırbaç 3: “Skill Issue” Saçmalığı
Şimdi Linux’un büyümesini baltalayan soruna geçeyim. Bir sorun yaşayan herkesi korkutarak kaçırtan bir terimdir, skill issue. Kendilerine bir kale inşa edip oraya sığındıkları da limandır ayrıca. Bu sadece sorunlar için değil, bazen kendi kendilerine firma isimler ile dalga geçerlere ve sonra onları düzelttiklerinde normal insanlarla uğraşırken bile kullandıkları bir sözcüktür.
Bir diğer dert ise, insanların önerilerini dahi dinlemeden saniyesinde söyledikleri bir kelimedir. Bu kişiler, Linux’a diğer rakipleri bunlar kadar zarar vermemişlerdir. Bunların iflah olması imkansız, o yüzden düzelmeleri için bir psikoloğa gidip randevu almaları gerekiyor. Bu kişilerin yaptıkları, insanlara tepeden bakmak oluyor.
Son Olarak
Bu yazıyı dün akşam yazsaydım, belki bu kadar merhametli olmazdım. Umarım bir gün bu Linux tek sayı lanetlerinden kurtulur ve çok sayılı bir değerlere geçmesi tek temennimdir.