çekirdeği geliştiren kadroya başvuru yapmaya gittim vize dönemleri falan derken vize çıktı gittik. kod yazacağımı sandığım anda 1 yıllık döküman verdiler. al oku bu senin stajın dediler. evdeyim ve sadece meydan larousse gibi bi döküman okuyorum. daha sonra 2. mülakata gireceğim. hani kitaba çalıştım mı mülakatı olacak bu. en sonunda ise yazılım için bir mülakat daha olacak.
özgür yazılım özellikle özgür kelimesinin vurgulanması farklılık uyandırsa da pek bir anlamı kalmadı artık. zaten ubuntu artık maddiyat kapısı olmuşken söylenmesi mantıksız. kimse demesin sadece ubuntu mu var diye. en popüler dağıtım o.
zamanında windows içine kurarak denediğim işletim sistemidir. sonrasında laptop u değiştirdim tekrar windows a geri döndüm.
şimdi ilgilenen arkadaşlara sorarım, bilgisayarda hali hazırda win10 var gayette kullanışlı ama tabi bir linux keyfi yok. acaba diyorum gene aynı şekilde windows yanına kursam mı? neyi kurmamı önerirler? bilgisayara sorun filan çıkartmasın sonra gibi gibi sorularım var. gören duyan olursa bi mesaj kutumu yakın be.
her daim microsoft ile dirsek temasında olup ve microsoft'un her daim GNU/Linux dünyasından bir şeyler öğrenip (çalmaya devam) kendilerinin kullanmaya başlamadan önce GNU/Linux işletim sistemlerinin kullanıp aslında microsoft dünyasının önünde ama underrated olan OS (işletim sistemi)
son kullanici bilgisayari bilen kitle ise gayet kullanici dostudur. Windows gibi sistemsel isler yapmak icin 8 bin tane ekran acmaniza gerek yoktur, tek komutla yapistirirsiniz.
işletim sistemi değildir, işletim sistemi çekirdeğidir.
Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı bakımından ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da kullanılmaktadır
segmentation fault almak için en ideal ortam. tabi bunun için üzülmüyoruz. zira linux bizi düşünüyor <3
windows'ta taş gibi çalışan kodunuzun patladığını görmek için herhangi bir linux dağıtımında da derleyin. illa ki bir yerlerde bir yamuk vardır. bu sayede bir nebze mükemmele yaklaşan kod yazabilmiş oluyoruz. windows'a kalsak 2-3 gün sonra bellek read olamadı hatası almamız gerekiyor.
gecenin bu saatinde ozlenendir. yeni bir dağıtım kurarken yanlış kurulum yapıp vizelerden dolayıda diğer partitiondaki windowsa zarar vermemek için kurmadigimdir, manjaro distrosu enfes otesidir.
steamde 50 tane orjinal oyunum var yine de oynayamıyorım. hatalar vermekte ve forumlardaki cevaplar da hiç çözüm olmuyor. sırf oyun için win7 kurulu bilgisayarda.
Aptal turnüsolu. Diyor ki; virüs bulaşmıyor. Kardeşim kullanıcısı 1 milyar cihaz olsa çatır çatır da bulaşır.
Tamam, hadi Android sınırlı açık kaynak kodlu yani sınırlandırılmış bir Linux. Ee ona bulaşıyor? Üstelik banka hesabını çarpıyor, faturayı da piç ediyor bu virüs? O halde bik bik ötmeyin, Linux'a virüs bulaşsa ne evrensel kayıt uzantısında olan dosyalarım gider, ne oyun savelerim gider. Linux kendini bir bok sanması için asosyallere verilen bir uğraştır.
linux'da kullanıcının dizinleri ve sistem dosyalarını istediği yere taşıyabileceğini biri yukarıda'ki hanzoya söylesin , zira bu sistemlere virüs bulaşmaz ancak "rat" tipi zararları yazılımlar üzerinde çalışabilir zaten öyle bir virüsü'de o sistemde çalıştırıp bulaştırabilecek biri bir zahmet teknolojinden uzak dursun.
