"açık kod" denilen bir nane şeklinde üretilen , her insan evladının geliştirip kendi dagıtımını yapabiliecegi , bilgisayarda windowsun yaptıkları dahil , hayal edebileceginiz herşeyi yapabilieceginiz (linux den windows çalıştırmak gibi) , kesinlikle ücretsiz dagıtılan , ünlü dagıtımlarının para ile satıldıgı görünsede aslında programın ücretsiz , o paranın da teknik destek adı altında alındıgı , ikskare şeklinde gelişen , ilerde windowsu allaşa edecek unix tabanlı işletim sistemi.
kullanımı son derece zor ve karışık olan işletim sistemidir.açık kod uygulamasının kanımca ev kullancısı için herhangi bir artısı yoktur.yalnız düşük özelliklere sahip sistemler için gayet caziptir zira xp kullanırken sistem yetersizliği nedeniyle çalıştıramadığınız bazı programları linux de çalıştırabiliyorsunuz.
fakat belirttiğim gibi kullanımı son derece zordur.şahsen kendim evdeki bilgisayarlarla bir ağ kurabilmek için 1 gün uğraştım.seslerin gelmesi için 10 saat civarında.codec yüklemek için 5 saat.update yapmayı öğrenene kadar bir 5 saat daha.
birçok devletin resmi işletim sistemi olarak kabul ettiği, açık kaynak kodlu (bkz: open source), ücretsiz, windows'dan daha güvenli işletim sistemi. kullanımı windows'dan daha kolaydır. çocukların bilgisayar kullanmayı linux işletim sitemiyle daha kolay öğrendiği gözlenmiştir. yetişkinlerdeki uyum sorunu ise daha karmaşık olan windows kullanım mantığının önceden kazanılmasından kaynaklanır. http://www.linux.org.tr
sürekli olarak açık kaynak kodlu oluşuyla gündeme getirilen kullanışsız os. açık kaynak kodlu olduğu bir gerçek ama bir de sormak lazım "bu ülkedeki bilgisayar kullanıcılarının kaçı programcı ya da bir dil *** biliyor.
şayet oyun oynamayı seviyorsanız linux size uygun olmayabilir. ancak oyun oynamak haricinde windows'ta yaptığınız hemen hemen herşeyi, hatta fazlasını rahatlıkla yapabilirsiniz. yazılım geliştirebilir, doküman yazabilir, film izleyip, müzik dinleyebilir, sozluge entry girip/okunabilir, sunucu olarak konfigure edilebilir.
kullanışsızlık konusu ise ihtiyaçlara göre belirlenebilecek ve kişiye göre değişebilecek birşeydir. zor olduğu da. ancak herkes için olmasa bile, bir kere kurup denenmesi tavsiye edilip, linux da nasıl birşeymiş görülmelidir.
bunun için önerebileceğim şey ise vmware programının bulunuo bu program sayesinde sanal işletim sistemi olarak kurulmasıdır. windows üzerine herhangi bir program olarak kurulabilenleri ya da sadece cd'den çalışabilenleri(knoppix) de olduğu gibi ben yine de sanal işletim sistemi olarak kurulmasını tavsiye ederim ki kendinize windows ve linux'dan oluşan bir network kurabilir ve birçok deneme yapabilirsiniz. hatta solaris vs gibi unix turevlerinin de x86 surumlerini bu sisteme dahil edebilir, ayni makineden, windows çalışırken, 3-5 işletim sistemini de çalıştırabilirsiniz.
oyun oynamak haricinde bütün işlerinizi windowstan 10204940 kat daha iyi görmenizi sağlayan kernel. gün geçtikçe popülaritesi artıyor. bu yüzden gates amcanın kabusu haline geldi.
evet son yapılan micropsoft ve nofell anlaşmasına bakılırsa billy bükemediği eli öpüyor ama benim anlamadığım kim linuxta açık kaynak yazılımlar varken kapalı kaynak sahibi yazılımları çalıştırır ki? hmm belki linux versionu olmayan oyunları oynamak isteyen oyun manyakları... ayrıca nofell kullanıcısı olmayan şahısların kernele eklenen bu özelliği kullandıklarında bazı hak ihlalleri ile karşılaşacağı söylenior... yok abicim ben almayım kalsın orada bu anlaşma...
