Linux microsoftun yazılım ürünleri sadece para ile satılmalıdır felsefesine ters bir amaçla kurulmuş olup microsoftun başını fena halde ağrıtacak bir sistemdir. Bu sistem eskiden unix olarak gelişmekteydi ancak unix de işi paraya döndürünce linus torvlad isimli finli üniversite öğrencisi ve bir kaç arkadaşi unix i taban alarak yeni bir işletim sistemi olan linux u oluşturmuşlardır.
" Linux for humman beings "
"linux insanlar için var."
Türkiyede yazılımı geliştirilen en önemli ve bilinen linux pardus'dur gayet başarılı ve kolaydır kullanımı(internete girip döküman hazırlıyor filim izliyor iseniz (yani basit işlerle uğraşıyor iseniz.)). Gün geçtikçe ilerlemektedir fakat bu alanda devleşmiş redhat, suse, debian, ve ubuntuyu geçebileceğini sanmiyorum. Şayet basit işlerle uğraşıyor iseniz kesinlikle kendi işletim sistemimiz olan pardus'u öneririm kullanimı basit kodecleri içinde ağ kurmanıza gerek yok direk kur çalıştır vaziyette. Pardus için detayli bilgi almak için http://www.ozgurlukicin.com
şu an için son kullanıcıya pek hitap etmese de bu platform üzerinde çalışan gelişmiş oyunların çoğalmasıyla son kullanıcı pazarını da çok rahat ele geçirebilecek olan işletim sistemi. Bu pazarda pek olmamasının 2 nedeni var.ilk olarak son kullanıcı araştırma yapmaz aldığı bilgisayarda ne varsa onu kullanır. zaten microsoft'un büyüklüğü de buradan gelir. diğer neden ise bahsettiğim gibi oyun alanı. eğer birinci neden aşılırsa -ki oldukca zor- microsoft'un tekerine çomak sokabilir.
şu an için son kullanıcıya tamamiyle hitap eden çekirdek.
tabi son kullanıcının eline tutup linux kernel'i verirseniz hitap etmez. ancak linux dağıtımları gayet geliştirilmiş durumda. pardus gibi, ubuntu gibi, mandriva gibi kurulumları da kullanımları da rahat dağıtımlar mevcut. 15-20 dk. içinde kurulup hiçbir ayar gerektirmeden internete bağlanabilir, müziğinizi dinleyebilir , varsa oyununuzu oynayabilirsiniz.
tanımadığı cihaz yok denecek kadar azdır. üstelik dediğim gibi bunu kullanıcı yapmaz kendisi uygun ayarları yapar ve kullanıcının önüne getirir. şöyle bir düşünüyorum windows xp ile yıllarca driver yükleme derdine düşülmüştü, keza windows vista ile de. windows 7 ile artık aygıtları otomatik tanıma özelliği geldi, herkes "oo süper özellik, çok harika birşey bu, mükemmelsin microsoft." gibi sözler söyledi. yıllarca linux bunu yaptı ama kimse görmedi.
linux çok gelişti ve hala da geliştirilmeye devam ediyor. rekabet ortamı yaratıyor. bu da bize yarayacak elbette.
windows işletim sisteminde bulunan zafiyetlerden daha fazla zafiyet barındırdığı gerçek olmayabilir, ama bu zaffiyetlerin bulunması windows'a oranla daha fazladır. güvenli olan tarafı ise yamaların çabuk çıkmasından dolayıdır.
Her ne kadar artık son kullanıcıya hitab etse de, masaüstünde bazen ayar yapmak gerekebiliyor ki özellikle ekran kartı konusunda bana sıkıntı yaratmıştı. Ama biraz uğraşınca çözülmeyecek sorunu yoktur linuxun. Şu an için masaüstünde tek işletim sistemi olarak kullanılması son kullanıcı için bazen ufak tefek sıkıntılar yaratabilir o yüzden windoz 7 ile birlikte kullanılması daha hayırlıdır. böylece iki sistem arasındaki farkı daha iyi anlarsınız.
zorunlu edit:linux bir işletim sistemi değildir, işletim sistemi çekirdeğidir. linux tabanlı işletim sistemi dediğimiz şey, ubuntu, linux mint, pardus, debian vs. gibi linuxun ete kemiğe bürünmüş halidir. bu işletim sistemlerinin asıl adı ise gnu/linux'tur.
linus torvalds'ın bunu yazarken amacı, bir işletim sistemi yazayım da herkes görsün değildir. acaba ben de yapabilir miyim diye kendini denemiştir. sonra da yapmış, ondan sıkılmış, kodlarını açmıştır. alın isteyen geliştirsin diye. sonra da bayağı bir tutmuş, en sonunda da gnu foundation ona sahip çıkmıştır. ve bugüne gelmniştir.
Rms ve linus torvalds'in birlikte sağladığı başarıdır. ilk başta dalga geçen microsoft, fosdem'de 2014'te çıkacak office programı'nin android versiyonunu yapacağını duyurdu. Artık microsoft bile android versiyonu önemli diyorsa, bu GNU/Linux dünyasında savaş verenlerin zaferidir.
pardus sayesinde tanıştığım ve birçok farklı dağıtımı kullandığım, ubuntuunity arayüzüne geçene kadar da zevkle kullandığım, ubuntu en sevdiğim dağıtım olması ve o salak unity'ye geçmesi dolayısıyla terk ettiğim işletim sistemlerinin genel adı. linus torvalds tarafından unix çekirdeğini kendi keyfince düzenleyerek ortaya çıkarılmıştır. linus'un unixi (linus' unix) manasındaki söz öbeğinin kısaltılmışıdır diye bilinir.
elbette halen kullanıyorum, live cd ler benim hayat kurtarıcım olmuşlardır çoğu zaman. ancak gnome hayranı biri olarak, o sadeliğin içine sıçılmaması gerektiğini düşünüyorum. sikip atmamalılardı o görünümü. windows şeffaf, mac şeffaf biz de olmalıyız diyerek, aero ikonları getirmek, mac in başı çektiği ve microsoftun windows 8 ile takip ettiği tam ekran başlangıç ekranını(tüm programların toplandığı, bir kutucuktan aranılıp bulunduğu) biz de entegre etmeliyiz diyerek mala bağlamıştır kanımca linux geliştiricileri.
profesyonel olarak kullanmasam da(konsol arayüzünü kullanmayı fazla bilmiyorum) her zaman windowstan birkaç adım öndedir gözümde. ama eskiden yaptığım cahilliği yapıp da windowsu çöpe at linux kullan demiyorum. ikisi de lazım.