Linux kesinlikle aptal turnusoludur, öncelikle hayatında tek amacı facebookta resim paylaşıp, twitterda tatlı su komunistliği yapan insanlar linuxla hiçbir zaman tanışamazlar çünkü linux sorgulamadan herşeyi kabullenen insanların değil, sahip olduğu donanımı birilerine bilgilerini sızdırmadan özgürce ve güvenli olarak donanımını kullanmak isteyenler için uygun bir işletim sistemidir.
ister 1 tane kullanıcısı olsun, ister 1 trilyon tane, linux'da user mode ve kernel mode kesin çizgilerle birbirinden ayrılır, herhangi bir process (ya da halk tabiriyle program/yazılım) sistem dosyalarına, ya da sahip olması gerekenden fazla bir erişim yetkisini çekirdekten talep ederse, çekirdek kullanıcıya bunu bildirim olarak gösterir ve kendisinden şifre girerek onaylamasını bekler. Bu noktada kullanıcı eğer parolasını girerse ve bilgilerini kaptırırsa artık suç işletim sisteminin değil, kullanıcının bilgisizliği ya da salaklığı olarak tabir edilir. Şu an milyar kullanıcısı var mı? hayır https://www.linuxcounter.net/statistics buradanda görüleceği üzere, -resmi olmasa da - 82 milyon kullanıcıya sahiptir ki büyük ihtimalle mobil teknoloji buna dahil değildir, bu sayı bilgisayar kullanımı ve hackerlar açısından yeter bir miktardır, yani olay kullanıcı sayısı değil, bilinçli kullanıcı kaynaklıdır. Daha da basit anlatmak gerekirse sen paranı hırsızın eline sayarsan kimse seni o hırsızdan koruyamaz.
Android linux çekirdeğini kullanan özelleştirilmiş bir işletim sistemidir, doğrudur bilgi kaptırmaya izin verir, bunu sebebi kullanıcıyı bazı sistemler gibi bir kutuya hapsedip, "şunu şunu yapamazsın, ancak geliştiriciysen bunları yaparsın" diyerek ya da "jailbreak yaparsan bunlar açılır ama garanti dışı kalırsın" şeklinde belirterek kullanıcı kendi isteğiyle kutuya hapsolmadığı sürece android kullanıcısı bilinçsizce önüne gelen her ileri yazısına basarsa pek tabii virüs bulaşacaktır, aslında virüs de bir yazılımdır, ancak bir resim uygulamasını Google play'den çekerken sizin rehberinize, internet tarayıcınızın bilgilerine ulaşmak istiyorsa bu kurulum esnasında size bildirilir, 2 satır yazıyı okumaya üşenip suçu linux'a atmaksa ancak acizlik olarak nitelendirilebilir.
(Burası yukarıda hanzoya özel) Linux'a virüs bulaşırsa oynadığın oyun muhtemelen online ise linux serverda çalıştığından muhtemelen 15-20 dakika boyunca sisteme giriş yapamazsın, ardından sistem yöneticisi shadow copy'i geri yükler ve oyun keyfine devam edersin, bırak oyunu, kişisel kullanım için bile windows çok tehlikeli olduğundan zaten windows server gibi bir tercih yoktur, apple dediğini duyar gibiyim, o da sadece 3000 TL gibi fahiş fiyatlar verip en geç 2 sene sonra çöp olacak ve 6 ayda bir gelen vede 2 senenin sonunda artık gelemeyen güncellemeyle kasım kasım kasılacaktır.
Velhasıl, doğrudur, linux tam bir aptal turnusoludur, aptal olan, okuma yazması olup buna rağmen okumamayı tercih eden gerizekalılar için linux ağır gelir.
Unutmadan, evrensel kayıt demişken, (hiç sevmem böyle linux şuralarda buralarda kullanılıyor demeyi ama üstteki mal beni buna mecbur kıldı) NASA'nın teknolojisinde linux koşar tosunum ve eğer evrensel bir veriden bahsedeceksek o kayıtda emin ol linux sistem üzerinde barınabilir ancak.
Ahaha diye güldüren işletim sistemciği. Linus sizi görse pandayı götüne sokar zevkten çıldırırdı.
Apple'ın aptal fanları gibi bunun da fanları vardır. Hiç unutmam 3 sene önce ubuntu Ekim sürümünü kurmuştum 700 mb sistem zaten, ram yükünü hafifletir biraz diye. Bilgisayarı ilk defa 85 dereceye getirdi adını yandığımın sistemi. Donanım ile uyum en alt düzeyde, en iyi sistemi bile ağırlaştırıyor, herkes yeni bir dağıtım çıkarma hevesinde, bir kere içinde Adobe yok lan! Gimp diye siktir boktan bir şey var başka da bir sikim yok! Flash player ile yaşayan aptalca bir sistem. Adobe flash ile daha iyisini yaparım çok rahat.
