windows un oyun piyasasını elinde tutması dışında hiçbir konuda linuxun eline su dökemeyeceği bir gerçektir. gerçi oyun piyasası da yavaş yavaş linuxa yönelik yatırımlarını artırmaya başladı.
Bu karşılaştırmaya "Abi ben bilgisayarıma Linux kurdum beğenmedim." veya "Windows ne lan öyle açılana kadar israfil düdüğünü öttürüyor" tarzından yaklaşıp başka yönlerden ele almayanlara teessüflerimi iletiyorum. Bu iş sizin Wireless driverınızdan daha öte bir konu.
Birinci olarak Windows kapalı kaynak bir modele sahiptir, Linux kamu malıdır. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Richard Stallman'dan falan bahsetmeyin, ben size şöyle açıklayayım.
Bilişim sektöründe arka planda oynayan bir kere HP, IBM, Dell, Oracle, Novell, Toshiba gibi firmalar var biliyorsunuz. işleri neler? Sadece sizin laptobunuzu size satıp "Tamam abi bitti benim işim." demek değildir. Şirketlerle beraber çalışırlar ve şirketlerin bilişim ihtiyaçlarını giderirler. Bu şirketlerin en büyük kozu teknik destektir, bir şey oldu mu tak ara adamlar yardımcı olsun. Şimdi... Bu şirketler Windows'un varlığından gerçekten rahatsızlar. Windows'un her an bir hata çıkarmaya meyilli bir yapısı varken müşteriye tam olarak yazılımsal destek veremiyor ve müşteri ister istemez Microsofttan teknik destek almaya başlıyor. Bu teknik destek veren şirketler aradan Microsoft faktörünü çıkarsa daha fazla para kazanacak ve bir çoğu Microsoft'u bitirmeye oynuyor. Microsoft'a karşı en iyi alternatif Linux ve bu şirketler Linux'a destek konusunda resmen sıraya girmiş durumda. Bu şirketler olmasa Linux bu seviyeye ulaşamazdı.
Bunca şirketin karşısında Microsoft ayakta durmaya çalışıyor. Başarılı mı? Değil. Son kullanıcıya olan işletim sistemi piyasası dışında girmeye çalıştığı her piyasada başarısızlık dersleri veriyor. Windows Phone'un oldukça fazla bir potansiyeli varken bir türlü ilerleyemiyor (Adamlar Nokia'yı devirdi lan sırf bu konu için), web server piyasasında Windows'un fazla bir payı yok ve Windows'un son sürümleri oldukça başarılı olmasına rağmen Windows'un pazar payı düşmeye devam ediyor.
ikinci olarak piyasaya sürülen cihazların pek çoğunda Linux kurulu ve sizin ruhunuz duymuyor. Televizyonunuzda, uydu alıcınızda, buzdolabınızda, telefonunuzda * arabanızda Linux kurulu olabilir. Pek çok cihaz için farklı fonksiyonları sağlayacak bir ara yapı gerekiyor ve Linux bu ihtiyacı çok hoş karşılıyor. Windows'u denesek? Deneyemezsiniz çünkü Windows'u sadece bir çekirdek olarak alıp kafanıza göre geliştiremiyorsunuz, bir bütün olarak ele alıyorsunuz.
Üçüncü olarak son kullanıcı gerçekten Windows istiyor. Microsoft kendisini bu pazarda kabul ettirdi. Karşısında KDE'yi veya Gnome çatallaması bir desktop görünce yüzü ekşiyor ve "Bu ne lan?" diye Windows kurulum diskini takıyor. Amacı oyun olmasa, sadece internette takılmak olsa bile bunu yapıyor çünkü adam Windows'a karşı bir bağlılık duyuyor.
linux candır. linux yasam bicimidir. linux sistemlerin kralidir. en basit ornek cinden wifi adaptor aldim . Windows ne yaptiysam tanimadi . birde linuxta deniyim dedim sistemi actigim gibi tanidi .