linux un windows a nazaran bir diğer avantajı ise çok daha güvenli olmasıdır. sanal alemde linux için fazla virüs yoktur. Böylece "lan windows göçtü,trojan yedim","bu spy nerden çıktı","siliyorum siliyorum yeniden çıkıyo bu" gibi tepkiler vermeden bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.
birçok kişinin iş övmeye geldi mi saymakla bitiremediği ama sıra kullanmaya geldi mi "ya ben zaten bilgisayarda fazla bişi yapmıyom, maillere bakıyorum, muzik dinliyorum, nette biraz takılıyorum. hem zaten onu kullanmak zormus..." vs gibi bahaler öne surdugu işletim sistemi.
windows'a alternatif arayanlar için tavsiye edilebilir işletim sistemi. yardım desteğinin güçlü ve uyumlu yazılımların fazla olmasıyla ayakta duran windows, içinde çeşitli ücretsiz programları da kullanıma sunan linux a karşı biraz daha işlevsel olmak zorunda gibi görünüyor.
küba lideri fidel castro ve venezuella devlet başkanı chavez'in amerikan emperyalizminin açık göstergelerinden olan windows işletim sisteminin kendi ülkelerindeki kullanım alanını minimuma indirerek yerine getirecek oldukları ve daima geliştirilebilir özelliği olan ücretsiz işletim sistemi...
linux demek yanlıştır. gnu/linux demek doğrudur. gnu/linux nedir? bildiğimiz kernelin (sistem çekirdeği) adı. peki unixten farkı nedir? unix döneminden kalan kernel kodlarının artık yok denebilecek kadar az olması ve kendine ait bir yapısı olmasıdır. elbette bu fark bsd ve diğerleri için de geçerlidir. bir işletim sistemini oluşturan e temel şey eğer çekirdek ise linux da bir işletim sistemidir. ama suse ve ya pardus bir işletim sistemi olamaz. eğer ki kendilerine ait bir kernelleri olur o zaman bir işletim sistemi olurlar.
bilgisayar hakkında çok fazla bir bilgim olmamasına rağmen bilgisayarıma kurduğum, bir türlü program yüklemeyi öğrenemediğim, açık kodlu i$letim sistemi. virüs konusu ile çok rahattır aynı zamanda, eğer ki $ikayet varsa bu konuda. bilindik programların olmadığı, yani;
98 civarıydı, en başta slackware'di hevesim. o dönemlerde zengindim, çok da umrumda değildi ikinci bilgisayarımda linux kullanmak.
kurulumu zor, network ayarlarının kurulması neredeyse imkansız, oyunlar yok seviyedeydi.
99'da halen kullandığım bilgisayarımı aldım.
bu bilgisayarı 2002'ye kadar kullandım; sonrasında "tükenmesi noktasında" suse, ardından yoper, ardından debian, ardından gentoo, ardından ubuntu, ardından pardus, ardından tekrar ubuntu ...
salak salak programları salakça koşullarda kullanabilmeyi artık bir marifet olarak sayamayacak noktaya geldim. şöyle güzel gözükebilir şöyle kullanırsan, şöyle özellikleri vardır şöyle kullanırsan vs.vs.
yahu aynı emeği, hevesi windows'a verdiğinde şu an elde ettiğinin 10 katını elde edersin. apple da aynı şekilde.
artık hiç mi hiç zevk alamadığım, bana fakir olduğumu ve yeni bir bilgisayar alacak paramın olmadığını hatırlatan; bunca yıl sonunda habire eziyet çektiğimi hatırlatan işletim sistemim.
bir coder ın kendi egosunu tatmin etmek için geliştirdiği ,kullanıcı dostu olmayan işletim sistemi.
bir program yüklemek için
programı belli bir dizine koyarsınız
./configure
make
make install
gibi bazı kodlardan sonra anca kurulum ekranı gelir,
şunu 2 kere tıklayarak yapması çok mu zor? dedirten işletim sistemi.
insanlar ücretsiz diyemi bu kadar ilgi gösteriyor anlamadım, programlar çok stabil hikayelerinede kanmayın.