Bir de şu nasa da ondan kullanıyor seviciliği yok mu ulan ah ah. Ulan nasa lisans açığı bırakır mı lan ahaha adamların kendine özel sistemleri var ya bu nasıl avuntudur. Yazık yani elinde dondurma olunca am yaladım diye hava atan bebelere benziyorsunuz. Hiç birinizin götü Windows'suz sistem yemiyor, hepinizin hala c'sinde Windows var, bilgisayarınızı alırken hiç biriniz freedos Almıyorsunuz çünkü iki yüzlüsünüz.
Yine hanzolara hitap ederek başlamak zorunda kalacağım için sözlük ahalisinin affına sığınıyorum.
Muhtemelen kullandığı bilgisayardaki grafik kartı sürücüsünü linux'da kurmayı unutmasından mütevellit, yüzlerce farklı dağıtımı ve üzerinden 3 sene geçmesine rağmen bir kere dahi tekrardan denemeden bok atan bir insanı hala kaile almamın tek sebebi daha ne kadar batabileceğini görmek istememdendir. Kullandığım bilgisayar olan hp dv6 7300et serisinde windows kullanırken boştaki 60 derece sıcaklık linuxda 48 dereceye düşmektedir ki yine konu işletim sisteminin değil kullanıcının bilgisizliğinde olduğu konusuna geliyor ki bu konuda konuşmaya gerek görmüyorum.
"Donanım ile uyumu alt seviyede" cümlesini kuran biri ile gerçekten tartışmayacağım, istirham ediyorum sadece google'a "neden linux serverlarda yüksek performans gösterir" yazsın ve okusun bu soruyu soran kişiler. Kurduktan sonra 2 GB driver indirten windows'a karşı Driver istemeden sistemdeki tüm driver'ları otomatik tanıyan bir işletim sistemini yermeye çalışmak yine cahilliğe çıkmaktan başka birşey yapmamakta.
Herkesin yeni dağıtım çıkarma peşinde olması bir dezavantaj mı avantaj mı acaba diye bir sormak gerekir, her iş için hazır özelleştirilmiş bir dağıtım varken, saatlerce ilgilendiğin meslek dalı ile alakalı programları kurma angaryasından kurtulmanı sağlıyorsa bu çeşitlilik, bu bir dezavantaj değil lütuftur.
GIMP'e siktir boktan denilmiş,
şu kaynaktan; https://eksisozluk.com/gimp-vs-photoshop--2447271
sadece son entry'i paylaşıp başka birşey söylemeyeceğim, çünkü bende grafikle uğraşan biriyim, Adobe'a yüzlerce lira domalmaya ihtiyaç duymamayı boktanlık değil, bilinçli davranmak olarak öngörüyorum, görüş farklılığıdır, ille de adobe ille de adobe diyene birşey demiyorum yine de, para senin, sistem senin, ama birşeye boktan diyebilmek için o şeyi kullanıp test edip, öne argümanlar sürmelisin (alttaki paragrafta yaptığım gibi) ki, yazdıklarının bir anlamı olsun;
"bariz photoshop'tan daha iyi olan yazılım. bilmiyorum çok ileri seviye şeylerde belki fotoşop daha iyidir ama en basitinden layer'larla ilgili basit operasyonlarda bile photoshopta olmayan şeyler gimp'te var.
mesela fotoşopta layer'ı resize etmek gibi bir opsiyon yok, şaka gibi, imajım var içine bir başka bir dosyadan layer atıyorum ve layerı imaj boyutuna getirmek için bir seçenek yok. ctrl+t yapıp, free transform ile kenarları tutturmaya çalışmak gerekiyor.
sonra hazır veya kendi yazdığınız pyhon scriptleriyle geometrik şekiller, çeşitli şekiller yapma, filtreler oluşturma gibi opsiyonlarınız da var.
bir de gimp bedava fotoşop paralı, tabii bizim türkiye'de lisans parası ödeme gibi bir huyumuz bulunmadığı için bu fark bizi etkilemiyor."
Amını dondurmanı bilmem, ben bilgisayar hakkında konuşan biri olarak şu an amdan dondurmadan da bahsetmiyorum.