Linux büyük nimettir flash belleğinizde kurup istediğiniz yerde kendi sisteminizi kullanabilirsiniz. windows'u bilgisayarından başka biryerde kullanamazsın.
linux arka planda gereksiz programlar çalıştırmaz, windows çalıştırır.
bilgisayarım destekleyene kadar hep linux kullandım. şimdi 256 mb ram gerekli diyen dağıtımları bile kaldırmıyor bilgisayarım. metalurji ile ilgilenen şirketlere versem demir filizlerini benim pc üzerinde işlerler.
buradan anlaşılan şu ısınma sorununu çözmeleri gerektiği. burada tabii sorun sadece onlar değil. donanım üreticilerinin ücretsiz şeylere destek vermemeleri. yoksa kendileri nasıl kazanır değil mi?
böyle karşılaştırmaları şık bulmuyorum. daima birbirini ezme çabası olan bir durum var ortada.
bu çabalara kalkışan arkadaşlara önerim şu videoyu izlemeleri:
windows güncelleştirmelerinin asıl amacı "sabır testi"dir.
linux güncelleştirmeleri hemencecik olur. çoğunda yeniden başlatmaya gerek duyulmaz.
windows'un veri işleme hızı düşüktür.
linux'un veri işleme hızı yüksektir.
windows'ta oyunlar ve popüler paralı uygulamalar vardır.
linux'ta yoktur.
server(sunucu) pazarında linux, windows'u tokat manyağı yapar.
windows bir süre sonra şişer.
linux şişmez.
windows yurt dışında popülerliğini yitirmeye başlamıştır.
linux türkiye'de bilinmemektedir.
linux shell ile (windows'taki cmd. ancak çok daha farklıdır) etkileşimli çalışır.
windows daha çok arayüze önem vermektedir.
aynı donanımda windows bilgisayarın açılma ve başlama hızı kömürlü kara trendir.
gene aynı donanımda linux bilgisayarın açılma ve başlama hızı bir f-22 raptor'dur.
android, ios, firefox os, amazon os, os x linux/unix/bsd tabanlıdır.
windows phone windows tabanlıdır.
windows'ta aynı anda iki adet programı birden yükleyebilirsiniz.
linux'ta aynı anda 2 adet program bilgisayara yazılamaz. linux bunu sizin için sıraya koyar. performansı ve hızı sever.
windows tesettürlü kadınsa, linux fahişedir.
windows'ta directx diye bir nimet vardır.
linux'ta yoktur.
windows'a virüs bulaşır.
linux'a virüs bulaştıran kişi plaketi hak eder. yazılmış virüs bulamazsınız.
windows'ta microsoft, nsa, cia, fbi gibi oluşumların/kurumların kem gözleri vardır. röntgenlerler.
linux'ta kaynak kodu gördüğünüz için, yemez öyle.
linux yıllardır donanımı otomatik tanır. çoğunlukla driver kurulumu gerektirmez.
windows hala donanımı tam olarak otomatik tanıyamaz. driver kurarsınız her seferinde.
linux ile windows da calisan her turlu program calistirilabilir. emulator diye bir sey var. iki sene linux de wow, diablo, photoshop vs kullanan biri olarak linux un bu konuda bilen biri icin eksik oldugunu dusunmuyorum. ayrica unix tabanli cogu sistem gibi linux stabil ve hizlidir.
ancak windows interface olarak cok daha hizlidir. konfigurasyonu kolaydir. terminal acmadan linux kullanmak cok zorken, windows cmd kullanmadan yillar gecebilir.
bilgisayar ve yazilima merakli birisi icin linux cok seffaf bir isletim sistemidir. windows ise ticari kaygilarla ortaya konmus bir sistemdir.
bana tek bir isletim sistemini hayatin boyunca kullanacaksin deseler ubuntu 10.04 ya da win xp derdim.
Son sene Steam ve Valve'ninde olaya müdahil olmasıyla windows'u sikip köşeye atması ve aslında özellikle oyuncu kesimin windowsu rafa kaldırması için az kaldığı zamandır. Şöyleki Steam OS denen işletim sistemi ve beraberinde gelecek oyunlar bir süre sonra windows'u iyice çileden çıkartacaktır. Zaten bu zamana kadar son kullanıcı hariç server'da ağ iletişiminde, programlamada gömülü sistemlerde, ÜberBilgisayarlarda linuxla olan mağlubiyetinde yenik düşen windows yavaş yavaş masaüstünü de kaybetmektedir.
Tarihle geçici olsa da bazı insanların doğası sömürülmeyi gerekir, işte bu ihtiyacı giderir aslında windows temelde.