Bilgisayarda linux, windows, BSD, Unix, IOS ya da bunların birkaçını bulundurmak ya da tekini bulundurmaksa göt değil tercih meselesidir, herhangi bir işletim sisteminin fanı olmakla alakası yoktur durumun, eğer zaten tek bir sistem kullanıyor olursa bir şahıs ancak o zaman fanlıktan söz edilebilir.
Son olarak, bilgisayarımı aldığım freedos kanıtını pcdepo'dan gösterecektim ancak kur sorunları nedeniyle ve alalı 1 seneyi geçmesinden mütevellit satın alma ya da sistem özellikleri ekranına düşmemekte, kaldı ki freedos alıp üstüne windows kuruyorsa ve para ödemiyorsa bir kişi, bu da emek hırsızlığıdır, birşey parayla satılıyorsa ve onu kullanıyorsan parasını vermen ve gasp etmemen gerekir.
Grafik ile ilgilenip piksel tabanlı uygulamaları öven biri tabiki de linux sevicisi olabilir. Şimdi efendim after effects öğrenip bir yılda her gün bir video satsanız bir Linux dağıtımının haklarını satın alabiliyorsunuz. Öyle taşaklı bir sistem. Bakın sistemi demiyorum, pek tabi haklarını bile alırsınız. Güvenlik diye tutturan adam da gelmiş bana hacker adına koyum. Yaptığı tek şey komut ile dosya taşıyıp bundan zevk almak, masa üstünü boyutlarla kullanmak. Başka da bir şey yok zaten. 10 yıldır Windows kullanırım, özellikle 7'yi aşırı derecede fazla kullandım bir kere bile virüs bulaşmadı. Ne indirdiğim dosya sistemime zarar verdi, ne zararlı yazılım olduğunu bildiğim dosya bilgisayarımı sikti. Kullanmasını bilene en kral sistem Windowstur, Linux hala daha kurduğum başka bilgisayarlar var genelde lisedeki öğrencilerim meraktan kudurun hocam kursak der ağlar falan. Sonra iki gün sonra bakarım hevesini almışlar. O derece boktan bir şey.
Bir de nasa konusu var. Efendim sistemler sistemleri doğurur, Windows ms dos ile yazıldı diye ona sadece ms dos diyemezsin. Windows bildiğin taşaklı bir Windowstur. Sen şimdi facebook için linux diyemezsin, hürriyet haber sitesine de Windows diyemezsin. Adamların kullandığı sistem senin asla tadamayacağın linux olmaktan çıkmış bir sistemdir.
Övücüleri şuanda piksel tabanlı bir uygulamayı grafik açısından övdüğü için şokta ve gimpi açıp saatlerce ya aslında piksel belli olmuyor diye 5000x5000 dosya oluşturup yakınlaştırma yapıyor. Adam şok. Her neyse toparlayacak olunursa virüs bilgisayar dağıtımlarına bulaşmıyor ama virüs yazılmadığı gibi aynı zamanda kendisine uygulama da yazılmıyor.
serverlarda kullanılmasının övülmesini hala anlayamadığım derleme. hayırdır amk evinde 25 makina mı var ne diye durmadan server muhabbetine giriyorsun.
windows ve unix tabanlı server kullandım. uzak masaüstü bağlantısı puttyden daha kullanışlı.
hatta bir anımı anlatayım size. arkadaşın oyun serverinde adminlik yapıyordum. ddos yüzünden linuxa geçmiştik. ddos atan adamları çekip ana avrat bacı dümdüz gittik. linux ddos yemiyor ya rahatız. herif bi saniye dedi. bizim ping 35674'leri gördü. herif 2 dakka sonra linuxun kodları hatırladım deyip çekip gitti.
Yeni bir laptop aldığımda (yaz aylarında) bilgisayara ikinci işletim sistemi olarak kuracağım açık kaynak kodlu işletim sistemi. Oyun oynamak ve günlük faliyetlerim için yine windows kullanmaya devam etmeyo düşünüyorum. Onum dışında uğraşacağım kodlama ve programlama çalışmalarını daha rahat bir ortam sundugundan linux ta yürütmeyi planlıyorum.
Virus bulaşmaz tamamiyle bir şehir efsanesidir. Gerekli dikkati vermezseniz her sistemde oldugu gibi buna da virüs bulaşacaktır dikkatli olun.